POLITIKA

Fuchs: Sveučilišta za 24 sata mogu prijeći na online nastavu

"Stanje na hrvatskim sveučilištima danas je relativno dobro, ali u slučaju bilo kakvih zahtjeva kompletnog prelaska na online nastavu, odgovorno tvrdim da su sva sveučilišta i sve sastavnice spremne na to"

Objavljeno 09.11.2020
Darija Kovačić

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u ponedjeljak da je epidemiološko stanje u hrvatskom obrazovnom sustavu relativno dobro, a sveučilišta bi se za 24 sata mogla posve prebaciti na online nastavu.

Stanje na hrvatskim sveučilištima danas je relativno dobro, ali u slučaju bilo kakvih zahtjeva kompletnog prelaska na online nastavu, odgovorno tvrdim da su sva sveučilišta i sve sastavnice spremne na to u roku od 24 sata, kazao je ministar Fuchs.

Preseljenje većeg broja studenata kućama moguće bi povećalo širenje zaraze

No, treba procijeniti hoće li proglašavanje online nastave postići učinke koji se očekuju, prije svega smanjenje pritiska na zdravstveni sustav, te bi li preseljenje većeg broja studenata svojim kućama, jer od onih koji studiraju u Zagrebu izvan Zagreba ih živi 20.000, povećalo moguće širenje zaraze.

Za sad situacija nije dramatična, ali ako netko donese argumentiranu odluku da bi se to moglo pokazati učinkovitim, mi to možemo preporučiti sveučilištima u vrlo kratkom vremenu, kazao je.

Fuchs ističe da se hibridni pristup poučavanju djelomično već sada primjenjuje, naročito na Sveučilištu u Rijeci, na kojem su predavači u predavaonici, a studenti ih slušaju virtualno.

Sveučilište u Puli je već duže vrijeme na online nastavi, imaju danas pet pozitivnih djelatnika, a podatke o studentima nemaju jer su na online nastavi.

Sveučilište u Dubrovniku ima po jednog pozitivnog studenta i nastavnika, Sveučilište u Osijeku 67 studenata ili 0,43 posto studentske populacije, 14 zaposlenih ili 0,05 posto, a Sveučilište Sjever ima 20 pozitivnih studenata i jednog nastavnika.

Sveučilište u Zagrebu ima 235 pozitivnih studenata, što je oko 0,3 posto, te 90 zaposlenih ili 1,2 posto, od kojih 58 nastavnika i 32 nenastavnog osoblja.

Broj pozitivnih na Sveučilištu u Splitu varira oko 30 studenata, gdje imaju dobru suradnju s policijom koja upozorava studente da se ne okupljaju u većim grupama, što studenti poštuju, kazao je ministar pozivajući se na rektora Dragana Ljutića.

Situacija u Zadru je u skladu s ostalim sveučilištima, rekao je Fuchs i dodao da se, kao i uvijek, može “postaviti pitanje asimptomatskih slučajeva koje ne možemo lako utvrditi”.

Kod nekih studijskih programa prebacivanje na online komplicira nastavu

Upozorio je da kod nekih studijskih programa prebacivanje na online komplicira nastavu, poput studija medicine, veterine, stomatologije i nekih tehničkih fakulteta, ali Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu, inače matični fakultet bivše ministrice Blaženke Divjak, kompletno je prešao na online nastavu.

Čujem da će na online nastavu prijeći i zagrebački Građevinski fakultet, dok ostali fakulteti Sveučilišta u Zagrebu uglavnom kombiniraju jedno i drugo, ovisno da li se unutar neke grupe pojavi netko od pozitivnih studenata ili nastavnika, kazao je.

Kod škola je situacija stabilnija, štoviše, uočavamo da broj pozitivne djece opada. Dana 28. listopada broj pozivnih učenika na razini Hrvatske iznosio je 1440, a na današnji dan 1119, napominje Fuchs.

(Hina)

Foto: srednja.hr

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ministar je istaknuo kako se procjenjuje da škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze

Fuchs: Škole će ostati decentralizirane u odnosu na nove opće mjere

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u srijedu da će škole ostati decentralizirane u odnosu na mjere koje Više…

Velik dio zlostavljanja na radnom mjestu preselio se online

SSSH: Pandemija koronavirusa dovela do porasta nasilja nad ženama na radnom mjestu

Covid-19 doveo je do porasta nasilja u obitelji i na radnome mjestu. Napadima i nasilju najizloženiji su radnici koji rade Više…

Ministar je najavio kako će se oko ilegalnih okupljanja dodatno angažirati policija, civilna zaštita i Državi inspektorat te je pozvao građane da, ako imaju takva saznanja, prijave ilegalne zabave

Božinović: Ilegalne zabave strogo će se kažnjavati

Uvođenje novih mjera protiv koronavirusa ovisit će o situaciji s brojem novozaraženih tijekom tjedna, a ilegalni partiji (zabave) strogo će Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ministar je istaknuo kako se procjenjuje da škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze

Fuchs: Škole će ostati decentralizirane u odnosu na nove opće mjere

„Svatko zna koliko frustrira kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu"

Tijesna pobjeda Biljane Borzan: Zabrana ugrađenih kvarova prošla za dva glasa

Nagradni natječaj za srednjoškolce i studente održava se u sklopu projekta edukacije o lažnim vijestima koji je zastupnik organizirao uz podršku svoje političke grupacije

Picula pokrenuo natječaj “Kidalicu lažnih vijesti” za srednjoškolce i studente