POLITIKA

Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuli Inicijativu 4 grada

Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije

  Objavljeno 28.03.2023
  Petar Tauković

  Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka sastali su se u utorak u Zagrebu kako bi pokrenuli ,,Inicijativu 4 grada” – platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri najveća hrvatska grada. Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije.

  Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako je cilj ovog sastanka vidjeti što su koji gradovi napravili i tko je u čemu bolji od drugoga kako bi mogli učiti jedni od drugih, primijeniti to u svojim gradovima te svi zajedno napredovati.

  – Znamo da je u tijeku osmi krug APN-a. U Osijeku u vrijeme APN-a imamo 20 do 30 posto više zahtjeva za građevinske dozvole. Vlada priprema i novu stambenu politiku, ali tražimo i druge izvore financiranja te smo se sastali i s Europskom investicijskom bankom. Tu je i zeleno i digitalno što zagovara Europska unija, a i u Osijeku radimo na tome. Ovi sastanci mogu biti samo dobri i plodonosni, a cilj je što bolji život naših sugrađana. Dogovorili smo i radne skupine i idući sastanak kroz koje ćemo pokušati rješavati određene teme – rekao je osječki gradonačelnik Radić. Dodao je kako Osijek donosi odluku o komunalnom redu, a Split ju je već donio pa njihova iskustva mogu pomoći. Zagreb i Osijek su jedini gradovi koji imaju tramvaje. S Rijekom će razgovarati o digitalizaciji, dok je po pitanju otpada Osijek otišao najdalje u usporedbi s drugim gradovima.

  Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako se radi o temama o kojima se dugo promišljalo.

  – Uvidjeli smo da naši gradovi na nekim temama imaju bolju suradnju s gradovima u inozemstvu, nego jedni s drugima, što nema smisla. Imamo isti zakonodavni okvir i često nas brinu isti problemi. Četiri smo najveća hrvatska grada i znamo da možemo još bolje upravljati na korist naših građana ukoliko intenzivnije surađujemo – kazao je gradonačelnik Tomašević i dodao kako će unutar Udruge gradova nastaviti suradnju i sa svim ostalim hrvatskim gradovima.

  – Vjerujemo da postoje teme, programi i vrijednosti oko kojih se možemo složiti kako bi bili brži u reformama. Imamo specifične različitosti, ali u većini stvari možemo učiti jedni od drugih. To zapravo već i radimo na bilateralnoj razini, a ovom inicijativom to želimo činiti i multilateralno – kazao je gradonačelnik Tomašević.

  – Vrlo mi je drago da smo se sastali u Zagrebu i da ćemo se nastavljati sastajati po drugim gradovima. Osim problema, uvidjeli smo da imamo i puno dobrih zajedničkih rješenja. Izabrali smo tri teme na početku koje nas povezuju, a to su priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija. Svi su nam problemi zajednički i tu smo da radimo na zajedničkom rješenju – rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

  – Dogovorili smo odmah i datum idućeg susreta, početkom lipnja u Rijeci. Mnogih smo se tema dotaknuli na ovom sastanku, a jedna od njih je priuštivo stanovanje što je problem u svim ovim gradovima. Teme zelene tranzicije i digitalne transformacije su također bile u fokusu. Rekao bih da na tom planu gradovi trče pred državom. Imamo puno jedni od drugih za naučiti, a iznimno je važna i tema transparentnosti. Mislimo da smo i putem udruge gradova i ove inicijative kvalitetan partner i Vladi i drugim institucijama u pronalaženju rješenja za bolji život građana – istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Smatramo da je dijalog s mladima jedini način da se doznaju istinske i stvarne potrebe mladih, a da je dijalog mladih s gradskom Upravom jedini način da se doista započne raditi na poboljšanju lokalnih politika za mlade"

  Mladforma poziva na sudjelovanje: “Zajedno za participativnu politiku”

  Mladforma, osječka aktivistička neformalna inicijativa mladih, poziva sve na sudjelovanje u fokus grupama radi kristaliziranja tri prioritetne točke iz koje Više…

  Na biračkim mjestima više vrsta glasačkih listića

  U Hrvatskoj otvorena biračka mjesta za lokalne izbore

  U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti Više…

  Izbore će motriti više od deset i pol tisuća promatrača

  Hrvatska sutra bira lokalnu vlast

  Hrvatska u nedjelju bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vijećnici SDP-a su uputili niz upita i predložili nekoliko inicijativa na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka

  GO SDP – vijećnici SDP-a uputili nekoliko inicijativa i upita gradonačelniku i gradskoj upravi

  "Prema danas izrečenome, gradonačelnik nas je poslušao i vratio osnovni kriterij koji je i prije postojao - prednost pri upisu u vrtić dobit će djeca oba zaposlena roditelja!"

  SDP Osijek – Pritisak GO SDP-a na gradonačelnika urodio je plodom!

  Osječki SDP je održao press konferenciju na temu prometa u gradu i komaraca te financiranju problema komaraca u gradu Osijeku

  SDP Osijek – promet u gradu i komarci