POLITIKA

Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuli Inicijativu 4 grada

Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije

    Objavljeno 28.03.2023
    Petar Tauković

    Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka sastali su se u utorak u Zagrebu kako bi pokrenuli ,,Inicijativu 4 grada” – platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri najveća hrvatska grada. Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije.

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako je cilj ovog sastanka vidjeti što su koji gradovi napravili i tko je u čemu bolji od drugoga kako bi mogli učiti jedni od drugih, primijeniti to u svojim gradovima te svi zajedno napredovati.

    – Znamo da je u tijeku osmi krug APN-a. U Osijeku u vrijeme APN-a imamo 20 do 30 posto više zahtjeva za građevinske dozvole. Vlada priprema i novu stambenu politiku, ali tražimo i druge izvore financiranja te smo se sastali i s Europskom investicijskom bankom. Tu je i zeleno i digitalno što zagovara Europska unija, a i u Osijeku radimo na tome. Ovi sastanci mogu biti samo dobri i plodonosni, a cilj je što bolji život naših sugrađana. Dogovorili smo i radne skupine i idući sastanak kroz koje ćemo pokušati rješavati određene teme – rekao je osječki gradonačelnik Radić. Dodao je kako Osijek donosi odluku o komunalnom redu, a Split ju je već donio pa njihova iskustva mogu pomoći. Zagreb i Osijek su jedini gradovi koji imaju tramvaje. S Rijekom će razgovarati o digitalizaciji, dok je po pitanju otpada Osijek otišao najdalje u usporedbi s drugim gradovima.

    Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako se radi o temama o kojima se dugo promišljalo.

    – Uvidjeli smo da naši gradovi na nekim temama imaju bolju suradnju s gradovima u inozemstvu, nego jedni s drugima, što nema smisla. Imamo isti zakonodavni okvir i često nas brinu isti problemi. Četiri smo najveća hrvatska grada i znamo da možemo još bolje upravljati na korist naših građana ukoliko intenzivnije surađujemo – kazao je gradonačelnik Tomašević i dodao kako će unutar Udruge gradova nastaviti suradnju i sa svim ostalim hrvatskim gradovima.

    – Vjerujemo da postoje teme, programi i vrijednosti oko kojih se možemo složiti kako bi bili brži u reformama. Imamo specifične različitosti, ali u većini stvari možemo učiti jedni od drugih. To zapravo već i radimo na bilateralnoj razini, a ovom inicijativom to želimo činiti i multilateralno – kazao je gradonačelnik Tomašević.

    – Vrlo mi je drago da smo se sastali u Zagrebu i da ćemo se nastavljati sastajati po drugim gradovima. Osim problema, uvidjeli smo da imamo i puno dobrih zajedničkih rješenja. Izabrali smo tri teme na početku koje nas povezuju, a to su priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija. Svi su nam problemi zajednički i tu smo da radimo na zajedničkom rješenju – rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

    – Dogovorili smo odmah i datum idućeg susreta, početkom lipnja u Rijeci. Mnogih smo se tema dotaknuli na ovom sastanku, a jedna od njih je priuštivo stanovanje što je problem u svim ovim gradovima. Teme zelene tranzicije i digitalne transformacije su također bile u fokusu. Rekao bih da na tom planu gradovi trče pred državom. Imamo puno jedni od drugih za naučiti, a iznimno je važna i tema transparentnosti. Mislimo da smo i putem udruge gradova i ove inicijative kvalitetan partner i Vladi i drugim institucijama u pronalaženju rješenja za bolji život građana – istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Smatramo da je dijalog s mladima jedini način da se doznaju istinske i stvarne potrebe mladih, a da je dijalog mladih s gradskom Upravom jedini način da se doista započne raditi na poboljšanju lokalnih politika za mlade"

    Mladforma poziva na sudjelovanje: “Zajedno za participativnu politiku”

    Mladforma, osječka aktivistička neformalna inicijativa mladih, poziva sve na sudjelovanje u fokus grupama radi kristaliziranja tri prioritetne točke iz koje Više…

    Na biračkim mjestima više vrsta glasačkih listića

    U Hrvatskoj otvorena biračka mjesta za lokalne izbore

    U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti Više…

    Izbore će motriti više od deset i pol tisuća promatrača

    Hrvatska sutra bira lokalnu vlast

    Hrvatska u nedjelju bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde