GOSPODARSTVO

Hrvatska ima oko 350.000 stranih gostiju, što je raritet ne samo u Europi

"Važno je da trenutačno nema podataka da se radi o težim kliničkim slikama, još nema nikoga na respiratoru, ali svakodnevno pratimo i analiziramo situaciju"

  Objavljeno 29.06.2020
  Ivona Amidžić

  Hrvatska u ovom trenutku ima oko 350.000 stranih gostiju, što je raritet ne samo u Europi, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, za posjeta Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj.

  Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite, to je rekao odgovarajući na novinarski upit kako tumači novu prijetnju širenjem zaraze koronavirusa te mogućnosti uvođenja još rigoroznijih zaštitnih mjera.

  Nema podataka o težim kliničkim slikama novozaraženih

  “Važno je da trenutačno nema podataka da se radi o težim kliničkim slikama, još nema nikoga na respiratoru, ali svakodnevno pratimo i analiziramo situaciju”, kazao je.

  Što se tiče Đakova, gdje je novo žarište zaraze, Božinović navodi kako epidemiološke službe stanje drže pod kontrolom i najbolje će ocijeniti o potrebi rigoroznijih mjera. Tako su odgođena krizmena slavlja, ali od epidemiologa nije došla nikakva inicijativa za strožim mjerama, naveo je.

  Napomenuo je kako su u Stožeru odlučili da inspektori obilaze noćne klubove i prate poštivanje uputa HZJZ-a što će uskoro, najavio je, analizirati i u slučaju potrebe posegnuti i za drugim mjerama.

  Ujedno predlažu, istaknuo je Božinović, da se za neko drugo razdoblje odgode sva putovanja u inozemstvo koja nisu nužna, kako bi se stanje dovelo pod kontrolu,što se ne odnosi samo na BiH, nego i druge susjedne zemlje.

  Još se razmatra preporuka Bruxellesa o otvaranju protoka putnika između EU i 15 zemalja

  Preporuku iz Bruxellesa o otvaranju slobodnog protoka putnika između EU i 15 zemalja, među kojima su Srbija i Crna Gora, od 1. srpnja, nije želio komentirati, navodeći tek kako se o toj odluci još raspravlja te da njezin tekst još nije usuglašen.

  Za posjeta Poduzetničkom inkubatoru najavio je kako će Vlada pomoći razvoj novih tehnologija, a ulaganjima u gaming industriju u Novskoj pomoći će da taj grad postane regionalno središte te industrije.

  “Mi smo to i dosad dokazali, a i u našem smo programu zacrtali da ćemo biti partner svim onim programima koji su okrenuti prema budućim tehnologijama, prema kreativnoj industriji, što u dobroj mjeri ovisi i o poticaju odozdo”, izjavio je.

  Upravo je Novska, naglasio je, pokazala tu inicijativu te je čestitao svima koji su u toj industriji, među njima i gradonačelniku Marinu Piletiću, jer su shvatili taj potencijal i “zajedno s Vladom pokazali da prate trendove”.

  Novska se pokazala kao središte gaming industrije, Vlada će pomoći

  “U ovom trenutku se Novska pokazala kako središte gaming industrije, jedini grad koji je u posljednju godinu, dvije stotinjak mladih ljudi primio kao svoje nove stanovnike, što je i demografska mjera. I kroz Tehničku školu u Sisku pomoći ćemo taj razvoj, jer nam je u interesu da Novska postane jedan od brendova gaming industrije i izvan granica Hrvatske”, poručio je.

  Novljanski gradonačelnik Piletić napomenuo je kako je PISMO jedini poduzetnički inkubator u zemlji koji je specijaliziran za video igre.

  “Dosad je u projekt uloženo 25 milijuna kuna, a u inkubatoru djeluje tridesetak tvrtki za razvoj igara. Ideja je potekla od županijske razvojne agencije SIMORA, a inkubator proširuje svoju djelatnosti edukacijskim programima”, naveo je.

  Za boravka u PISMO-u Božinović je razgledao najsuvremeniju tehnologiju sa simulatorima za razvoj video igara, a i sam je sjeo u jedan od simulatora.

  (Hina)

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Neki od njih spustili su cijene i do 40 posto u okviru predsezonskih sniženja, prije redovnog zakonskog ljetnog sniženja koje počinje 1. srpnja"

  Dočekali smo i ovogodišnja ljetna sniženja – traju do kraja kolovoza

  U srijedu 1. srpnja započela su ljetna sezonska sniženja, a zbog krize uzrokovane koronavirusom ove su godine krenula ranije, priopćila Više…

  Prema analizi Svjetske organizacije za turizam UN, sva su svjetska odredišta zbog pandemije Covida-19 ograničila putovanja, a rezultat je situacija bez presedana...

  Europska banka za obnovu i razvoj pomaže turizmu u vrijeme koronakrize

  Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je suradnju s agencijom Ujedinjenih naroda za turizam (UNWTO) radi hitne pomoći Više…

  Među 194 tona zaštitne opreme su zaštitne naočale, odijela i rukavica koje je Vlada komercijalno nabavila od kompanije MEHECO

  U Hrvatsku dopremljeno još 194 tone zaštitne opreme iz Kine

  U Luci Rijeka u subotu je počeo iskrcaj druge pomorske pošiljke zaštitne opreme iz Kine, a brodom Maersk Huacho dopremljeno Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Nova Europass platforma, dostupna na 29 jezika, služi kao potpora građanima Europe da lakše naprave korak dalje u svojem profesionalnom razvoju

  U jednom danu izrađeno preko 13 tisuća životopisa

  Provjerite koji su poslovi izdvojeni ovaj tjedan i prijavite se za njih - brzo i jednostavno

  Jedni ste od onih prema kojima koronakriza nije bila blaga? Ove tvrtke traže radnike

  Reciklažno dvorište Čepin vrijedno 3.505.272,82 kuna otvara se slijedeći tjedan u Čepinu

  U Čepinu u utorak 07. srpnja otvara se reciklažno dvorište