GOSPODARSTVO

Hrvatska je jedina zemlja EU izvan eurozone kojoj su lani pali troškovi rada

Najveći rast imao je Portugal

  Objavljeno 03.04.2021
  Darija Kovačić

  Hrvatska je jedina zemlja Europske unije izvan eurozone koja je u 2020. godini bilježila pad troškova rada po satu, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

  Troškovi rada po satu u EU porasli su prošle godine u prosjeku 3.1 posto, utvrdio je Eurostat. U eurozoni uvećani su 2.9 posto.

  Među državama Unije koje nisu članice eurozone troškovi rada po satu izraženi u nacionalnoj valuti najviše su u 2020. porasli u Mađarskoj, za 7.9 posto. Slijede Bugarska s rastom troškova za 7.8 posto, Češka sa 7.4 i Rumunjska sa 7.2 posto. Najblaže su porasli u Švedskoj i Danskoj, za 1.1 odnosno 2 posto.

  Hrvatska je u skupini zemalja Europske unije koje nisu članice eurozone jedina u 2020. bilježila pad ukupnih troškova rada po satu, za 1 posto, pokazuje izvješće.

  Među članicama eurozone najveći rast ukupnih troškova rada po satu bilježio je Portugal, za 8.6 posto. Slijede Litva i Slovačka gdje su porasli 7.5 odnosno 7 posto. Najblaže su porasli u Luksemburgu, za 0.5 posto, te u Finskoj i Nizozemskoj, za 0.7 odnosno 0.8 posto. Pad troškova rada po satu bilježile su u eurozoni samo Malta, za 4.7 posto, te Cipar i Irska, za 2.7 posto.

  Većina zemalja Unije poduprla je prošle godine poduzeća i radnike programima koji su ublažavali utjecaj pandemije, najvećim dijelom subvencionirani skraćeni rad i privremene otkaze, napominje Eurostat.

  Programi su evidentirani kao subvencije u stavci doprinosa, uz negativan predznak, dodaju statističari.

  Prosječni je trošak rada po satu u EU prošle godine iznosio 28.5 eura te 32.3 eura u eurozoni, prenosi Index.

  U 2019. godini iznosio je 27.7 odnosno 31.4 eura.

  Iznosi prikrivaju ogromne razlike među zemljama pa je tako trošak u Bugarskoj čak sedam puta manji nego u Luksemburgu, pokazuje Eurostatovo izvješće. U Bugarskoj je iznosio 6.5 eura i najniži je među zemljama Europske unije. Slijede Rumunjska s 8 eura i Mađarska s 9.9 eura. U skupini su i Litva i Latvija s 10.1 odnosno 10.5 eura, te Hrvatska s ukupnim troškom rada po satu u 2020. od 10.8 eura i Poljska s 11 eura.

  Među zemljama eurozone najniži su trošak rada po satu bilježile Slovačka i Estonija, od 13.4 odnosno 13.6 eura, te Portugal s 15.3 eura. U Sloveniji i Španjolskoj iznosio je oko 20 eura, a u Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji kretao se između 30 i 40 eura. Najviši je trošak rada po satu u 2020. bilježila Danska, od 45.8 eura. Slijede Luksemburg i Belgija s 42.1 odnosno 41.4 eura.

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U travnju ćemo dobiti 500.000 doza cjepiva

  Božinović: U četvrtak odluka o mjerama do 15. travnja

  Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je za četvrtak donošenje nove odluke o epidemiološkim mjerama, koje će vrijediti do Više…

  Do danas je 16 država članica ukupno dobilo 62,6 milijarde eura zajmova

  Hrvatskoj isplaćen drugi obrok od 510 milijuna eura iz instrumenta SURE

  Europska komisija je u utorak isplatila 9 milijardi eura, od toga Hrvatskoj 510 milijuna, u okviru instrumenta SURE, koji državama Više…

  Problemi i ograničenja i dalje frustriraju pružatelje i potrošače digitalnih usluga

  Geoblokiranje još uvijek prisutno na tržištu EU-a, upozoravaju eurozastupnici

  Iako više od dvije godine vrijede pravila o zaustavljanju geoblokiranja u Europskoj uniji, problemi i ograničenja i dalje frustriraju pružatelje Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prva je to devizna intervencija HNB-a u ovoj godini

  HNB intervenirao na deviznom tržištu prodajom 190 milijuna eura

  Iskoristite potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

  Donosimo divne vijesti! Sve ove tvrtke nude poslovnu priliku…