GOSPODARSTVO

Hrvatska u skupini zemalja EU-a koje ne objavljuju podatke o subvencijama za fosilna goriva

Najizdašnije sektor fosilnih goriva podupire Britanija, kroz porezne olakšice i proračunske transfere u vrijednosti 12 milijardi eura godišnje

  Objavljeno 10.09.2019
  Ivona Amidžić

  Članice Europske Unije ne objavljuju cjelovite podatke o subvencijama za fosilna goriva, a Hrvatska je u skupini 10 zemalja koje ih uopće nisu objavile, pokazalo je u ponedjeljak izvješće skupine nevladinih organizacija za zaštitu okoliša.

  Stručnjaci Prekooceanskog razvojnog instituta, Mreže za klimatske akcije i Prijatelja Zemlje analizirali su energetske programe i klimatske planove zemalja EU-a kako bi utvrdili poštuju li obveze o ukidanju subvencija za fosilna goriva.

  Vlade moraju dostaviti konačne planove do kraja godine, s krajnjim ciljem ispunjenja klimatskih ciljeva EU-a za razdoblje do 2030. godine.

  “Kao dio grupe G20 (grupe 20 vodećih razvijenih i zemalja u razvoju), vlade EU-a obvezale su se ukinuti subvencije za fosilna goriva još 2009. godine”, izjavila je glavna autorica izvješća Laurie van der Burg iz organizacije Prijatelji zemlje.

  Te obveze moraju biti pretočene u “konkretne akcijske planove”, dodala je.

  Istraživanje je pokazalo da pet zemalja EU-a – Britanija, Njemačka, Grčka, Poljska i Slovenija – planira uvesti nove subvencije za fosilna goriva do 2030. godine.

  Šest zemalja – Britanija, Bugarska, Danska, Francuska, Mađarska i Nizozemska – tvrdi da ne isplaćuju subvencije za fosilna goriva, navodi se u studiji, suprotno nalazima Europske komisije da gotovo sve članice EU isplaćuju neki oblik potpore.

  Najizdašnije sektor fosilnih goriva podupire Britanija, kroz porezne olakšice i proračunske transfere u vrijednosti 12 milijardi eura godišnje

  Hrvatska se nalazi u skupini 10 zemalja, zajedno s Belgijom, Ciprom, Finskom, Grčkom, Luksemburgom, Poljskom, Portugalom, Slovenijom i Švedskom, čiji energetski i klimatski planovi uopće ne sadrže informacije o subvencijama za fosilna goriva odnosno planove o njihovom postupnom ukidanju.

  “U NECP-u (Nacionalni energetski i klimatski plan) ističu se druge fiskalne mjere, uključujući porez na CO2. Naglašava se također da će od 2021. godine biti uvedeni porezni poticaji kako bi se potaknulo kompanije na uvođenje certificiranog sustava upravljanja energijom”, stoji u izvješću.

  Autori citiraju procjene Europske komisije prema kojima će Hrvatska ove godine isplatiti 120 milijuna eura subvencija za fosilna goriva, što je bio godišnji prosjek u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

  Zaključuju da je zbog izostanka službenih istraživanja “transparentnost o subvencijama za fosilna goriva u Hrvatskoj vrlo ograničena”.

  Navode i procjenu EK prema kojoj će Hrvatska za obnovljive izvore energije ove godine isplatiti subvencije od 160 milijuna eura, što odgovara prosjeku za razdoblje od 2014. do 2016. godine.

  Emisije ugljikovih spojeva, nastalih izgaranjem fosilnih goriva, ključni su faktor klimatskih promjena, smatraju stručnjaci. EU je 2015. sudjelovala u sklapanju Pariškog sporazuma, čiji je cilj zadržavanje rasta temperature na Zemlji na manje od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine.

  (Hina)

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Urbana aglomeracija Osijek, najuspješnija aglomeracija u Republici Hrvatskoj, koristi 40 milijuna eura koji su usmjereni na održivi urbani razvoj

  Osijek provodi EU projekte vrijedne 87 milijuna eura

  U Osijeku je jučer započeo dvodnevni događaj koji je okupio predstavnike nacionalnih i lokalnih vlasti iz Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, Više…

  Piližota u Orahovici potpisao ugovore s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o obnovi i rekonstrukciji biciklističkih staza od Osijeka do Bilja i od Osijeka do Tenje

  Osijek dobiva 125 bicikala i 50 električnih bicikala s postajama za posuđivanje?

  Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota objavio je na svom Facebook profilu još jednu sretnu vijest za sve ljubitelje bicikala. Naime, kako je Više…

  Nismo jedini ...

  Gotovo četvrt milijuna stanovnika zemalja zapadnog Balkana lani se legalno doselilo u EU

  U Europsku uniju se prošle godine legalno doselilo 228 tisuća građana zemalja zapadnog Balkana – Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Rekonstrukcijom školske zgrade omogućeno je nesmetano odvijanje nastave za 16 razrednih odjeljenja

  Područna škola Briješće u novom ruhu

  Privremeno zaustavljanje u planu je zbog Miholjske regate

  Privremeno zaustavljanje prometovanja kompom

  Iako je prošlo skoro dva mjeseca, Turistička zajednica primila je samo jednu ponudu za organizaciju ovog događanja

  Ove godine ništa od Adventa u Tvrđi?