POLITIKA

Izborni troškovi: Milanović 1,5 milijuna, Grabar-Kitarović 5,4 milijuna kuna

Najveća donacija Karlovačke tiskare - 200.000 kuna!

    Objavljeno 30.12.2019
    Ivona Amidžić

    Do 27. prosinca, SDP-ov kandidat za predsjednika države Zoran Milanović na izbornu je promidžbu potrošio 1,5 milijuna kuna, a HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović 5,4 milijuna, pokazuju u ponedjeljak objavljena financijska izvješća.

    Ta izvješća, objavljena na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP), sadrže podatke o troškovima, donacijama i medijskom oglašavanju zaključno do prošlog petka.

    Preostaje vidjeti koliko će novca još biti potrošeno u narednih desetak dana kampanje, pa će pravi uvid u njihove izborne troškove dati tek završna izvješća koja Milanović i Grabar-Kitarović moraju dati mjesec dana nakon izbora, odnosno nakon drugog kruga, dakle, do 4. veljače.

    Svakome od dvoje predsjedničkih kandidata, koji su ušli u drugi izborni krug, zakon dopušta da na promidžbu potroše po 9,6 milijuna kuna.

    Prema izvješćima, Grabar-Kitarović je za medijsko oglašavanje s popustom platila 2,5 milijuna kuna, a dobiveni popust iznosi oko 450.000 kuna.

    Milanović je za medijsko oglašavanje, s popustom platio 12.400 kuna, a dobio je popust od 3.500 kuna.

    Najveća donacija Karlovačke tiskare – 200.000 kuna

    Grabar-Kitarović je od 347 donatora dobila 2,3 milijuna kuna, a Milanović od njih 50 ukupno 813.000 kuna.

    Najveću donaciju, maksimalno mogućih 200.000 kuna, Grabar-Kitarović dobila je od Lane – Karlovačke tiskare.

    Između dva izborna kruga na popis njenih donatora upisali su se  ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, šef HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić,  zastupnik Ivan Domagoj Milošević koji donirali po 10.000 kuna.

    Štedljiviji su bili hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu – Sunčana Glavak i Tomislav Sokol donirali su joj po pet tisuća kuna, Željana Zovko 28 kuna više, dakle 5.028 kuna.

    Na popis Milanovićevih donatora između dva izborna kruga upisali su se i saborski zastupnici SDP-a Vedran Babić s 30.000 kuna i Damir Mateljan s 20.000 te Mladen Pejnović, bivši šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, koji mu je kao fizička osoba uplatio maksimalno mogućih 30.000 kuna.

    I dok Milanović i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi izborni krug, svoja završna izvješća o financiranju promidžbe trebaju podnijeti do 4. veljače, devet ostalih predsjedničkih kandidata to moraju učiniti do 21. siječnja. To se odnosi na nezavisne Miroslava Škoru, Mislava Kolakušića, Daliju Orešković i Daria Juričana, kandidata stranke DESNO Antu Đapića, kandidatkinju Radničke fronte Katarinu Peović, Ivana Pernara, kandidata istoimene stranke, HSLS-ovog kandidata Deana Kovača, te Nedjeljka Babića, kandidata HSSČKŠ.

    (Hina)

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Lokalni izbori više nabijeni strašću od državnih  

    Sessa: Izbori prošli mirno, u demokratskoj atmosferi

    Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo načinom na koji su provedeni nedjeljni izbori za Više…

    Za donacije iznad 5.000 kuna donator i primatelj zaključuju ugovor...

    DIP smanjio budžet za promidžbu na ovogodišnjim izborima

    Kako bi se sudionicima svibanjskih lokalnih izbora, pogotovo onima koji na njih izlaze prvi put, olakšalo snalaženje u financijskim obvezama, Više…

    Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS-u

    Raspisani lokalni izbori, održat će se u nedjelju, 16. svibnja

    Vlada je na sjednici u srijedu za nedjelju, 16. svibnja, raspisala lokalne izbore te donijela odluke o visini naknade troškova Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde