POLITIKA

Izborni troškovi: Milanović 1,5 milijuna, Grabar-Kitarović 5,4 milijuna kuna

Najveća donacija Karlovačke tiskare - 200.000 kuna!

  Objavljeno 30.12.2019
  Ivona Amidžić

  Do 27. prosinca, SDP-ov kandidat za predsjednika države Zoran Milanović na izbornu je promidžbu potrošio 1,5 milijuna kuna, a HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović 5,4 milijuna, pokazuju u ponedjeljak objavljena financijska izvješća.

  Ta izvješća, objavljena na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP), sadrže podatke o troškovima, donacijama i medijskom oglašavanju zaključno do prošlog petka.

  Preostaje vidjeti koliko će novca još biti potrošeno u narednih desetak dana kampanje, pa će pravi uvid u njihove izborne troškove dati tek završna izvješća koja Milanović i Grabar-Kitarović moraju dati mjesec dana nakon izbora, odnosno nakon drugog kruga, dakle, do 4. veljače.

  Svakome od dvoje predsjedničkih kandidata, koji su ušli u drugi izborni krug, zakon dopušta da na promidžbu potroše po 9,6 milijuna kuna.

  Prema izvješćima, Grabar-Kitarović je za medijsko oglašavanje s popustom platila 2,5 milijuna kuna, a dobiveni popust iznosi oko 450.000 kuna.

  Milanović je za medijsko oglašavanje, s popustom platio 12.400 kuna, a dobio je popust od 3.500 kuna.

  Najveća donacija Karlovačke tiskare – 200.000 kuna

  Grabar-Kitarović je od 347 donatora dobila 2,3 milijuna kuna, a Milanović od njih 50 ukupno 813.000 kuna.

  Najveću donaciju, maksimalno mogućih 200.000 kuna, Grabar-Kitarović dobila je od Lane – Karlovačke tiskare.

  Između dva izborna kruga na popis njenih donatora upisali su se  ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, šef HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić,  zastupnik Ivan Domagoj Milošević koji donirali po 10.000 kuna.

  Štedljiviji su bili hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu – Sunčana Glavak i Tomislav Sokol donirali su joj po pet tisuća kuna, Željana Zovko 28 kuna više, dakle 5.028 kuna.

  Na popis Milanovićevih donatora između dva izborna kruga upisali su se i saborski zastupnici SDP-a Vedran Babić s 30.000 kuna i Damir Mateljan s 20.000 te Mladen Pejnović, bivši šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, koji mu je kao fizička osoba uplatio maksimalno mogućih 30.000 kuna.

  I dok Milanović i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi izborni krug, svoja završna izvješća o financiranju promidžbe trebaju podnijeti do 4. veljače, devet ostalih predsjedničkih kandidata to moraju učiniti do 21. siječnja. To se odnosi na nezavisne Miroslava Škoru, Mislava Kolakušića, Daliju Orešković i Daria Juričana, kandidata stranke DESNO Antu Đapića, kandidatkinju Radničke fronte Katarinu Peović, Ivana Pernara, kandidata istoimene stranke, HSLS-ovog kandidata Deana Kovača, te Nedjeljka Babića, kandidata HSSČKŠ.

  (Hina)

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Iznos bi vas mogao iznenaditi, ali kad malo razmislite i nije toliko neobičan...

  Nezavisni Mislav Kolakušić prvi objavio koliko je potrošio na promidžbu

  Nezavisni predsjednički kandidat Mislav Kolakušić prvi je od 11 predsjedničkih kandidata dostavio Državnom izbornom povjerenstvu financijsko izvješće o financiranju dosadašnje izborne promidžbe. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vrkić je istaknuo kako je Gradska uprava ovih dana u javnu raspravu uputila prijedlog o smanjivanju prireza s 13 na 10 posto, čime bi se Grad odrekao oko 10 milijuna kuna prihoda

  Vrkić: Grad funkcionira stabilno – javna rasprava o smanjivanju prireza s 13 na 10 posto

  Prvi put je da inauguracija predsjednika neće biti održana na Trgu sv. Marka, a na njoj neće biti predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika Crkve. Milanović, kao i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, neće nositi lentu

  Danas je predsjednička inauguracija Zorana Milanovića

  Jedina demografska mjera koju provodi županija jest zapošljavanje u Županiji i povećavanje broja upravnih odjela a time i pročelnika koje trebaju plaćati ti isti građani koji se iseljavaju

  Sjednice Predsjedništva SDP-a OBŽ – “Jedina demografska mjera koju provodi županija jest zapošljavanje u Županiji”