ŽIVOT

Raspisani lokalni izbori, održat će se u nedjelju, 16. svibnja

Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS-u

    Objavljeno 14.04.2021
    Darija Kovačić

    Vlada je na sjednici u srijedu za nedjelju, 16. svibnja, raspisala lokalne izbore te donijela odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe.

    Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS-u, odnosno za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

    Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, ti se izbori održavaju istodobno, treće nedjelje u mjesecu svibnju. Današnje odluke vlade stupaju na snagu sutra, 15. travnja, prenosi Index.

    “Stupanjem na snagu ovih odluka prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela, kao i mandat povjerenicima vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u Gradu Valpovu i Općini Kolan te povjereniku vlade RH imenovanom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice u dijelu ovlasti za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Orahovice”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

    Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela JLS-a te za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, kao i za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

    Visinu naknade utvrđuje vlada svojom odlukom, a isplaćuje se iz proračuna JLS-a u roku od 15 dana od dana objave izvješća Državnog izbornog povjerenstva o nadzoru poštivanja zakonskih odredbi koje se odnose na izbornu promidžbu.

    Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela imaju političke stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela, a za svakog člana ona iznosi minimalno 1000 do maksimalno 10 tisuća kuna, ovisno o broju stanovnika u JLS-a.

    Na izborima za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike pravo na naknadu imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

    Isto pravo ostvaruju i kandidati za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana koji se kandidiraju iz reda pripadnika nacionalnih manjina te iz reda pripadnika hrvatskog naroda, naveo je Malenica.

    Naknada se raspoređuje među kandidatima, razmjerno dobivenim glasovima te tako za najveći broj dobivenih glasova u prvom izbornom krugu za gradonačelnika Grada Zagreba i njegove zamjenike iznosi 100.000 tisuća kuna, a pet tisuća kuna iznosi u najmanjim JLS-ima, onima do 3000 stanovnika.

    Naknada se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Za odličnu atmosferu pobrinuo se Parni valjak, a svojim se sugrađanima kao i brojnim gostima u ponoć obratio i osječki gradonačelnik Ivan Radić poželjevši im sretnu i uspješnu 2024. uz obilje zdravlja, sreće, ljubavi i mira

    Osječani dočekali Novu godinu na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi

    Na prepunom Trgu Vatroslava Lisinskog u obnovljenoj Tvrđi Osječani su ispratili Staru i dočekali Novu godinu. Za odličnu atmosferu pobrinuo se Više…

    Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja

    Osijek će radi ljepše vizure grada ujednačiti izgled terasa ugostiteljskih objekata

    Gradsko vijeće Grada Osijeka održalo je u četvrtak, 28. rujna 2023., 18. sjednicu na kojoj su vijećnici i vijećnice, njih Više…

    Ivan Radić: "Osijek nije zamjenska opcija i s obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam"

    Ivan Radić: “Koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka”

    U posljepodnevnim satima se na svom Facebook profilu oglasio naš gradonačelnik,  a nakon raznih medijskih objava kako je Pulski gradonačelnik Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša