ŽIVOT

Raspisani lokalni izbori, održat će se u nedjelju, 16. svibnja

Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS-u

  Objavljeno 14.04.2021
  Darija Kovačić

  Vlada je na sjednici u srijedu za nedjelju, 16. svibnja, raspisala lokalne izbore te donijela odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe.

  Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS-u, odnosno za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

  Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, ti se izbori održavaju istodobno, treće nedjelje u mjesecu svibnju. Današnje odluke vlade stupaju na snagu sutra, 15. travnja, prenosi Index.

  “Stupanjem na snagu ovih odluka prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela, kao i mandat povjerenicima vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u Gradu Valpovu i Općini Kolan te povjereniku vlade RH imenovanom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice u dijelu ovlasti za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Orahovice”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

  Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela JLS-a te za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, kao i za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

  Visinu naknade utvrđuje vlada svojom odlukom, a isplaćuje se iz proračuna JLS-a u roku od 15 dana od dana objave izvješća Državnog izbornog povjerenstva o nadzoru poštivanja zakonskih odredbi koje se odnose na izbornu promidžbu.

  Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela imaju političke stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela, a za svakog člana ona iznosi minimalno 1000 do maksimalno 10 tisuća kuna, ovisno o broju stanovnika u JLS-a.

  Na izborima za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike pravo na naknadu imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

  Isto pravo ostvaruju i kandidati za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana koji se kandidiraju iz reda pripadnika nacionalnih manjina te iz reda pripadnika hrvatskog naroda, naveo je Malenica.

  Naknada se raspoređuje među kandidatima, razmjerno dobivenim glasovima te tako za najveći broj dobivenih glasova u prvom izbornom krugu za gradonačelnika Grada Zagreba i njegove zamjenike iznosi 100.000 tisuća kuna, a pet tisuća kuna iznosi u najmanjim JLS-ima, onima do 3000 stanovnika.

  Naknada se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Ovoliki postotak je iznad svih očekivanja, ali euforije nema. Čestitao bih svim kandidatima na osvojenim rezultatima"

  Izlazne ankete – u drugi krug idu Radić i Mlinarević

  Prema prvim izlaznim anketama, u drugi izborni krug za gradonačelnika Osijeka idu HDZ-ov Ivan Radić, koji je dobio najviše glasova Više…

  Na biračkim mjestima više vrsta glasačkih listića

  U Hrvatskoj otvorena biračka mjesta za lokalne izbore

  U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti Više…

  Barić: "U tome ne vidim neku specijalnu ustavnopravno dvojbu, ima puno ozbiljnijih prava koja se krše (mjerama), na puno ozbiljniji način"

  Različiti stavovi o nošenju maski na otvorenom: ustavni stručnjaci Barić i Palić

  Profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić drži da eventualna odluka Stožera o obveznom nošenju maski u Zagrebu na otvorenom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Glavni cilj obilježavanja ovoga međunarodnog dana je senzibilizacija djece na važnost i ulogu obitelji u njihovom odrastanju

  Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske obilježio Međunarodni dan obitelji

  Na bolničkom liječenju nalazi se 105 osoba, i to 81 u osječkom KBC-u, od kojih su 18 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 24 pacijenta

  U Osječko-baranjskoj županiji 28 novozaraženih, umrle tri osobe

  Do danas je ukupno testirano 1.937.595 osoba, od toga 8.004 u posljednja 24 sata

  Danas imamo 491 novi slučaj zaraze u Hrvatskoj