POLITIKA

Konferencija osječko-baranjske Zajednice povratnika: Treba tražiti naknadu ratne štete

Pek ne razumije zašto niti jedna Vlada još nije donijela odluku o naknadi ratne štete, a Vrkić zaključio kako „podržava rješavanje svega onog što je bitno za život građana na tim područjima“.

    Objavljeno 13.10.2018
    Antonela Verković

    ‘Ne vidim stoga razloga zašto mi ne bi tražili ratnu odštetu. Ne razumijemo zašto do sada nijedna Vlada RH nije donijela zakon o naknadi ratne štete koju smo pretrpjeli’ – rekao je Pek na danas održanoj tematskoj konferenciji osječko-baranjske Zajednice povratnika.

    Na konferenciji je riječi bilo ponajviše o naknadi ratne štete fizičkim osobama. Naime, ukupna pričinjena izravna ratna šteta u Hrvatskoj procjenjuje se na 236 milijardi kuna, a povratnici traže pokretanje mehanizama naplate.

    ‘Možemo zamisliti kako bi oživjela ratom stradala područja  područja kada bi se u njih „upumpalo“ 10 do 15 milijardi kuna’ – rekao je predsjednik županijske Zajednice povratnika Branko Pek.

    Povratnici upozoravaju da za ovim zahtjevima postoje i pravni okviri!

    Upravo zato se pozivaju na Sporazum o normalizaciji odnosa između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije, gdje se u članku 7. navodi kako su se dvije države obvezale u roku od 30 dana osnovati zajedničko povjerenstvo s po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

    TREBA RADITI I NA OSIGURANJA RADNIH MJESTA

    Osim Zakona o naknadi ratne štete na konferenciji je zatraženo donošenje Zakona o ratom stradalim područjima, koji bi sadržavao niz mjera koje bi omogućile stanovništvu na tim područjima da tamo žive od svoga rada, a ne da odlaze u inozemstvo.

    „Išlo se na obnovu infrastrukture, gradile se škole, vrtići, na svemu se radilo osim na osiguravanju radnih mjesta. I kada se dogodilo da ljudi nemaju od čega živjeti, došlo je do retrogradnog procesa i sada ponovno imamo prognanike, ali ne zbog rata nego zbog ekonomskih razloga“, zaključio je Pek.

    Upozorio je i da je jedan od ključnih problema neriješeno pitanje granice sa Srbijom i da to treba riješiti sada dok je Srbija u pretpristupnim pregovorima za ulazak u EU, jer, kako je rekao „ kada oni uđu u EU, više neće biti šanse da riješimo bilo što u vezi s tim pitanjem“.

    Naš gradonačelnik Ivan Vrkić koji je izravno bio uključen u reintegraciju okupiranih područja rekao je kako „podržava rješavanje svega onog što je bitno za život građana na tim područjima“.

    “Treba ih staviti u jednaku i pravednu poziciju u odnosu na one koji nisu bili prognani. Oni su podnijeli veliku žrtvu i smatram da treba voditi računa da im se nadoknadi sve ono što su tada izgubili. Podržavam svaki način na koji će se to činiti – u vidu ratne odštete ili na neki drugi način“, zaključio je Vrkić.

    GOVOREĆI O RATU…

    Otprilike mjesec dana, otkako je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio i inicirao prosvjed, vode se rasprave o tome treba li se prosvjed održati ili ne te hoće li se njime išta postići. Taj dan je osvanuo, prosvjed je počeo.

    Naime, prosvjed se, kao što već svi znate, održava zbog nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

    Skup je na prepunom trgu počeo intoniranjem državne himne i minutom šutnje za žrtve iz Domovinskog rata.

    Potom je putem video-linka hrvatski branitelj Mladen Roguljić svjedočio o stradanju u Borovo Commercu po ulasku u Vukovar pripadnika bivše JNA i srpskih paravnojnih postrojbi u studenome 1991. godine.

    Riječ, dvije je rekao i sam Penava, a nekoliko hrvatskih branitelja i ratnih stradalnika iznijelo je svoja svjedočanstva.

    Tekst: Hina

    FOTO: Youtube (‘screenshot’)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Mogu li naši građani platiti poskupljenje kave ili kruha s 10 na 30 kuna?"

    Obrtnicima računi za struju veći preko 300% – Mnogi će morati zatvoriti obrte ili davati otkaze

    Porastom cijena energenata najviše će biti pogođeni mali i srednji poduzetnici, a mnogi će morati zatvoriti svoje obrte ili davati Više…

    Suradnjom više institucija dovršeno je složeno kriminalističko istraživanje za kazneno djelo ''Ratni zločin protiv civilnog stanovništva''.

    Kao 20-godišnjak brutalno je mučio i ubijao ljude u Vukovaru

    Policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom 18. ožujka 2021. godine dovršila kriminalističko istraživanje Više…

    Žrtva svih poginulih i nestalih u Vukovaru nikada ne smije biti zaboravljena, ona ima značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti, uspostavi samostalne, nezavisne i suverene države, poručuje Banožić

    Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen s više od 10.000 ljudi

    Kolona sjećanja koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara danas je, 18. studenoga 2020. godine bila središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde