Arhiva

Međunarodni dan zaštite močvare

Močvare se ubrajaju među najugroženije ekosustave zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja

  Objavljeno 31.01.2018
  Nikolina Ćosić

  2. veljače u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa.

  Močvare su vrlo važne zbog svojih ekoloških svojstava, funkcija i gospodarskih vrijednosti, a ubrajaju se među najugroženije ekosustave zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa. ZOO vrt Osijek ove će godine prvi puta obilježiti ovaj važan eko-datum u petak, 2. veljače s početkom u 09:00 sati, a predviđeno trajanje bit će do 11:00 sati.

  Uvodno predavanje će održati dipl. ing. polj. Ivana Buzuk, stručni voditelj Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Govorit će o važnosti najbližih nam močvarnih područja, koje su najznačajnije ptice koje tu obitavaju, a objasnit će, iz vlastitog iskustva, na koji način se prebrojavaju ptice.

  Također, pružit će mogućnost djeci da s profesionalnim GPS-om, dalekozorima i fotoaparatima promatraju i zabilježe ptice u radnim listićima pokraj jednog od jezera u ZOO vrtu Osijek.

  Na kraju druženja, edukatorica ZOO vrta Osijek, prof. Tatjana Elez, pokazat će učenicima barsku i kopnenu kornjaču, te će ih učenici moći i dodirivati. Predavanju će biti nazočni učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka.

  VEZANE VIJESTI

  FOTO 18. Međunarodna noć šišmiša (18th International Bat Night) u Zoo vrtu Osijek

  Međunarodna noć šišmiša u ZOO Osijek se održala u petak, 04. rujna 2015. u 19:00 sati. Noć šišmiša je bila Više…

  Dvogrba deva zvat će se – Luna

  Dvogrba mala deva, koja je na svijet stigla početkom srpnja, dobila je ime- zvat će se Luna. Nakon što je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Već danima izvještavamo o krađama, ali one su i dalje prisutne. Osim toga, iz policije najavljuju još jednu povećanu mjeru kontrole brzine

  POLICIJA – Krađe, oružje i pojačana mjera kontrole brzine!

  Riječ je o obnovi parka koji se nalazi u centru grada Osijeka, poznatog kao prekrasnom ambijentu u zimskom periodu kada su stabla posađena u ovom parku, sijala najljepšim sjajem

  Sakuntala park stavljen pod metalne okvire

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …