OSJEČANI

Na trenutak krizu na stranu: Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

"Moramo graditi društvo zasnovano na ravnopravnosti, toleranciji i međusobnom uvažavanju"

Objavljeno 21.04.2020
Ivona Amidžić

Danas je, unatoč velikoj krizi koju je uzrokovala pandemija virusa COVID-19, ispred Židovske općine Osijek, u Parku Oskara Nemona, uz njegov spomenik koji je nastao u sjećanje na više od šest milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu, fokus prebačen na drugi događaj. Obilježen je Dan sjećanja na žrtve holokausta.

“Danas se diljem svijeta obilježava Jom Hašoa odnosno Dan sjećanja na holokaust. U spomen neshvatljivoj tragediji koja je završila sustavnim ubijanjem preko 6 milijuna Židova tijekom Drugog svjetskog rata, želim jasno naglasiti kako se ovakvo zlo više nikada ne smije ponoviti te iskazujem puno suosjećanje s pripadnicima židovskog naroda”, poručio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Obično u tišini, s dubokim pijetetom i suosjećanjem, usmjeravamo pogled na majku s djetetom u uzdignutim rukama, spomenik koji je autor nazvao „Humanost“. I ove godine to činimo, ali na malo drugačiji način, pod neobičnim okolnostima, koje nas više no ikada podsjećaju upravo na potrebu zajedništva, solidarnosti i humanosti.

“Moramo graditi društvo zasnovano na ravnopravnosti, toleranciji i međusobnom uvažavanju. Imunost ljudske civilizacije na ovakve povijesne tragedije, kako se više nikada ne bi ponovile, osiguravaju samo sjećanje i točna povijesna interpretacija izvanrazumskog organiziranog plana za uništenje cijelog jednog naroda”, rekao je Piližota.

Možda je sazrio trenutak da sve ne ostane samo na riječima…

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Podsjetnik je to na 5. prosinca 1991. kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima tijekom Domovinskog rata.

Obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

Kod Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi, u okviru programa obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, u petak su položeni vijenci Više…

"Obilježavanje sjećanja na hrabrost i žrtve branitelja zaslužuje čin hrabrosti da se prizna da nam je epidemija izmakla kontroli i čin žrtve da sve napravimo da epidemiju zauzdamo..."

Izmjena odluke o ograničavanju okupljanja za Dan sjećanja – HUBOL: Ovo je licemjerje i kukavičluk

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je u utorak, nakon izmjene odluke o ograničavanju okupljanja, kako obilježavanje Dana sjećanja kršenjem Više…

"Oni koji su mogli učiniti najviše, u ključnim trenucima, svjesno su odlučili baciti klipove pod noge klubu"

Piližota: Treba li Šuker i dalje biti počasni građanin našeg grada?

Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika, se na svom Facebook profilu osvrnuo na situaciju koja je dotaknula njega i neke druge građane Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?