POLITIKA

Nakon nesreće u Vinkovcima pritisak na Plenkovića zbog ministrice Žalac

Ministrica još uvijek može sama ponuditi ostavku, a da ne ispadne kako je to učinila pod pritiskom, dok premijer Plenković može procijeniti hoće li je prihvatiti ili ne

  Objavljeno 11.03.2019
  Tamara Lemajić

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, kao i koalicijski partneri HDZ-a, ostavljaju premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Gabrijeli Žalac prostor da sami procijene može li ministrica Žalac nakon prometne nesreće kada je, vozeći bez valjane vozačke dozvole, automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu, i dalje ostati na ministarskoj dužnosti, piše Jutarnji.hr.

  Ministrica još uvijek može sama ponuditi ostavku, a da ne ispadne kako je to učinila pod pritiskom, dok premijer Plenković može procijeniti hoće li je prihvatiti ili ne.

  – Za predsjednicu Republike to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke – navela je glasnogovornica predsjednice Ivana Crnić odgovarajući na pitanje smatra li predsjednica da ministrica Žalac treba dati ostavku zato što je vozila i sudjelovala u prometnoj nesreći iako joj je istekla vozačka dozvola, ili smatra da kršenje propisa automatski ne povlači političku odgovornost dužnosnika.

  Stav predsjednice Grabar-Kitarović na sadrži izričit odgovor koji bi bio “za” ili “protiv” ostavke, ali je vrlo znakovit i očito se ne podudara s prvim stavom Vlade, iz koje su u subotu poručili kako ne smatraju da bi ministrica trebala dati ostavku.

  U najvećoj oporbenoj stranci, SDP-u, kažu da još nisu razmotrili hoće li, bude li Vlada inzistirala na stavu da ministrica Žalac treba ostati na dužnosti, tražiti glasanje o njenom opozivu. – Kao prvo, svakom se može dogoditi prometna nesreća, ali nije svatko ministar. Sreća je što je dijete izvan životne opasnosti i djevojčici želim brz oporavak. No, minimum je političke odgovornosti i pristojnosti da mandat stavi na raspolaganje premijeru – rekao je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

  Potpredsjednik SDP-a upozorava da nisu rasvijetljene sve okolnosti prometne nesreće u kojoj je ministrica sudjelovala, pa tako nije poznata ni brzina kojom je vozila u naseljenome mjestu. Komadina ističe da se svi detalji moraju objaviti.

  Nije poznato ni kada je ministrici istekla vozačka dozvola. Iz policije poručuju da taj podatak ne mogu dati u javnost jer bi to bilo u suprotnosti s Uredbom o zaštiti osobnih podataka, a za sam prekršaj je on irelevantan. Vožnja bez valjane vozačke dozvole je prekršaj neovisno o tome je li vozačka istekla prije dan, prije mjesec dana ili prije godinu dana.

  U Vladi su tvrdili da ne znaju kada je ministrici istekla vozačka dozvola, a sama ministrica Žalac taj detalj nije otkrila u izjavi koju je dala u subotu, nakon što je posjetila stradalu djevojčicu.

  “Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak”, napisala je Žalac u subotu navečer na Facebooku, a prenio Jutarnji.hr.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  „Žalosno je da se građanima svo ovo vrijeme davala lažna nada", ovom je prigodom izjavila Sonja Čikotić

  Ministrica Žalac i Vlada obmanjivali građane o mogućnosti ugradnje dizala novcem iz EU fondova?

  Ministrica Žalac i Ministarstvo regionalnog razvoja obmanuli su građane i budili im lažnu nadu u mogućnost privlačenja novca iz EU Više…

  Bernardić: Žalac bi trebala podnijeti ostavku

  HDZ podsjetili Bernardića kako je „zaboravio“ da je bio uhvaćen u daleko težem nepoštivanju zakona

  Nakon što je u nedjelju predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao da bi ministrica Žalac trebala podnijeti ostavku jer je vozila bez Više…

  Kao obrazloženje navode kako ni građani ni vlasti nisu zainteresirani za rad toga oblika mjesne samouprave ...

  Vinkovački SDP predlaže ukidanje mjesnih odbora u Vinkovcima

  Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vinkovaca uputio je predsjedniku Vijeća Mladenu Karliću prijedlog statutarne odluke o ukidnju mjesnih odbora na Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Petrov je rekao da je nužno uvesti elektroničko glasovanje, posebno zbog ljudi koji su odselili posljednjih godina iz Hrvatske i time im poslati poruku da ih se Hrvatska ne odriče i da želimo da sudjeluju u donošenju odluka u Hrvatskoj

  Most apelira na nužnost uvođenja elektroničkog glasovanja na izborima

  Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja 2019. godine

  Stjepan Ribić: Želim se zalagati za jaku Hrvatsku u jakoj Europi