POLITIKA

Krstičević neočekivano podnio ostavku nakon još jednog kobnog pada aviona

Živote su izgubila dva pilota - Ovo je već druga ovogodišnja vojna zrakoplovna nesreća

  Objavljeno 08.05.2020
  Ivona Amidžić

  Damir Krstičević neočekivano je dao ostavku nakon nesreće u četvrtak u kojoj se srušio vojni avion kod mjesta Biljane Donje kraj Zadra te odnio dva života pilota.

  Ministru obrane je ovo službeno treći put kako podnosi ostavku, no vidjet ćemo hoće li ju premijer prihvatiti ili ponovno odbiti. Navodno nitko iz HDZ-a nije znao za ovaj potez.

  Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj, rekao je kako je došlo do pada školskog aviona Zlin. Dolaskom na mjesto nesreće je konstatirano da su poginuli natporučnik Marko Novković i polaznik poručnik Luka Jagetić, a razlog pada nije poznat. Avion je pao pola sata nakon što je poletio.

  Pilot Novković je bio vrlo iskusan pilot, član Krila Oluje. Luka Jagetić je već obavio samostalni let, letačka obuka je išla po planu, rečeno je na presici. Rođen je 1995. Završio je vojno inženjerstvo. Prošao je selekcijsko letenje, u ožujku je počeo letačku obuku. Sve obuke završio je s izvrsnim uspjehom.

  Ministar Krstičević je izrazio duboku sućut obiteljima poginulih

  “Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika, to je teško svakom ministru obrane i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci. Prije tri mjeseca smo imali tragičnu nesreću s helikopterom kada smo isto izgubili dva mlada života. Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim o cijelom sustavu, da se mora govoriti istina i da o svemu moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu istragu o ovom događaju”, rekao je ministar, prenosi Index.

  “Naša zadaća je da budemo sa obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Sve ono što znamo i možemo. Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i cijeloj vojsci. Ovo je ogroman gubitak i za HV”, rekao je ministar.

  “Ja sa današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika vlade i ministra obrane Republike Hrvatske”, rekao je Krstičević ne želeći odgovarati na pitanja.

  Pad aviona kod Zadra je druga ovogodišnja vojna zrakoplovna nesreća

  Pad vojnog školskog aviona ZLIN, u kojem su bila dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na redovnom obučnom letu, druga je ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme.

  Izvodeći 27. siječnja brišući let ispred mjesta Zablaće, u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je bojnik Marin Klarin, dok je mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.

  foto: MORH

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Kujundžić: "Moral mi ne dopušta dati ostavku na mjesto ministra zdravstva"

  Plenković smijenio Kujundžića

  Premijer Andrej Pleković razriješio je dužnosti ministra zdrastva Milana Kujundžića, piše Index. Indexu je to potvrđeno iz vlade. Milan Kujundžić na Više…

  Ministrica još uvijek može sama ponuditi ostavku, a da ne ispadne kako je to učinila pod pritiskom, dok premijer Plenković može procijeniti hoće li je prihvatiti ili ne

  Nakon nesreće u Vinkovcima pritisak na Plenkovića zbog ministrice Žalac

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, kao i koalicijski partneri HDZ-a, ostavljaju premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Gabrijeli Žalac prostor da sami procijene može li ministrica Žalac Više…

  Nezadovoljni članovi pozivaju predsjednika Krešu Beljaka da podnese ostavku. Pongrac ''opleo'' i po čelništvu stranke...

  Pobuna u HSS-u: ”Pucaju po šavovima”!

  Jučer je u Čepinu održana konferencija za novinare koja je okupila članove HSS-a iz slavonskih županija. Tom je prilikom suspendirani Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Odluke su bile "zakonite, imale su legitiman cilj, zaštitu života i zdravlja građana te su bile nužne za ostvarivanje tog cilja"...

  Ustavni sud odlučio: Privremena zabrana rada nedjeljom protuustavna

  Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac

  Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju – Treba povećati trajnost proizvoda!

  "Anušić, umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u 'njegovoj' županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda, prebacuje odgovornost na druge"

  Zbrka zbog komaraca – Vrkić: Župan ili laže ili nije upoznat s činjenicama, stoga ih želim javno iznijeti