ŽIVOT

Narodne novine počele tiskanje više od 13 milijuna glasačkih listića

Ukupno 1232 vrste glasačkih listića

    Objavljeno 05.05.2021
    Darija Kovačić

    U Tiskari Narodnih novina u Zagrebu u srijedu je počelo tiskanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore, tiskat će se oko 13,7 miljuna listića, što će ukupno stajati oko 4,5 milijuna kuna.

    Za tiskanje glasačkih listića bit će utrošeno 135 tona, odnosno oko šest šlepera papira, rekao je član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski novinarima koji su u Tiskari u zagrebačkom Savskom gaju imali priliku obići strojeve na kojima se tiskaju glasački listići.

    Ukupno 1232 vrste glasačkih listića

    Distribucija listića počet će 10. svibnja, najprije u najudaljenije županije, a 13. svibnja bit će dostavljeni i posljednji tiskani listići za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb.

    Listići za izbor župana su plave boje, za općinske načelnike i gradonačelnike bijele boje, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za općinsko ili gradsko vijeće ružičasti.

    Sve skupa ima 1232 vrste glasačkih listića, što pokazuje koliko je opsežan zadatak pred Narodnim novinama i općinskim, gradskim i županijskim povjerenstvima, koji to sve moraju pregledati, parafirati i odobriti za tiskanje, istaknuo je Hojski.

    Osim listića, tiskat će se zapisnici, prijepisi zapisnika, nabavljat će se glasačke kutije velike i male, njih oko 33.000, te paravani i pregrade za glasačka mjesta.

    Hojski ističe da su ovo najzahtjevniji izbori po broju listića, s obzirom da imamo 576 jedinica lokalne samouprave, a svi imaju svoja općinska vijeća, načelnike, gradonačelnike, župana, županijske skupštine…

    Najviše listića na jednom biračkom mjestu bit će sedam – četiri osnovna i tri manjinska.

    Svaki listić ima serijski broj i zaštitu, a Hojski napominje da na ovim izborima nema preferencijalnog glasovanja, tako da se zaokružuje redni broj samo jedne liste ili jednog kandidata.

    Strože mjere nego za parlamentarne izbore

    S obzirom na epidemiološku situaciju, tehničke upute za izborni dan donijet će DIP, a to će biti objavljeno prekosutra, u petak.

    Epidemiološke mjere mogle bi biti strože nego za prošlogodišnje parlamentarne izbore – zaštitne maske na glasačkom mjestu bit će vjerojatno obavezne, kao i poštivanje udaljenosti od najmanje dva metra.

    Ostalo će, kaže Hojski, biti slično – vlastita olovka, dezificijens, provjetravanje, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu, kao i glasanje onih koji su u izolaciji i imaju covid i onih koji su u samoizolaciji.

    Zbog situacije nakon potresa, u Sisačko-moslavačkoj županiji glasat će se u 25 šatora.

    (Hina)

    Foto: ilustracija

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

    Počelo tiskanje materijala za drugi krug lokalnih izbora

    Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u petak da danas počinju s tiskanjem materijala za drugi krug Više…

    U nedjelju, 30. svibnja, ponavljaju se izbori za općinsko vijeće na osam biračkih mjesta u Osječko-baranjskoj županiji

    DIP izvijestio gdje se ponavljaju izbori

    Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u četvrtak u kojim se općinama i gradovima u nedjelju, 23. svibnja, ponavljaju lokalni Više…

    U nedjelju, 30. svibnja, ponovit će se izbori za općinsko vijeće u Kneževim Vinogradima, jer je došlo do tehničke greške u sadržaju listića, što je moglo zbuniti birače

    Sessa: Većih nepravilnosti nije bilo

    Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa izrazio je zadovoljstvo načinom na koji su provedeni nedjeljni izbori za lokalnu predstavničku Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša