ŽIVOT

Nigdje nema kvasca? Imamo dvije savršene zamjene – sastojke imate u vlastitoj kuhinji!

Domaća pizza, kruh, štapići sa sirom, pogačice s čvarcima, krofne, kiflice, slani prstići, uštipci... Ne morate ići u pekaru :D

Objavljeno 21.03.2020
Ivona Amidžić

Zadnjih smo dana svjedoci neobičnog fenomena gomilanja hrane, iako je više puta i iz više izvora naglašeno da za time nema potrebe. Sve se zalihe u prodavaonicama obnavljaju dnevno, a ako ih i ne nađete odmah, posjet trgovini u drugo vrijeme ili na drugom mjestu riješit će problem.

Ipak, jednu namirnicu nismo mogli nigdje naći, a istražili smo pet velikih lanaca trgovina u Osijeku. Radi se dakako o kvascu.

Domaća pizza, kruh, štapići sa sirom, pogačice s čvarcima, krafne, kiflice, slani prstići, uštipci… Sve ono što biste tu i tamo napravili sad ne možete jer nemate glavni sastojak. Ili ipak možete? Imamo nekoliko rješenja za vas, a na vama je da odaberete koje vam najbolje odgovara!

Što napraviti ako nemate kvasac?

Iako je kvasac kao sastojak jedinstven, postoji trik kojim ga možete izostaviti iz recepta, slatkog ili slanog. Radi se o kombinaciji sode bikarbone i limunovog soka. Kad se ta dva sastojka pomiješaju stvaraju mjehuriće ugljikovog dioksida koji pomaže tijestu da naraste. Iako će se rezultat malo razlikovati od djelovanja kvasca, ovaj je trik vrlo djelotvoran.

Pozitivno je i što su oba sastojka i inače dio naše prehrane pa nema opasnosti za neželjenim efektima.

Međutim, ako ćete iskoristiti ovu zamjenu za kvasac postoje dva jednostavna pravila.

  1. Redoslijed miješanja sastojaka je drugačiji. Sve suhe sastojke iz recepta pomiješajte s mokrima, osim kvasca kojeg nemate. Zatim sa strane pomiješajte sodu bikarbonu i limunov sok i mješavinu dodajte tek na kraju u tijesto.
  2. Omjer sode bikarbone i limunovog soka treba biti 1:1, a količinu određujete prema potrebnoj količini kvasca koju traži recept. Jednostavno rečeno, ako se u receptu traže četiri žličice kvasca pomiješat ćete dvije žličice sode bikarbone i dvije žličice limunovog soka.

Kad pomiješate sodu bikarbonu i limun dodajte ih u tijesto, izmijesite da se sjedine s tijestom i možete odmah oblikovati, valjati, rezati i peći, tj. ne trebate čekati da se tijesto digne, što je osobito korisno ako ste u žurbi.

Korisni podatci za usporedbu zamjenskih sastojaka:

  • Kockica germe – 23 grama (manja) ili 40 grama (veća)
  • Vrećica suhog kvasca – 7 grama
  • Jedna manja kockica germe ili pola veće (oko 20 grama) odgovara jednoj vrećici suhog kvasca (7 grama).
  • Jedna germa ili jedna vrećica suhog kvasca dovoljne su za 500 do 1000 grama brašna.

Ako imate više vremena iskoristite mudrost naših baka

Naše su bake svoj kvasac uzgajale same, ali kako je danas on dostupan na svakom koraku (barem inače) ta se tradicija izgubila.

Trebat će vam brašno, voda i staklenka do 360 ml. Da, tako je jednostavno. Krenimo!

  1. Prvi dan pomiješajte 20 grama vode i 20 grama brašna (možete više i možete manje, bitno je da je omjer 1:1). Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Ostavite ju na sobnoj temperaturi u staklenci prekrivenoj na način da ništa ne može upasti unutra, ali da je omogućen protok zraka.
  2. Drugi dan dodajte još 20 grama vode i 20 grama brašna, dobro izmiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi. Kroz dan promiješajte dva do tri puta.
  3. Treći dan ponovite kao i prethodni.
  4. Četvrti dan od dobivene smjese odvojite pola iz staklenke i to možete upotrijebiti za stvaranje fenomenalne smjese za palačinke. U polovinu koja je ostala ponovno dodajte brašno i vodu, promiješajte dva puta kroz dan i pustite da stoji.
  5. Peti i šesti dan ponovite isto kao i drugi dan i vaš domaći kvasac je spreman.

Savjeti:

Ako je u vašem domu hladnije kvascu će možda trebati dva dana da se digne i zapjeni prije nego mu prvi put dodate brašno i vodu. Budite strpljivi. To ne znači da će vaš proces duplo duže trajati, već ga “hranite” svaka dva dana, znači treći i peti dan.

Kvasac nemojte hermetički zatvarati niti ga ostavljati na pretoplom mjestu, primjerice radijatoru, jer bi to moglo ubiti gljivice koje ste tako revno pokušali uzgojiti.

Kada koristite kvasac iskoristite traženu količinu za recept, a ostatak nastavite“dohranjivati”. Možete ga čuvati i u hladnjaku. U tom slučaju ga večer ranije trebate izvaditi, dodati žlicu vode i žlicu brašna te ostaviti da se aklimatizira i digne dok ga ne zatrebate za recept sljedeći dan.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Izložba Euro na kotačima jučer je otvorena na Trgu Ante Starčevića, također ju možete i posjetiti danas te se informirati i osvojiti nagrade...

FOTO: Euro se napokon na kotačima dovezao u Osijek

Izložba Euro na kotačima nastala je u suradnji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke, a sufinancira ju Europska unija, Više…

Volonterski klub TRGOS danas je održao svoj tradicionalni sajam povodom Dana kruha koji je nastao suradnjom učenika i profesora njihove Škole...

FOTO: Održan treći po redu jesenski sajam Volonterskog kluba TRGOS

Volonterski klub Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas već treću godinu zaredom u dvorištu Škole organizira sajam povodom Dana kruha, Više…

Otkada je stigla na godišnji u Hrvatsku, 'pršte' fotografije domaće hrane! Jučer objavila i video sa štrucom kruha - ljubav kao iz filma :D :D :D

VIDEO: Kristina Kuzmič je vitka jer u SAD-u nema domaće hrane? :D

‘Dala bih 100 Amerika’ … ili tako nekako bi mogla zapjevati Kristina Kuzmič, najpoznatij hrvatska internetska influencerica s više 2.500.000 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.