GOSPODARSTVO

Osijeku država darovala zemljište od 36 hektara vrijedno 12,9 milijuna eura za proširenje Poduzetničke zone Nemetin. Najavljena i gradnja 206 APN-ovih stanova

Riječ je o zemljištu veličine 36 hektara vrijednom 12,9 milijuna eura, a zakonski uvjeti za darovanjem stečeni su jer je Grad svih svojih šest poduzetničkih zona popunio preko 50 posto

    Objavljeno 04.09.2024
    Matija Ivanković

    Ugovor o darovanju državnog zemljišta Gradu Osijeku za proširenje Poduzetničke zone Nemetin u srijedu je osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

    Riječ je o zemljištu veličine 36 hektara vrijednom 12,9 milijuna eura, a zakonski uvjeti za darovanjem stečeni su jer je Grad svih svojih šest poduzetničkih zona popunio preko 50 posto.

    – Zahvaljujem Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, nadležnom ministarstvu i potpredsjedniku Vlade Branku Bačiću na ovom darovanju. Zona se razvija, ispred nas je Jabil koji će uskoro otvoriti svoja vrata i čijim je dolaskom Osijek izašao na europsku i svjetsku investicijsku kartu. Tu je i investicija njemačkog IMS Geara koji će svoje prvo europsko postrojenje izvan Njemačke graditi upravo u Osijeku – rekao je osječki gradonačelnik Radić.

    – Imamo zainteresiranih investitora i za ovaj dio zone gdje nam je danas darovano zemljište. S ovim ugovorom ćemo na Gradsko vijeće, a nakon toga u komunalno opremanje zone. Potom ćemo parcelirati zemljište i ponuditi na natječaju svim zainteresiranim investitorima – dodao je naglasivši kako Osijek trenutačno bilježi visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost.

    – U ovom trenutku na području grada Osijeka radi 52 430 ljudi, što je u odnosu na 2021. godinu, kada sam preuzeo odgovornost za vođenje grada, 2900 zaposlenih više – kazao je gradonačelnik Radić.

    Izvijestio je i kako su Osijeku danas uručeni i ugovori za energetske obnove Dječjeg vrtića Krijesnica i Javne vatrogasne postrojbe, te za proširenje novogradskog groblja, a na sastanku s ministrom dogovorena je i izgradnja 206 stanova Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u Vinkovačkoj ulici, u vrijednosti oko 23 milijuna eura.

    Govoreći o osječkoj stambenoj politici, dodao je i kako će Grad desetak stanova u svome vlasništvu po određenim uvjetima ponuditi mladim obiteljima, a parcelirat će i zemljište u prigradskom naselju Tenja te mladim obiteljima ponuditi pravo građenja.

    Čestitavši gradonačelniku, potpredsjednik Vlade i ministar Bačić istaknuo je da Grad ne bi mogao biti daroprimatelj ovako velikog zemljišta da nije svoje zone poduzetničke izgradio i realizirao.

    – To govori da je to dobro isplanirano, da su aktivnosti Grada i gradske uprave u realizaciji zona uspješno završene i ne dvojim da će gradonačelnik sa svojim suradnicima komunalno opremiti i ovu zonu i da će ona za određeni broj godina biti jednako tako uspješno izgrađena i dovršena kao što su ove zone koje su bile podloga našoj odluci o darovanju – kazao je ministar Bačić.

    Dodao je kako će 206 APN-ovih stanova na Vinkovačkoj biti izgrađeni po modelu poticane stanogradnje gdje je planirana cijena jednog četvornog metra 1300 eura.

    – Mislim da je to iznimno prihvatljiva cijena i da ćemo odmah nakon objave javnog natječaja, a pretpostavljamo da bismo ga mogli objaviti negdje do kraja rujna ili početka listopada, time osigurati novih 206 stanova ovdje u gradu. Opet je Grad Osijek svojim zalaganjem i željom, a mislim da je i jedini od velikih gradova u Hrvatskoj, ušao u proces i model poticane stanogradnje kako bi zajedno s našom agencijom, odnosno s Republikom Hrvatskom, izgradio te stanove – rekao je ministar Bačić.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Proljetni sajam ove je godine okupio 170 izlagača iz Hrvatske i inozemstva na više od 2.500 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora. Posjetitelje će tijekom prvog dana sajma zabavljati Mia Dimšić, DJ Flegma, TS Džentlmeni i Fluentes

    Na Proljetnom sajmu u Gospodarskom centru OBŽ predstavit će se domaći i međunarodni izlagači

    U tijeku su posljednje pripreme za otvorenje Proljetnog sajma koji će se prvi put održati u novom, reprezentativnom prostoru Gospodarskog Više…

    Projekt je na raspolaganju cijeloj Županiji

    U Antunovcu otvoren Poduzetnički inkubator i akcelerator vrijedan 21,4 milijun kuna

    U Gospodarskoj zoni u Antunovcu jučer, 7. lipnja 2019. godine, održana je završna konferencija i službeno otvorenje Poduzetničkog inkubatora i akceleratora Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Uzmemo li u obzir da se naknade nisu mijenjale punih 10 godina, ova odluka ne iznenađuje. Cijena tehničkih pregleda varira o nizu faktora: veličini vozila, vrsti, pogonu i slično.

    Sada je i službeno – 17.09. poskupljuju tehnički pregledi

    Na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije vijećnici dali svoju suglasnost za ovu vrijednu investiciju, a time su stvoreni svi preduvjeti za današnje potpisivanje ugovora između predstavnika Muzeja i izvođača radova

    Potpisan ugovor za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti

    U pozivu se nalaze tri poslovna prostora (dva površine 62,40 m² i jedan površine 61,76 m²) s iznosom mjesečne najamnine i režijskih troškova, a koji su opremljeni osnovnim uredskim namještajem uključenim u cijenu najma

    Javni poziv za prikupljanje ponuda za najam poslovnih prostora u Gospodarskom centru OBŽ