POLITIKA

“Pametno” protiv molitelja – predlažu zabranu javnih okupljanja u blizini bolnica

Molitelji u 40 dana do Uskrsa žele, prema navodima s njihove službene stranice, moliti "za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja"

    Objavljeno 13.03.2019
    Tamara Lemajić

    Zbog novih okupljanja molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama, stranka Pametno je u utorak poslala predstavničkim tijelima 29 gradova prijedlog zabrane javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

    Riječ je o najavljenim javnim okupljanjima u krugu ili ispred samih bolnicama i zdravstvenim ustanovama, a usmjerena su na žene koje u tim ustanovama dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili pri prekidu trudnoće. Okupljanja i prosvjedi pred samim ulazima u medicinske ustanove su uznemirujući  za pacijente, osobito za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom, poručuju iz stranke Pametno.

    “Svi građani moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude”, ističu u priopćenju.

    Stranka Pametno poziva se na članak 11. Zakona o javnom okupljanju koji propisuje da nisu dopušteni niti mirno okupljanje niti javni prosvjedi u blizini bolnica.

    Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma “blizina bolnica”, Pametno predlaže predstavničkim tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave da zaključkom jasno definiraju zaštićenu zonu.

    Zahtijevaju primjenu zakona kao i zaštitu prava žena i pacijenata te zaštitu prava na neuznemiravanje zaposlenih u bolnicama i klinikama kao i građana koji iz bilo kojih razloga posjećuju bolnice i klinike.

    Prijedlogom o donošenju mjere o zabrani okupljanja Pametno je reagiralo na  inicijativu “40 dana za život” koja i ove godine ispred bolnica tijekom korizme moli u 29 gradova diljem Hrvatske. Molitelji u 40 dana do Uskrsa žele, prema navodima s njihove službene stranice, moliti “za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja”.

    (Hina)

    Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Borzan je podsjetila kako je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci

    SDP-ovci prozvali Beroša: Radi čijeg interesa još nema zabrane prodaje energetskih pića djeci

    SDP-ova europarlamentarka dr. Biljana Borzan i član savjeta za zdravstvo prim. dr. sc. Branko Kolarić održali su danas u Zagrebu konferenciju Više…

    Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi

    Od ponoći nove stroge mjere diljem zemlje, promjene i na granicama

    Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u srijedu nove epidemiološke mjere, koje će vrijediti do 15. travnja, a uključuju zabranu Više…

    "Asimptomatski bolesnici su zaraženi i putovanjem prenose virus, ova je mjera donesena da bi se spriječilo takvo širenje"

    Uvode se stroge propusnice – Ovo su sva pravila, objavljen dokument

    Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je detalje o uvođenju propusnica, prenosi Index. Za izlazak iz županije Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde