OSJEČANI

Promovirani prvi doktori dentalne medicine s osječkog Sveučilišta

Na svim studijskim programima trenutno studira 1.096 studenata, od toga 181 na studijskom programu dentalne medicine

Objavljeno 22.12.2022
Mihael Šilac

Jučer je održana promocija 48 doktora dentalne medicine, prve generacije doktora dentalne medicina Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. Kao sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ovaj Fakultet osnovan je 2017. godine, a usmjeren je na edukaciju budućih doktora dentalne medicine, sveučilišnih prvostupnika i magistara sestrinstva te sveučilišnih prvostupnika i magistara fizioterapije. Studijske programe izvodi u Osijeku te na dislociranim lokacijama u Orahovici, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Pregradi i Svetoj Nedelji. Na svim studijskim programima trenutno studira 1.096 studenata, od toga 181 na studijskom programu dentalne medicine.

Ova promocija – kojoj su uz nove doktore dentalne medicine, njihove mentore i profesore, nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, prof. dr. sc. Dragan Primorac kao izaslanik ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoje Pezo i drugi uzvanici – ujedno je i povijesni događaj u razvoju dentalne medicine na području istočne Hrvatske. Naime, u akademskoj 2021./2022. godini Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Dentalna medicina završila je prva generacija studenata upisanih akademske 2016./2017. godine. Uz 48 danas promoviranih doktora, još dva su u završnoj fazi izrade diplomskih radova, dok ostale generacije imaju po 30-ak studenata.

– Ponosni smo i sretni što imamo prvu generaciju doktora dentalne medicine na našem Sveučilištu. Razvoj Sveučilišta i svih njegovih sastavnica je izuzetno važan i sada i za budućnost te ga i dalje trebamo razvijati, u njega ulagati i pomagati mu u proširenju. Uostalom, Osijek je studentski grad s 18.000 studenata, svake godine upisuje se studente na niz programa koje Sveučilište nudi, a ove godine imamo i prvu generaciju doktora dentalne medicine. Kao župan im dajem punu potporu, čestitam na uspjehu i želim sreću u budućem radu, a Osječko-baranjska županija nastavlja biti potpora razvoju visokog obrazovanja i akademske zajednice, svjesni činjenice da je upravo Sveučilište J. J. Strossmayera jedan od ključnih generatora razvoja gospodarstva na istoku Hrvatske – rekao je župan Ivan Anušić.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku prof. dr. Aleksandar Včev podsjetio je da su predstavnici Hrvatske komore dentalne medicine još 2009. godine alarmirali zbog nedostatka kadra u stomatologiji. – Stomatologa nije bilo osobito u manjim mjestima u Slavoniji i Baranji, a u pet slavonskih županija bilo je samo 15 specijalista, što je katastrofalno malo. Zajedničkim aktivnostima Sveučilišta, Osječko-baranjske županije i Doma zdravlja OBŽ danas imamo i doktore dentalne medicine i nove specijaliste koji sudjeluju u nastavi polaznika Fakulteta te je ukupna situacije sve bolja – kazao je dr. Včev.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac naglasio je kako ovo nije samo povijesni dan za Fakultet dentalne medicine i zdravstva nego i za osječko Sveučilište. – Nakon šest godina izašla je prva generacija na Fakultetu koji je izrazito tržišno zanimljiv i koji obrazuje deficitaran kadar, posebno u našim slavonskim županijama. Ovo je jedan od fakulteta koji s ovim studijskim programom poboljšava vidljivost Sveučilišta ne samo u Hrvatskoj, nego i na razini europskog istraživačkog prostora – kazao je rektor Guberac.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Studenti Ekonomskog fakulteta su se prilagodili situaciji s pandemijom, a pomoći im možete i bez da se ustanete :D

Studiranje u vrijeme korone – Studenti traže pomoć građana

Globalna ugroza virusom COVID-19 promijenila je uobičajene ritmove u nastavi, susretanjima i istraživanjima. U takvim okolnostima nastavnici i studenti Ekonomskog Više…

Upisali jedan fakultet, a završili drugi...

Svečana promocija studenata Sveučilišta J. J. Strossmayera

U subotu 2. veljače u 10 sati, u svečanoj Auli Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održana je svečana promocija Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom