POLITIKA

Rebalans proračuna grada Osijeka iznosi 38 milijuna 400 tisuća kuna

Na 9. sjednici Gradskog vijeća danas je izglasan rebalans proračuna

  Objavljeno 05.06.2018
  Nikolina Ćosić

  Na 9. sjednici Gradskog vijeća danas je izglasan rebalans ovogodišnjeg proračuna grada Osijeka. Iznosi 38 milijuna 400 tisuća kuna. Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća našlo se dosta stavki koje su usvojene, kao što su vođenje super brzog WiFi interneta na najfrekventnijim lokacijama u Osijeku, izgradnja trga na Vijencu Ivana Meštrovića, Pravilnik o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja čija djeca pohađaju dječje vrtiće i jaslice te točka koja je inicirana od strane koordinacije 20 udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, a to je da se 5. prosinca proglasi Danom obrane grada Osijeka. Ipak, bilo je i onih stavki o kojima se dosta raspravljalo.

  Posebno zanimanje izazvalo je pitanje problematike komaraca. Postavljalo se pitanje o tome hoće li Gradska uprava iskoristiti zrakoplove i krenuti u aviotretiranje komaraca, s obzirom na njihov preveliki broj, posebice u prigradskim naseljima. Tako se spominjao Josipovac kao prigradsko naselje Osijeka u kojemu je velik broj komaraca, a na pitanje zašto se ne praše komarci iz aviona, gradonačelnik Vrkić je objasnio je kako avio-zaprašivanje skupo i da će se na brzinu potrošiti sredstva kojima se raspolažemo, a također nije efektivno, jer kako kaže, ako zapuše krivi vjetar novci će biti bačeni. Kada je riječ o Josipovcu, spominjalo se i proširenje tramvajske infrastrukture, no ništa konkretno još nije određeno.

  Kada se govori o dinamici i načinu trošenja proračunskih sredstava, a posebice provedbi i načinu financiranja projekata iz EU fondova, iz HDZ-a su poručili da se moraju tražiti novi izvori financiranja, kako iz EU fondova, tako i na županijskoj i državnoj razini. HDZ je prozvao i direktora Unikoma Davora Vića da je neopravdano podigao plaće izvršiteljima te nepotrebno zaposlio dodatan broj ljudi. Vić je odgovorio kako je informacija neprovjerena i da dolazi od onih koji vrijeme umjesto u tvrtci provode u kafićima i plasiraju neistine. Također tvrdi kako ukupna masa plaća nije narasla, a Unikom godišnje ostvaruje uštedu od 12 milijuna kuna.

  Spominjao se i bajer na Jugu II gdje je napravljen ponton suprotno zakonu tvrdi vijećnica HDZ-a Sandra Pašuld, a gradonačelnik Vrkić je rekao kako će ponton, plovilo koje potpada Zakonu o plovidbi i lukama unutarnjih voda, dobiti sve potrebne dozvole, iako se katastarski nalazi na oranici. Ista će četvrt dobiti intrazonsku cestu, obilaznu i poveznu cestu nakon koje bi to naselje na istoku Osijeka dobilo potpuniji oblik. Brijest bi konačno trebao dobiti društveni dom. Gradonačelnik Vrkić je spomenio i kako je u daljnjim planovima potpuna obnova Retfale, a kao odgovor na pitanje Vedrana Novokmeta iz stranke Desno koji je rekao kako se sadašnji prostor četvrti Retfala neadekvatno nalazi u stambenoj zgradi. Vrkić je rekao kako će se definitivno raditi posebno kod dijela od novog stadiona, koji se počinje graditi u srpnju ove godine, pa do hipodroma.

  Grad je ponovo zatražio od Ministarstva graditeljstva i HŽ-a mišljenje o pokretanju projekta denivelizacije pružnih prijelaza u Osijeku, a Južna obilaznica grada Osijeka bi trebala biti preimenovana u cestu 106. brigade, jer je zahtjev poslan u Ministarstvo branitelja.

  Portreti Ruđera Boškovića, Rudolfa Steinera, Andrije Mohorovičića, Milutina Milankovića i Nikole Tesle pod nazivom “Velikani znanosti s hrvatskog tla” koji su nekada bili na ogradi Odjela za fiziku preko puta osječke tržnice, trebali bi se, prema prijedlogu HNS-ovog Vladimira Hama, ponovno oslikati na prihvatljivom zidu u gradu.

  Raspravljalo se i o potrebi uvođenja građanskog odgoja u osječke osnovne škole, za što se posebno zalagala zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš. Bilo je riječi i o obnovi Krapinskog naselja, mogućnosti postavljanja pojedinačnih vodomjera u zgradama sa zajedničkim vodomjerima, ali dosta se govorilo i o prometu, točnije o postavljanu novih semafora i svjetlosnih led markera na prometnicama.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Vladimir Ham predsjednik je Gradskog vijeća. Potpredsjednici su Drago Šerić i Željko Požega

  Konstituirano Gradsko vijeće Grada Osijeka

  U Osijeku je danas u prostoru Nadbiskupijskog vikarijata održana konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka na kojoj je sudjelovalo 30 Više…

  MOST podržava rebalans proračuna grada Osijeka

  Besplatan WiFi po gradu, Trg na Vijencu Ivana Meštrovića, oslobađanje plaćanja dječjih vrtića ljeti…

  Na sutrašnjoj sjednici Gradskoga vijeća izglasavat će se rebalans proračuna grada Osijeka u iznosu 34 800 000 kuna. Na tu Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

  SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

  Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

  Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja

  Od 14 točaka današnje sjednice Skupštine čak pet ih se ticalo turizma koji je izuzetno važna gospodarska grana Osječko-baranjske županije

  Turizam, poljoprivreda i potpore u središtu pozornosti na skupštini OBŽ