POLITIKA

Rebalans proračuna grada Osijeka iznosi 38 milijuna 400 tisuća kuna

Na 9. sjednici Gradskog vijeća danas je izglasan rebalans proračuna

    Objavljeno 05.06.2018
    Nikolina Ćosić

    Na 9. sjednici Gradskog vijeća danas je izglasan rebalans ovogodišnjeg proračuna grada Osijeka. Iznosi 38 milijuna 400 tisuća kuna. Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća našlo se dosta stavki koje su usvojene, kao što su vođenje super brzog WiFi interneta na najfrekventnijim lokacijama u Osijeku, izgradnja trga na Vijencu Ivana Meštrovića, Pravilnik o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja čija djeca pohađaju dječje vrtiće i jaslice te točka koja je inicirana od strane koordinacije 20 udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, a to je da se 5. prosinca proglasi Danom obrane grada Osijeka. Ipak, bilo je i onih stavki o kojima se dosta raspravljalo.

    Posebno zanimanje izazvalo je pitanje problematike komaraca. Postavljalo se pitanje o tome hoće li Gradska uprava iskoristiti zrakoplove i krenuti u aviotretiranje komaraca, s obzirom na njihov preveliki broj, posebice u prigradskim naseljima. Tako se spominjao Josipovac kao prigradsko naselje Osijeka u kojemu je velik broj komaraca, a na pitanje zašto se ne praše komarci iz aviona, gradonačelnik Vrkić je objasnio je kako avio-zaprašivanje skupo i da će se na brzinu potrošiti sredstva kojima se raspolažemo, a također nije efektivno, jer kako kaže, ako zapuše krivi vjetar novci će biti bačeni. Kada je riječ o Josipovcu, spominjalo se i proširenje tramvajske infrastrukture, no ništa konkretno još nije određeno.

    Kada se govori o dinamici i načinu trošenja proračunskih sredstava, a posebice provedbi i načinu financiranja projekata iz EU fondova, iz HDZ-a su poručili da se moraju tražiti novi izvori financiranja, kako iz EU fondova, tako i na županijskoj i državnoj razini. HDZ je prozvao i direktora Unikoma Davora Vića da je neopravdano podigao plaće izvršiteljima te nepotrebno zaposlio dodatan broj ljudi. Vić je odgovorio kako je informacija neprovjerena i da dolazi od onih koji vrijeme umjesto u tvrtci provode u kafićima i plasiraju neistine. Također tvrdi kako ukupna masa plaća nije narasla, a Unikom godišnje ostvaruje uštedu od 12 milijuna kuna.

    Spominjao se i bajer na Jugu II gdje je napravljen ponton suprotno zakonu tvrdi vijećnica HDZ-a Sandra Pašuld, a gradonačelnik Vrkić je rekao kako će ponton, plovilo koje potpada Zakonu o plovidbi i lukama unutarnjih voda, dobiti sve potrebne dozvole, iako se katastarski nalazi na oranici. Ista će četvrt dobiti intrazonsku cestu, obilaznu i poveznu cestu nakon koje bi to naselje na istoku Osijeka dobilo potpuniji oblik. Brijest bi konačno trebao dobiti društveni dom. Gradonačelnik Vrkić je spomenio i kako je u daljnjim planovima potpuna obnova Retfale, a kao odgovor na pitanje Vedrana Novokmeta iz stranke Desno koji je rekao kako se sadašnji prostor četvrti Retfala neadekvatno nalazi u stambenoj zgradi. Vrkić je rekao kako će se definitivno raditi posebno kod dijela od novog stadiona, koji se počinje graditi u srpnju ove godine, pa do hipodroma.

    Grad je ponovo zatražio od Ministarstva graditeljstva i HŽ-a mišljenje o pokretanju projekta denivelizacije pružnih prijelaza u Osijeku, a Južna obilaznica grada Osijeka bi trebala biti preimenovana u cestu 106. brigade, jer je zahtjev poslan u Ministarstvo branitelja.

    Portreti Ruđera Boškovića, Rudolfa Steinera, Andrije Mohorovičića, Milutina Milankovića i Nikole Tesle pod nazivom “Velikani znanosti s hrvatskog tla” koji su nekada bili na ogradi Odjela za fiziku preko puta osječke tržnice, trebali bi se, prema prijedlogu HNS-ovog Vladimira Hama, ponovno oslikati na prihvatljivom zidu u gradu.

    Raspravljalo se i o potrebi uvođenja građanskog odgoja u osječke osnovne škole, za što se posebno zalagala zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš. Bilo je riječi i o obnovi Krapinskog naselja, mogućnosti postavljanja pojedinačnih vodomjera u zgradama sa zajedničkim vodomjerima, ali dosta se govorilo i o prometu, točnije o postavljanu novih semafora i svjetlosnih led markera na prometnicama.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Vladimir Ham predsjednik je Gradskog vijeća. Potpredsjednici su Drago Šerić i Željko Požega

    Konstituirano Gradsko vijeće Grada Osijeka

    U Osijeku je danas u prostoru Nadbiskupijskog vikarijata održana konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka na kojoj je sudjelovalo 30 Više…

    MOST podržava rebalans proračuna grada Osijeka

    Besplatan WiFi po gradu, Trg na Vijencu Ivana Meštrovića, oslobađanje plaćanja dječjih vrtića ljeti…

    Na sutrašnjoj sjednici Gradskoga vijeća izglasavat će se rebalans proračuna grada Osijeka u iznosu 34 800 000 kuna. Na tu Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde