ŽIVOT

Sessa: Većih nepravilnosti nije bilo

U nedjelju, 30. svibnja, ponovit će se izbori za općinsko vijeće u Kneževim Vinogradima, jer je došlo do tehničke greške u sadržaju listića, što je moglo zbuniti birače

Objavljeno 18.05.2021
Ivona Amidžić

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa izrazio je zadovoljstvo načinom na koji su provedeni nedjeljni izbori za lokalnu predstavničku i izvršnu vlast u 576 jedinica, ocijenivši da su prošli mirno i u demokratskoj atmosferi, prenosi Radio Osijek.

Najavio je da će se u 2. izbornom krugu, 30. svibnja, birati župani u 14 županija i gradonačelnik Zagreba, koji ima status županije, gradonačelnici 55 gradova i načelnici 87 općina.

Drugi izborni krug za gradonačelnika održat će se u Belome Manastiru, Donjem Miholjcu,  Đakovu i Osijeku na području Osječko-baranjske županije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji gradonačelnik će se znati 30. svibnja u Iloku, Vukovaru i Županji, a u Brodsko-posavskoj u Slavonskom Brodu. Gradonačelnika će u drugom krugu dobiti Orahovica i Slatina u Virovitičko-podravskoj županiji.
Na glasačkim će listićima biti po dva kandidata, redoslijedom koliko su dobili glasova, dakle prvi će biti onaj tko je dobio više glasova. Pobjednik je onaj tko dobije više glasova, naglasio je Sessa. Izrazio je nadu da neće biti jedinica u kojima će kandidati dobiti isti broj glasova, jer bi se tada moralo ponovno ići u izbore. Iako se ranije i to dogodilo, u Bistrici i u Starom Gradu na Hvaru, podsjetio je predsjednik DIP-a.

U nedjelju, 30. svibnja, ponovit će se izbori za općinsko vijeće u Kneževim Vinogradima, jer je došlo do tehničke greške u sadržaju listića, što je moglo zbuniti birače.

Sessa ističe da su izbori na više od 6500 biračkih mjesta uglavnom prošli u redu, kaže da je bilo nekih manjih incidenta, a to pripisuje tome što su lokalni izbori više nabijeni nekom strašću od državnih. Međutim, ništa nije odudaralo od uobičajenog, odnosno onog što je bilo i na dosadašnjim izborima. Potvrđuje da je u nedjelju bilo kršenja izborne šutnje, uglavnom na modernim sredstvima komunikacije koje je teško kontrolirati. No, ta se kršenja ne mogu povezati s rezultatima izbora, naglasio je. Sada su na potezu niža izborna povjerenstva, oni će morati imati registar kršenja i dalje postupati prema zakonu, kazne će izreći prekršajni sud, kaže Sessa.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije

Dragi ljubitelji znanja, zabave i izazova! Želimo vas pozvati na  EUforija- Zabava u duhu Europe pub kviz večer koja će Više…

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na Više…

Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

Počelo tiskanje materijala za drugi krug lokalnih izbora

Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u petak da danas počinju s tiskanjem materijala za drugi krug Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje