ŽIVOT

Slavonija otvara vrata svjetskom cage-free trendu: Hoće li Osijek postati cage-free predvodnik?

Osječki Hotel Millennium prvi je osječki hotel koji se priključio globalnoj cage-free inicijativi izbacivši u potpunosti iz svog lanca nabave jaja koja potječu iz kaveznog uzgoja

Objavljeno 27.01.2020
Ivona Amidžić

U društvenom, etičkom i ekološkom smislu, podizanje standarda zaštite životinja postaje sve prisutnija i vidljivija sastavnica društveno odgovornog poslovanja u 21. stoljeću.

S ciljem da takav način poslovanja postane dijelom društveno odgovornih praksi hrvatskih tvrtki, Udruga Pobjede priključila se svjetskoj koaliciji za ukidanje kaveza – Open Wing Allianceu te aktivno radi na informiranju i senzibilizaciji privatnoga sektora o ovome pitanju.

Osječki Hotel Millennium prvi je osječki hotel, a drugi u Hrvatskoj, koji se priključio globalnoj cage-free inicijativi izbacivši u potpunosti iz svog lanca nabave jaja koja potječu iz kaveznog uzgoja.

„Očuvanje zdravlja naših gostiju te društveni i okolišni održivi razvoj na globalnom planu zajedno s brigom o dobrobiti životinja nastavit će biti niti vodilje u oblikovanju ostalih naših projekata.“ izjavili su iz Hotela. “Budući da smo otvorili komunikaciju s još četiri osječka hotela, vjerujemo kako je ova cage-free odluka tek prva u nizu i kako će upravo Osijek – grad iz kojega potječemo, povesti Hrvatsku u smjeru održivog i društveno odgovornoga cage-free poslovanja”, napominju iz Udruge.

Hotel Kazbek iz Dubrovnika prvi je dao javnu izjavu ovoga tipa, stao uz vodeća svjetska hotelijerska imena poput Hilton, Best Western, Marriott International i tako stavio etičnu dimenziju društveno odgovornog poslovanja tvrtke uz bok ekonomskoj, pravnoj i filantropskoj. Smatramo kako je odabir društveno prihvatljivijih praksi poslovanja i prema životinjama i prema očekivanjima klijenata koji ih podupiru itekako poželjna odrednica etičnoga poslovanja 21. stoljeća.

Prema istraživanju, kokoši uzgajane u kavezima, poslije riba, najbrojnije su životinje koje ubijamo, a uz to i najviše pate

Statističar, suosnivač Osnovnog istraživačkog instituta i autor eseja o smanjenju patnje životinja Brian Tomasik napravio je izračun razina patnje svih životinja iskorištavanih u industriji za hranu, a njegove su statistike potkrijepljene i raznim istraživanjima. Kokoši uzgajane u kavezima, poslije riba, najbrojnije su životinje koje ubijamo, a uz to i najviše pate. Kavezni način uzgoja onemogućuje im ispunjenje osnovnih životnih potreba i poriva, zbog čega su se mnoge poznate svjetske tvrtke odlučile prestati podupirati ovu okrutnu praksu i okrenuti se održivijem i suosjećajnijem načinu poslovanja.

„Jako nam je drago što je upravo naš, tj. osječki hotel među prvima na popisu cage-free hotela i što polaganim, ali sigurnim koracima društveno odgovorno poslovanje postaje imperativ. Uz suradnju s tvrtkama ustrajno radimo i na najvećoj političkoj kampanji za životinje iskorištavane u industriji hrane – europskoj građanskoj inicijativi End The Cage Age ili Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kaveznoga uzgoja životinja. Kombinacijom preuzimanja modela cage-free načina poslovanja i političkim lobijem do tog cilja doći ćemo vrlo brzo!“ izjavljuju iz Udruge Pobjede i dodaju: „Ovim putem pozivamo i ostale hotele i tvrtke da nam se jave za više informacija o tome kako uz dobru uslugu svojim gostima ponuditi i ono vrjednije – svijest kako je održivo i društveno odgovorno poslovanje jedino prihvatljivo poslovanje u 21. stoljeću.”

Za više informacija posjetite mrežnu stranicu Ab ovo kampanje Udruge Pobjede.

kokoši_cage_free_27012020_osijeknews (1)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta

Ptičja gripa u Belom Manastiru – određena zona zaštite u krugu od 10 km

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u Belom Manastiru potvrđena influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši, Više…

"Ogromni farmski kompleksi su mjesta nastanka patogena s potencijalom razvoja opasnih infekcija"

Udruga Pobjede poziva hrvatske tvrtke na priključenje svjetskom cage-free trendu online

Posljednjih godina, vodeće svjetske tvrtke javno su obznanile svoje društveno odgovorne politike kao odgovor na zahtjeve potrošača vezanih za zaštitu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša