OSJEČANI

Što se ovdje događa, nešto se zaplelo u antenu?!

Jeste li ikad vidjeli ovakvo što? :O

Objavljeno 27.01.2020
Ivona Amidžić

Neobičnu pojavu dojavio je čitatelj fotografirajući ju nakon što je predmet uočio tokom šetnje sa psom. Radi se o neobičnoj stvari koja će vas, ako se dosad s tim niste susreli, vjerojatno iznenaditi.

Naime, gomolji unutar mrežice su mješavina raznog zrnja i sjemenja povezanih masnoćom, a koji služe kao hranilice za ptice u hladno vrijeme, kad im je teško naći hranu.

Ovakve hranilice moguće je kupiti u trgovinama za kućne ljubimce, ali možete ih napraviti i sami slijedeći nekoliko naših savjeta.

Tražite korisni, ali kratki, projekt za zimu? Krenimo!

1. Nikako kruh!

Nemojte misliti da će pticama pomoći mrvice kruha – to je jedna od najnekvalitetnijih namirnica koju im možete dati. Ptičji organizmi ne sadrže enzim za razgradnju tih ugljikohidrata pa od toga mogu čak i uginuti!

2. Raznovrsna hrana – sjemenke i masnoće

Mali vrtni pomagači – vrapci, sjenice i zebe, ne idu u “dalek južni kraj”, već ostaju cijelu zimu s nama. Njima prijeti najveća opasnost od nestašice hrane jer se hrane tzv. vrtnim napastima: raznim kukcima, gusjenicama, ličinkama i slično, kojih u hladnim danima nema. Preporučljivo je i koristiti različitu vrstu hrane.

Vrapci i zebe većinom jedu sjemenke pa će im biti dovoljna smjesa bijelog i šarenog suncokreta (najvažnije sjemenke za ptice). Mješavinu sjemenki za ptice možete također naći u raznim prodavaonicama za kućne ljubimce, ali to su većinom sjemenke suncokreta, prosa ili bučine sjemenke.

Sjenice će trebati nešto više – životinjski loj. Gomolji na slici napravljeni su od raznovrsnog sjemenja uvaljanog u usitnjeni goveđi ili svinjski loj te stavljeni pojedinačno u mrežicu od krumpira ili luka. Zbog loja sve se jako lagano međusobno zalijepi i oblikuje u kuglicu, a osigurali ste više vrsta ptica.

Vrlo zdravo za ptice je ostaviti im čak i jabuku ili neko sušeno voće, ostatke povrća, rižu, kukuruz, orašaste plodove poput oraha, lješnjaka i kikirikija, a bitno je da nisu prženi i da im nisu dodavani sol ni šećer.

3. Pazite da hrana ne istrune

Kada im se daju sjemenke treba paziti da ih stavite ispod nečega što može služiti kao krović i zaštita od vlage, kako sjemenke ne bi istrulile. Kiša i druge padaline mogu namočiti sjemenke zbog čega se razvijaju plijesan ili bakterije koje nisu zdrave za ptice.

4. Pronađite nepristupačno mjesto

Osim krovića za zaštitu od vlage (krović ne morate praviti ako radite gomolje s lojem), hranilice postavite i na dovoljno visoko i nepristupačno mjesto na koje mačke ne mogu doći. Mačke su najveći neprijatelji ptica pa tako postavkom hranilice na krivo mjesto umjesto švedskog stola za ptice možete napraviti švedski stol za mačke.

5. Ako se odlučite na hranjenje ostajte pri tome cijelu zimu

Kad se ptice naviknu na stalni izvor hrane vraćat će se tamo dok god se ne vrati toplije i hranom bogato vrijeme. Ako ih prestanete hraniti ptice će ostati bez vjerojatno jedinog izvora hrane i neće se stići snaći. Što su temperature niže to će pticama nestašica hrane biti brže pogubna. Kad je snijeg ili kad su temperature iznimno niske neke ptice ne dožive sljedeći dan.

6. Periodično provjeravajte količinu hrane

Ovisno o vrsti i brojnosti ptica koje kod vas navraćaju, te o vremenskim uvjetima i količini hrane koju im ostavljate, hranilice možete puniti svakodnevno ili provjeriti stanje jednom ili dvaput tjedno. Ako im hranu ostavljate na dnevnoj bazi ostavite ju navečer, jer se prve ptice za doručak javljaju već u zoru.

7. Ne zaboravite na pojilište

Ako ste u mogućnosti ostavite u blizini i posudicu s vodom iz koje će ptice moći piti, a ako je dovoljno velika i okupati se. Nju s vremena na vrijeme također treba provjeravati i dodavati tople vode kako bi se smrznuta otopila.

8. Spremni ste!

Umijesite grude hranjivog zrnja i nasjeckanog loja, stavite ih u mrežice, podvežite špagom, nađite savršeno nepristupačno mjesto i svakodnevno gledajte sreću svojih novih pernatih prijatelja.

 

foto: čitatelj

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrijevne sezone povećati cijene grijanja za stanovnike koji se griju preko gradske toplane. HEP objašnjava da su posljednji put ove cijene mijenjali prije deset godina...

Loše vijesti, od jeseni poskupljuje grijanje za stanovnike koji se griju preko gradske toplane

Stanovnicima Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića – poskupljuje grijanje! HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrijevne sezone povećati Više…

Riječ je o 12 radionica tehničkih aktivnosti od kojih su neke za djecu od prvog do osmog razreda, a pojedine samo za učenike od petog do osmog razreda

Počela „Zima u Domu tehnike”

Tijekom zimskih praznika, od 3. do 7. siječnja, u Domu tehnike u Tvrđi Centar tehničke kulture i Zajednica tehničke kulture Više…

Pripremite kapu, šal i rukavice jer vikend će biti snježan i hladan.

Za vikend stiže snijeg!

Danas nam se približava ciklona sa Sredozemlja, njeni poremećaji bit će nešto južnije od nas, no dovoljno za pritjecanje vlažnog, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?