GOSPODARSTVO

Suradnjom s hrvatskim iseljeništvom do snažnijeg razvoja Osječko-baranjske županije

„Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ je prepoznata od niza međunarodnih organizacija i veleposlanstava. U SAD-u je Županija dala podršku Centru za daljnji razvoj i u međunarodnom pogledu.

  Objavljeno 20.02.2023
  Darija Kovačić

  Na poziv Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu, župan Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić prošlog su tjedna posjetili Sjedinjene Američke Države, odnosno gradove Washington i Chicago. Osječko-baranjska županija ima višegodišnju suradnju s osječkim Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, a koja je osobito intenzivirana u sklopu Akcijskog plana „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ te je kao takva prepoznata od niza međunarodnih organizacija i veleposlanstava. U SAD-u je Županija dala podršku Centru za daljnji razvoj i u međunarodnom pogledu.

  – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka radi uistinu plemenit i za društvo važan i potreban posao, a koliko su stručni i predani u onom što rade govori i niz domaćih i međunarodnih priznanja koja su dobili, ali prije svega brojna djeca i obitelji kojima su pružili pomoć. Kako bi unaprijedili svoj rad, udruga surađuje s vrhunskim profesionalcima iz Centra u SAD-u, a mi kao Županija došli smo istaknuti svoju podršku s institucionalne razine da se taj odnos još dodatno unaprijedi – rekao je župan Ivan Anušić.

  Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je ulogu koju Nacionalni centar ima u SAD-u i način na koji njihova znanja mogu implementirati u svoj rad.

  – Razlog posjeta National Center for Missing & Exploited Children nam je bio od velikog značaja, ne samo radi uspostave još bolje suradnje i dvodnevnog treninga već radi primjera svih aktivnosti koje NCMEC provodi u svrhu zaštite djece. Kao vodeća organizacija za zaštitu djece u svijetu, vidjeli smo kako izgleda svakodnevna borba četiri stotine djelatnika, a poseban naglasak je stavljen na suradnju između policije i svih ostalih relevantnih institucija. Veliki značaj bio je i posjet župana Ivana Anušića i zamjenika Mate Lukića koji su nakon zajedničkog sastanaka i predstavljanja NCMEC-a iskazali spremnost u podršci i naše organizacije kako bi još kvalitetnije i bolje radili na zaštiti djece u Republici Hrvatskoj – rekao je Ramljak.

  Odlazak u Sjedinjene Američke Države za Osječko-baranjsku županiju bio je istovremeno prigoda za unaprjeđenje odnosa s hrvatskim iseljeništvom u Chicagu i Washingtonu koje u posljednje vrijeme razvija, osobito s asocijacijom ACAP (Association of Croatian American Professionals). Uz posredovanje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu i veleposlanika Pjera Šimunovića, generalne konzulice u Chicagu Sanje Laković te spomenute asocijacije, župan i zamjenik župana održali su niz sastanaka s predstavnicima hrvatske zajednice koji prepoznaju rast Županije i vide potencijal za ulaganje u razvoj istoka Hrvatske.

  – Već dugi niz godina ističem da je naše iseljeništvo jedan od naših najvećih potencijala i u gospodarskom, ali i demografskom smislu, a upoznavši naše ljude u SAD-u, u to sam još uvjereniji. Predstavili smo im rast i razvoj Osječko-baranjske županije prošlih godina, projekte koje smo realizirali i naše planove za budućnost te istaknuli u kojem segmentu bismo htjeli jačati suradnju s hrvatskom zajednicom. Činjenica da ćemo u srpnju predstaviti Županiju na sedmoj konferenciji ACAP 2023 u Zagrebu, najvećem okupljanju hrvatsko-američke profesionalne zajednice, govori da su prepoznali potencijal suradnje i ulaganja u našu Županiju – istaknuo je župan Anušić.

  Župan Anušić i zamjenik župana Lukić tijekom posjeta SAD-u održali su sastanak i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Washingtonu Pjerom Šimunovićem i suradnicima, koji su tom prigodom podržali suradnju Županije s ACAP-om kao i pohvalili rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Osobito su iskazali zadovoljstvo zajedničkim radom na zbrinjavanju i integraciji raseljenih osoba iz Ukrajine u sklopu Akcijskog plana. Također, preporučili su i određena područja za razvijanje suradnje između Osječko-baranjske županije i saveznih država u SAD-u, uz buduću pomoć veleposlanstva.

  – Ovom prilikom svakako bih posebno zahvalio našem veleposlaniku u SAD-u Pjeru Šimunoviću i generalnoj konzulici u Chicagu gospođi Sanji Laković s kojima smo dogovorili i daljnju komunikaciju na jačanju uspostavljenih kontakata tijekom ovog posjeta. Takvom suradnjom naša nastojanja mogu dobiti dodatnu snagu – napomenuo je zamjenik župana Mato Lukić.

  – Upravo naše razne mjere za jačanje poduzetništva i obrta, poticanje zapošljavanja, naše prepoznavanje ključnih grana gospodarstva i njihovo posljedično jačanje, razvoj poljoprivrede i turizma te u konačnici izgradnja Gospodarskog centra kao kruna svega onog što radimo na gospodarskom jačanju Županije dali su nam jednu novu dimenziju prepoznatljivosti i atraktivnosti za strana ulaganja, što se i pokazalo odlaskom u SAD – zaključio je župan.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

  PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

  Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

  Radić o gradnji novih vrtića u Osijeku: "Potrebna dokumentacija je već spremna. Čekamo natječaje“

  Planira se izgradnja tri nova vrtića u Osijeku: Dva već postojeća čekaju dogradnju

  Na Nacionalni plan oporavka i otpornosti Grad Osijek najavio je prijavljivanje izgradnje tri nova vrtića i dogradnju još dva postojeća Više…

  SDP: Smatramo kako Prijedlog pravila o cijeni programa ranog i predškolskog odgoja nije u potpunosti obuhvatio trenutnu epidemiološku realnost, da je manjkav i štetan za većinu roditelja...

  GO SDP Osijek: Podržavamo socijalnu osjetljivost i olakšicu koja je na korist djece i roditelja

  “U SDP-u beskompromisno podržavamo socijalnu osjetljivost i svaku olakšicu koja je na korist djece i roditelja. U tom kontekstu nam Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pet slavonskih županija će tijekom pet dana ponuditi program koji već unaprijed s razlogom možemo ocijeniti - čistom peticom! Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine

  Go GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

  U potrazi ste za poslom? U suradnji s portalom posao.hr predstavljamo vam 10 atraktivnih poslovnih ponuda ovog tjedna. Sretno sa zapošljavanjem!

  Slobodna radna mjesta u Osječko-baranjskoj županiji

  Višestambena zgrada, površine oko 6000 kvadratnih metara, od ukupno 68 stanova sadrži 25 garsonijera, po 15 jednosobnih i dvosobnih te 13 trosobnih stanova, a vrijedna je gotovo tri milijuna eura

  Gradonačelnik Radić uručio ključeve korisnicima 68 novoizgrađenih gradskih stanova u Tenji