GOSPODARSTVO

Suradnjom s hrvatskim iseljeništvom do snažnijeg razvoja Osječko-baranjske županije

„Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ je prepoznata od niza međunarodnih organizacija i veleposlanstava. U SAD-u je Županija dala podršku Centru za daljnji razvoj i u međunarodnom pogledu.

  Objavljeno 20.02.2023
  Darija Kovačić

  Na poziv Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu, župan Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić prošlog su tjedna posjetili Sjedinjene Američke Države, odnosno gradove Washington i Chicago. Osječko-baranjska županija ima višegodišnju suradnju s osječkim Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, a koja je osobito intenzivirana u sklopu Akcijskog plana „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ te je kao takva prepoznata od niza međunarodnih organizacija i veleposlanstava. U SAD-u je Županija dala podršku Centru za daljnji razvoj i u međunarodnom pogledu.

  – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka radi uistinu plemenit i za društvo važan i potreban posao, a koliko su stručni i predani u onom što rade govori i niz domaćih i međunarodnih priznanja koja su dobili, ali prije svega brojna djeca i obitelji kojima su pružili pomoć. Kako bi unaprijedili svoj rad, udruga surađuje s vrhunskim profesionalcima iz Centra u SAD-u, a mi kao Županija došli smo istaknuti svoju podršku s institucionalne razine da se taj odnos još dodatno unaprijedi – rekao je župan Ivan Anušić.

  Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je ulogu koju Nacionalni centar ima u SAD-u i način na koji njihova znanja mogu implementirati u svoj rad.

  – Razlog posjeta National Center for Missing & Exploited Children nam je bio od velikog značaja, ne samo radi uspostave još bolje suradnje i dvodnevnog treninga već radi primjera svih aktivnosti koje NCMEC provodi u svrhu zaštite djece. Kao vodeća organizacija za zaštitu djece u svijetu, vidjeli smo kako izgleda svakodnevna borba četiri stotine djelatnika, a poseban naglasak je stavljen na suradnju između policije i svih ostalih relevantnih institucija. Veliki značaj bio je i posjet župana Ivana Anušića i zamjenika Mate Lukića koji su nakon zajedničkog sastanaka i predstavljanja NCMEC-a iskazali spremnost u podršci i naše organizacije kako bi još kvalitetnije i bolje radili na zaštiti djece u Republici Hrvatskoj – rekao je Ramljak.

  Odlazak u Sjedinjene Američke Države za Osječko-baranjsku županiju bio je istovremeno prigoda za unaprjeđenje odnosa s hrvatskim iseljeništvom u Chicagu i Washingtonu koje u posljednje vrijeme razvija, osobito s asocijacijom ACAP (Association of Croatian American Professionals). Uz posredovanje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu i veleposlanika Pjera Šimunovića, generalne konzulice u Chicagu Sanje Laković te spomenute asocijacije, župan i zamjenik župana održali su niz sastanaka s predstavnicima hrvatske zajednice koji prepoznaju rast Županije i vide potencijal za ulaganje u razvoj istoka Hrvatske.

  – Već dugi niz godina ističem da je naše iseljeništvo jedan od naših najvećih potencijala i u gospodarskom, ali i demografskom smislu, a upoznavši naše ljude u SAD-u, u to sam još uvjereniji. Predstavili smo im rast i razvoj Osječko-baranjske županije prošlih godina, projekte koje smo realizirali i naše planove za budućnost te istaknuli u kojem segmentu bismo htjeli jačati suradnju s hrvatskom zajednicom. Činjenica da ćemo u srpnju predstaviti Županiju na sedmoj konferenciji ACAP 2023 u Zagrebu, najvećem okupljanju hrvatsko-američke profesionalne zajednice, govori da su prepoznali potencijal suradnje i ulaganja u našu Županiju – istaknuo je župan Anušić.

  Župan Anušić i zamjenik župana Lukić tijekom posjeta SAD-u održali su sastanak i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Washingtonu Pjerom Šimunovićem i suradnicima, koji su tom prigodom podržali suradnju Županije s ACAP-om kao i pohvalili rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Osobito su iskazali zadovoljstvo zajedničkim radom na zbrinjavanju i integraciji raseljenih osoba iz Ukrajine u sklopu Akcijskog plana. Također, preporučili su i određena područja za razvijanje suradnje između Osječko-baranjske županije i saveznih država u SAD-u, uz buduću pomoć veleposlanstva.

  – Ovom prilikom svakako bih posebno zahvalio našem veleposlaniku u SAD-u Pjeru Šimunoviću i generalnoj konzulici u Chicagu gospođi Sanji Laković s kojima smo dogovorili i daljnju komunikaciju na jačanju uspostavljenih kontakata tijekom ovog posjeta. Takvom suradnjom naša nastojanja mogu dobiti dodatnu snagu – napomenuo je zamjenik župana Mato Lukić.

  – Upravo naše razne mjere za jačanje poduzetništva i obrta, poticanje zapošljavanja, naše prepoznavanje ključnih grana gospodarstva i njihovo posljedično jačanje, razvoj poljoprivrede i turizma te u konačnici izgradnja Gospodarskog centra kao kruna svega onog što radimo na gospodarskom jačanju Županije dali su nam jednu novu dimenziju prepoznatljivosti i atraktivnosti za strana ulaganja, što se i pokazalo odlaskom u SAD – zaključio je župan.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Potpisivanjem ugovora i osobito predstojećom izradom projektne dokumentacije Osječko-baranjske županija čini značajan korak u skrbi za osobe s autizmom, osobito u vezi osiguranja sustavne podrške osobama s poremećajima iz autističnog spektra nakon njihova školovanja, odnosno nakon 21. godine života.

  Povećanje kvalitete rada i usluga Centra za autizam u Osijeku

  Ugovor o izradi projektne dokumentacije za preuređenje građevine javne i društvene namjene Centra za autizam Osijek potpisali su danas (23. Više…

  Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je posjetilo Sjedinjene Američke Države. Tom prilikom je pokrenuta intezivna gospodarska suradnja kroz ACAP i pojedine investitore na području Županije, te i kulturna suradnja sa zajednicama Hrvata

  Radni posjet Osječko-baranjske županije trima saveznim državama u SAD-u: obrazovanje, ulaganje i briga o braniteljima glavne teme

  Osječko-baranjska županija pokrenula je intenzivnu suradnju s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama, kako gospodarsku kroz ACAP i pojedine investitore Više…

  Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

  PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

  Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja, bioraznolikosti i gospodarstvu. Hrvatska se pridružuje kampanji u kojoj sudjeluju 22 zemlje, uključite se i vi!

  Znate li kad vam treba biljna putovnica? Hrvatska prvi put u kampanji #PlantHealth4Life!

  Cijena zlata obara rekorde! Od početka veljače do danas porasla je za ogromnih 15%, a u zadnjih nekoliko godina gotovo se udvostručila!

  Vrijednost plemenitih metala nikad nije bila veća: Sada je idealno vrijeme za otkup zlata!

  Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora u Ulici Sv. Roka, na križanjima sa Ružinom i Ilirskom ulicom

  Vodovod – hitna sanacija kanalizacijskog kolektora u ulici Svetog Roka – zatvara se dionica ulice