ŽIVOT

Svjetski dan kastracije – Kastracija sprječava patnju i smrt pasa i mačaka

Neželjene životinje nastaju zbog neodgovornih skrbnika pasa i mačaka koji ih ne kastriraju

Objavljeno 25.02.2020
Ivona Amidžić

Prizori štenaca ostavljenih u kutijama pokraj skloništa, ranjene, bolesne i pothranjene životinje, mačići bez očiju ono su s čime se često susrećemo putem objava na portalima i društvenim mrežama.

To je svakodnevica i udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja i njihovih volontera. Često su upravo oni ti koji sakupljaju odbačena legla štenaca i mačića i time rješavaju problem koji naprave oni koji ne kastriraju svoje pse i mačke, a njihovo potomstvo ostavljaju na milost i nemilost hladnoće, vrućine, gladi, žeđi i kotača automobila.

Kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem, još od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači, u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Njime se želi ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

Osim neželjenih štenaca i mačića, nekontroliranim razmnožavanjem među životinjama prenose se i mnoge bolesti

„Unatoč dugogodišnjoj odredbi o obvezi skrbnika pasa i mačaka da kontroliraju razmnožavanje svojih ljubimaca, u Hrvatskoj i dalje postoji golem problem njihova nekontroliranog razmnožavanja te posljedično napuštanja štenaca i mačića.

Osim velike patnje odbačenih životinja, posljedice njihova odbacivanja nikada ne snose oni koji su ih odbacili, nego prvenstveno lokalne zajednice koje plaćaju njihovo zbrinjavanje u skloništu i volonterske organizacije kojima se građani često obraćaju kada pronađu napuštene životinje. Stoga je očita nužnost kastracije napuštenih i skrbničkih životinja”, ističe pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja koja koordinira Mrežu za zaštitu životinja

„Nemogućnost kontroliranja razmnožavanja skrbničkih životinja uvidio je i zakonodavac pa je Zakonom o zaštiti životinja predvidio mogućnost gradova i općina da na svojem području propišu obaveznu trajnu sterilizaciju skrbničkih pasa i mačaka kao način kontrole razmnožavanja, uz izuzetke koji se evidentiraju, što je dosad učinilo više od 200 gradova i općina”, dodaje Ivana Lunka.

Više od 100 lokalnih zajednica financira ili subvencionira kastraciju pasa i mačaka

Objašnjava da psi i mačke ne mogu kontrolirati svoje nagone, a mogu imati jako puno potomaka, što stvara ogroman pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja: „Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Stoga više od 100 lokalnih zajednica financira ili subvencionira kastraciju pasa i mačaka.”

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalan priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj danas već rutinski zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva.

Iz Mreže za zaštitu životinja pozivaju sve na obilježavanje Svjetskog dana kastracije – lokalne zajednice na propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja i na subvencioniranje kastracije, a skrbnike životinja da se informiraju o prednostima kastracije te da pomognu psima i mačkama pod svojom skrbi.

Više informacija o Svjetskom danu kastracije i kako pomoći životinjama koje ovise o nama može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Na svim fotografijama kroz članak štenci i mačići su ostavljeni su u zabačenim dijelovima ili pored smetlišta.

Izaberite humanost – Izaberite kastraciju!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dogovorite svoj termin, iskoristite akciju!

Tromjesečna akcija kastracije u Vetamu

Veterinarska stanica Vetam d.o.o. organizira akciju kastracije mačaka od 20. siječnja do 20. travnja 2020. godine. Cijena kastracije za ženke Više…

Napuštene mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja, ubijanja, stradavaju u prometu, izgladnjelosti i bolesti... Ne dopustite da se to nastavi!

Kreće još jedna akcija besplatnih kastracija mačaka građanima slabijeg imovinskog stanja

Volonteri Udruge 9 života pozivaju sve građane slabijeg imovnog stanja (umirovljenici, nezaposleni, građani u blokadi i sl.) s područja Grada Više…

Udruga 9 života ponovno pomaže Vama - Podržite ih i ovaj put i iskoristite priliku dok ima vremena!

Besplatne kastracije mačaka čiji su skrbnici slabijeg imovnog stanja

Napuštene su mačke veliki problem, jer se nekontrolirano razmnožavaju velikom brzinom. Prema mogućnosti razmnožavanja od samo jedne nekastrirane mačke i njezinog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

od dana 21. ožujka 2020. godine, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku kojom su uvedene protuepidemijske mjere strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana

Policija će tijekom vikenda provoditi mjere ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima

Jučer su testirana 102 uzorka, imamo osam pozitivnih. Šest je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a jedna iz Bilja. Ukupno je 89 pozitivnih osoba. U KBC-u trenutno se liječi 26 pozitivnih bolesnika"

VIDEO U Osijeku od koronavirusa umrle četiri osobe starije životne dobi, nema zaraženih liječnika

Zapuhat će i umjeren vjetar, ali bit će divan dan za prozračiti malo domove :D

Prognoza danas: Sunčano uz 15 ugodnih stupnjeva