KULTURA

Treći dan Panonskog festivala knjige obiluje programima za djecu i mlade

Treći dan Panonskog festivala obiluje programima za djecu i mlade. Dosadašnja praksa kazuje kako se na sam spomen Harry Pottera traži mjesto više... :)

Objavljeno 26.05.2023
Matija Ivanković

Panonski festival knjige iz dana u dan donosi brojna programska iznenađenja, goste od književnog i društvenog značaja. Pomno osmišljeni program učinio je svoje i svakodnevni je mamac za publiku koja, na zadovoljstvo brojnih izlagača, puni sportsku dvoranu Gradski vrt. Uz nakladnike oduševljenje Festivalom pokazuju vrećicama punim knjiga i sami posjetitelji, a ako je suditi po do sada viđenom, Panonski festival knjige čeka svijetla budućnost.

Isto se može reći i za prvijenac Jelene Miholjević koju ćemo čini se u budućnosti, uz glumačke angažmane, gledati i kao promotoricu njene zbirke poezije. Drugi dan sajma uz šarmantnu su glumicu obilježila i dva markantna mladića. O šarmu Nike Kranjčara i Marka Gregora ovoga puta nećemo, ali svakako želimo spomenuti kako i jedan i drugi s istinskim žarom govore o knjigama koje su promovirali. Niko Kranjčar emotivno je govorio o odrastanju s poznatim Cicom Kranjčarom, o osjećajima i privilegijama kakve je takav život donosio. Marko Gregor s druge strane emocije pokazuje govoreći o potrazi za samim sobom uklapajući u cijelu priču mjesta koja sam autor intimno smatra svojim zavičajima.

Treći dan Panonskog festivala obiluje programima za djecu i mlade. Istina je doduše da su programi namijenjeni djeci i mladima tijekom cijelog Festivala značajni, no dosadašnja praksa nam kazuje kako se na sam spomen Harry Pottera traži mjesto više. Zbog toga nam Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek donosi dvije tematske radionice posvećene poznatom čarobnjaku. Najmlađi posjetitelji tijekom cijelog dana će uživati i uz Crvenkapicu i Zvonara crkve Notre Dame, družit će se s Galebom Markom i učiti kako ilustrirati, dok će oni malo stariji saznati više o financijskoj pismenosti za mlade ali kako upisati željeni fakultet.

Programski odbor i za ovaj je dan osmislio sadržajan program za odraslu publiku. Već  u 16.30 na glavnoj nas pozornici očekuje predstavljanje knjige Martine Vidaić, Stjenice. Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite porodice, ispod čuje se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja Stjenice među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog romana. U ime majke zbirka je poezije Vande Petanjek koja će svoje stihove predstaviti na glavnoj pozornici s početkom u 17.30 sati. Snaga ove zbirke leži u lakoći čitanja i neizbježnosti pitanja „što bi bilo da..?“  Hommage Dubravki Ugrešić kroz panel razgovor u 18.30 sati dat će Helena Sablić Tomić i Kristina Peternai Andrić uz moderiranje Saše Drinića. Treći dan festivala programski zatvara predstavljanje knjige Novi kraj autorice Đurđice Čilić. Pisan jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom, ali i energičnom, poletnom tonu, roman govori o ljudima i njihovom trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i zadnjeg početka. Susret s autoricom počinje u 20.00 sati.

Sve navedene naslove, ali i brojne druge, možete po promotivnim cijenama nabaviti na Panonskom festivalu knjige. Započnite vikend s novim naslovima na svojim policama!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dojmove, emocije i osvrt na proteklih pet dana u nekoliko su rečenica saželi i članovi organizacijskog tima Festivala

Završio je drugi Panonski festival knjige

Kroz pet dana trajanja festivala u dvorani Gradski vrt čak pedeset i pet domaćih nakladnika predstavilo je svoje najnovije i Više…

Programski dio ovogodišnjeg Panonskog festivala knjige ima čast zatvoriti Erika Žilić Vincetić i njezin roman Priča o kugi i vještici Agathi. Zaronite u prošlost Osijeka, prošećite unutar zidova osječkog Arhiva i upoznajte prostor kroz neko drugo vrijeme, kroz epidemiju kuge i jedan neobičan misterij.

Panonski festival knjige i Slavko Sobin uspješno vraćaju osmjehe!

Kako je i očekivano, PFK se pokazao kao mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, kako novih, tako i etabliranih književnih zvijezda Više…

Na Panonskom festivalu knjige uživajte u novim knjigama, razgovorima s autorima, koncertu, uživajte vikendu!

Diklić, Pavić, Predin i Novak dolaze na predzadnji dan Panonskog festivala knjige!

I predzadnji dan Panonski festival knjige zanimljivim programima privlači djecu i mlade prema Dvorani gradski vrt, ovoga puta predstavom, kvizom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Film Povedi me na mjesec neobičan je spoj romantične komedije, povijesne drame i zabavnog trilera, a u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i Grof Monte Cristo

Fly Me To The Moon

Kiparska kolonija počinje 27.07.2024. te traje do 05.08.2024. za vrijeme koje će se održati mnoštvo kulturnih, zabavnih i društvenih događanja.

[NAJAVA] 51. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

Donosimo vam pregled događanja ovog tjedna na OLJK-u. Kulturni program je iznimno zanimljiv i bogat, preporučujemo vam da pogledate što nas sve očekuje!

[NAJAVA] OLJK – događanja ovog tjedna