POLITIKA

U osječkom KBC-u pušten u rad novi SPECT/CT uređaj

U KBC-u pušten u rad novi SPECT/CT uređaj, vrijedan 4,8 milijuna kuna

    Objavljeno 23.02.2019
    Tamara Lemajić

    U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) u petak je pušten u radi novi SPECT/CT uređaj, vrijedan 4,8 milijuna kuna, a ministar zdravstva Milan Kujundžić tom prigodom je istaknuo kako je to doprinos ujednačavanju standarda u kliničkim bolničkim centrima.

    Puštajući u rad novi uređaj na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja osječkog KBC-a Kujundžić je rekao kako vjeruje da će novi uređaj doprinjeti novoj kvaliteti, boljem dijagnostičkom i terapijskom pacijenata u ovome dijelu Hrvatske.

    Ministarstvo i Vlada nastaviti će pratiti potrebe osječkoga KBC-a kao središnje medicinske institucije u ovom dijelu Hrvatske, poručio je ministar Kujundžić.

    Predstojnik Kliničkog zavoda Ivica Mihaljević istaknuo je kako se s tim uređajem mogu točnije locirati patološki procesi kod malignih, upalnih i drugih bolesti te s dvije različite slikovne tehnike, fuzijskom snimkom,  dobiti daleko precizniju i kraću dijagnostiku, s manjim ozračivanjem pacijenata.

    S ovim uređajem i novom tehnologijom, koja će se koristiti i za pretrage kod kardioloških i neuroloških pacijenata, značajno ćemo podići našu nuklearno-medicinsku struku, a očekujemo da ćemo značajno smanjiti liste čekanja, iako trenutno ni za jednu pretragu organskih sustava nemamo listu čekanja dulju od mjesec dana, rekao je Mihaljević.

    Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić kazao je kako će novi uređaj ujednačiti standard kvalitete i opremljenosti s ostalim ustanovama takve vrste u Hrvatskoj  te podsjetio da je ta Klinički zavod dosad bio jedini bez SPECT/CT uređaja i radio sa SPECT kamerama starima više od 15 godina.

    Najavio je kako osječki KBC tijekom ove godine nabavu četiri nova uređaja, među kojima je i uređaj za dijaskopske pretrage na Kliničkom zavodu za radiologiju, jer je postojeći u kvaru, a čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna kuna.

    Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati stanje u KBC-ima i općim bolnicama te se, iz godine u godinu, radi plan zanavljanja kapitalnih uređaja, i nabavlja se ono što bolnicama stvarno treba i što skraćuje liste čekanja, istaknuo je Zubčić.

     

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Kujundžić: "Moral mi ne dopušta dati ostavku na mjesto ministra zdravstva"

    Plenković smijenio Kujundžića

    Premijer Andrej Pleković razriješio je dužnosti ministra zdrastva Milana Kujundžića, piše Index. Indexu je to potvrđeno iz vlade. Milan Kujundžić na Više…

    Sustav se 3 godne poziva na instituciju 'krajnje nužde'. Tri godine ne rješava problem - veli odvjetnica Mišević

    Kujundžićeva nesposobnost rješavanja problema s plaćama liječnika vodi zdravstvo u ‘rupu’ od 3.000.000.000 kuna!?

    Dok umiru djeca kojoj nema tko laboratorijski pregledati krv, ‘polumrtvi’ po pločniku čekaju hitne službe, po provincijama tužni slučajevi ravnaju Više…

    Skandalozno ponašanje ministra Kujundžića! U uređenoj državi zbog ovog ministar daje ostavku!

    Skandal! Ministar Kujundžić sporove s liječnicima odlučio riješiti nedopustivim – dopisom Sudu!

    Prvi čovjek hrvatskog zdravstva ima problem 4.000 tužbi liječnika, osipa mu se radni kadar po europskim zemljama, a sva njegova Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde