GOSPODARSTVO

U ponedjeljak se otvaraju terase kafića i restorana

Popuštanje mjera 1. ožujka je gotova stvar

Objavljeno 23.02.2021
Darija Kovačić

Popuštanje mjera 1. ožujka je gotova stvar, a spriječiti ga može samo značajan skok broja novozaraženih, prvenstveno u odnosu na broj testiranih, u danima koji slijede, piše Index.

U tijeku su razgovori u Stožeru o detaljima mjera, a sve bi trebalo biti definirano u srijedu.

Kako doznaje Index, sljedećeg ponedjeljka definitivno će se otvoriti terase kafića i restorana. U Stožeru i vladi je postignut konsenzus o tome, a ovo popuštanje može spriječiti samo drastično pogoršanje epidemiološke situacije.

Plan je da se otvore isključivo terase, a zatvoreni dijelovi terasa i restorana posve će sigurno ostati zatvoreni. Gosti vjerojatno neće smjeti ulaziti u unutrašnjost kafića i restorana, osim možda zbog korištenja toaleta, kako bi se spriječilo da se počnu koristiti i zatvoreni dijelovi kafića i restorana te da se tamo počnu posluživati gosti.

U Stožeru su se na otvaranje terasa odlučili prvenstveno jer je riječ o otvorenom prostoru, što smatraju značajno manje rizičnim od zatvorenih prostora, a time se segment ugostiteljstva ipak otvara premda ograničeno.

U prilog popuštanjima, inače, osim dobrih brojki ide i vremenska prognoza koja u tjednima pred nama ne predviđa novo veće zahlađenje.

Sigurno je i da će od 1. ožujka biti dodatnog popuštanja u segmentu sporta.

Najizvjesnije je da će se otvoriti sport u zatvorenom za djecu, ali otvaranja bi trebalo biti i za ostali sport na otvorenom. Ipak, prema Indexovim informacijama, sport u zatvorenom se neće potpuno otvoriti.

S epidemiolozima i resornim ministarstvom Stožer će u idućim danima definirati što se točno otvara kada je sport u zatvorenom u pitanju i pod kojim pravilima. Upitno je u kojoj će se mjeri otvoriti sportski klubovi. Riječ je o aktivnostima u zatvorenom prostoru, koji Stožer i dalje smatra velikim rizikom, i sve više prevladava mišljenje kako bi tu popuštanje trebalo biti oprezno.

Izvjesno je i otvaranje sajmova na otvorenom, ali moguće bez ugostiteljskih sadržaja.

Uvjeti otvaranja sajmova također će se definirati u utorak i srijedu. Stožer očekuje pojašnjenja od organizatora sajmova i ministarstva, nakon čega će se dogovoriti pod kojim bi se uvjetima otvorili sajmovi.

Dozvoljeni broj ljudi na raznim okupljanjima ne bi se trebao značajnije mijenjati, moguće su tek manje korekcije. Moguće je da ograničenje okupljanja osoba iz više od dva kućanstva od zabrane postane preporuka, no to se i ranije nije ni na koji način striktno provodilo. Popuštanje bi trebalo biti objavljeno na sjednici vlade u četvrtak.

Popuštanje je u ponedjeljak najavio premijer Andrej Plenković.

“Što se tiče mjera, ako budu okolnosti takve, 1. ožujka idemo u popuštanje. Mi smo po incidenciji među tri najbolje zemlje. Ovih zadnjih dana imali smo malo veći broj zaraženih pa moramo vidjeti idućih dana kada bude više testiranja”, rekao je Plenković.

I šef Stožera i potpredsjednik vlade Davor Božinović i šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak su najavili popuštanje, no naglasili su i kako će ono biti oprezno.

“Razgovori su već počeli ovaj tjedan, ključni razgovori u vladu idu sredinom tjedna. Sve ovisi o situaciji koja je dobra unatoč blagom porastu. Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU kad govorimo o incidenciji, od nas su trenutno bolje samo dvije zemlje, to govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko nje i u tom smislu ćemo razgovarati i s resornim ministrima i cilj nam je da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno da mi 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je bilo prije, ali ako se ovakvi trendovi nastave razvijati, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost popuštanja, to postoji. Sad nije trenutak da budem konkretniji, bar ne prije ovih sastanaka koji nam slijede”, rekao je Božinović na presici Stožera.

“Imamo malo povećanje broja slučajeva, no nema razloga za zabrinutost. Dolaskom toplijeg vremena i sa sve više cijepljenih ljudi brojke će i dalje padati. Sadašnja epidemiološka situacija je takva da je Hrvatska treća u Europskoj uniji po incidenciji u 14 dana. To nam dopušta da razmišljamo o dodatnim popuštanjima. Ali trebamo biti oprezni zbog dolaska novih sojeva virusa i sporijeg dolaska cjepiva. Stožer će pažljivo razmotriti mjere popuštanja”, kazao je Capak i naglasio da se mjere mogu mijenjati ovisno o situaciji.

Foto: arhiva

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osječki Incor sad vrbuje i inženjere radiologije i laboratorijske tehničare...

Headhunteri ponovno kreću „u lov“ na hrvatske medicinare

Iako je pandemija koronavirusa dijelom zaustavila tržište rada, posebice u  segmentima kao što je zdravstvo koje se u potpunosti okrenulo Više…

Uz vožnje na zahtjev i najam romobila, stanovnici Osijeka moći će koristeći još jednu Bolt uslugu naručivati hranu iz odabranih restorana uz popust od 30 posto i besplatnu dostavu unutar 2 km

Bolt Food od danas dostupan i u Osijeku

Osijek je od danas drugi hrvatski grad u kojem su dostupne tri Boltove usluge. Tako će stanovnici slavonske metropole i Više…

U zagrebačkom hotelu Esplanade održao se već tradicionalni 13. Forum zagrebačkih ugostitelja

Više od 50% ugostitelja ugušeno najvišim poreznim opterećenjima

U zagrebačkom hotelu Esplanade održao se već tradicionalni 13. Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja