CRNA KRONIKA

Udovica Bogdanovića: Žalit ću se, počinitelj je djelovao kao ubojica s namjerom

Sena Krupić: "Ovo nije bila obična prometna nesreća. Što počinitelj u ovom slučaju mora napraviti da dobije maksimalnu kaznu?"

    Objavljeno 11.05.2020
    Ivona Amidžić

    Pet mjeseci nakon užasne nesreće 21. prosinca kad je 22-godišnji Branislav Smiljanić na pješačkom prijelazu udario osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića i pobjegao s mjesta nesreće, a nakon čega je Bogdanović na sam Božić od užasnih ozljeda i umro, za svoj čin je na suđenju nepravomoćnom presudom dobio 7,5 godina zatvora koju mu je odredila sutkinja Županijskog suda u Osijeku Vlasta Šimenić-Kovač, kao što smo pisali i ranije.

    Nakon presude kaznu je komentirala i udovica Aleksandra Bogdanovića, Sena Krupić, koja je ogorčena što se za čin koji je napravljen ne uzima ni maksimalna kazna od samo 15 godina.

    Oglasila se na svojem Facebook profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

    “Život Aleksandra Bogdanovića = 7,5 godina

    Ako Kazneni zakon propisuje za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, pitam se što je počinitelj u ovom konkretnom slučaju morao napraviti da dobije takvu kaznu. Činjenica je da je izazvao prometnu nesreću, i da je u potpunosti kriv za nju.

    Prije nego što je sjeo te noći u automobil, pristao je da postane ubojica jer je znao da nije osposobljen upravljati skoro dvije tone teškim automobilom, da nema položen vozački ispit i da mu je zabranjeno sudjelovati u prometu. Znao je da je već ranije prouzročio tešku prometnu nesreću u kojoj samo pukom srećom nikoga nije ubio i da je višestruko kažnjavan za vožnju bez vozačke dozvole. Sve je to znao prije nego je te noći uzeo ključeve automobila. Nakon toga je, na potpuno ravnom dijelu ceste, brzinom značajno većom od dopuštene, na pješačkom prijelazu udario Aleksandra , nije kočio, niti se zaustavio, već je produžio dalje ostavivši ga u lokvi krvi.

    Pitam pravne stručnjake, kakve su to okolnosti koje se trebaju ostvariti da se za ovakvo djelo dobije maksimalna zatvorska kazna? Tim više jer je ono počinjeno s takvim stupnjem bahatosti i nepažnje da je njegovo postupanje izjednačeno s namjerom. Ova prometna nesreća izazvana je s neizravnom namjerom jer se vozač sam i svjesno doveo u situaciju u kojoj nije bio sposoban izbjeći prometnu nesreću i pristao je na sve posljedice takve vožnje. Pristao je da će možda, zbog svoje neosposobljenosti, na ulici ubiti nečiju kćer, sina, brata, sestru, majku, oca, baku ili djeda. Pristala je i njegova zaručnica Magdalena Skroza, na takve posljedice kada mu je dala ključeve. I takve posljedice su se neminovno ostvarile. Jer se moraju ostvariti.

    Ovo nije bila obična prometna nesreća, u kojoj redovno obučen vozač počini pogrešku i u trenutku nepažnje se dogodi tragedija. Ovo je prometna nesreća u kojoj je počinitelj djelovao kao ubojica s namjerom, a automobil nije bio prometno sredstvo nego oružje izvršenja.

    Pitam ponovo pravne stručnjake, kakve su se to okolnosti kod počinitelja trebale ostvariti da bude kažnjen sa maksimalnom zatvorskom kaznom. Ja te razloge ne vidim, a sigurna sam i da ne postoje, činjenica vožnje bez vozačke dozvole zaustavlja svaku raspravu o olakotnim okolnostima. U trenutku sjedanja u automobil bez vozačke dozvole, sa sviješću da je već ranije izazvao tešku prometnu nesreću, počinitelj si je oduzeo svako pravo da ga se pokuša razumjeti. Već tada on je pristao da za nekoliko sati postane ubojica.

    2019. godine izmijenjen je Kazneni zakon i postrožene su zakonske kazne za izazivanje prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom, a koje su počinjene sa neizravnom namjerom. Zakon je dao mogućnost sucima da ovakve prometne nesreće koje su zapravo ubojstva kažnjavaju strogo jer je stupanj bahatosti koji je u njima sadržan toliko visok da standardne kazne nisu proporcionalne počinjenom djelu.

    Sudovi bi tu priliku morali koristiti jer ovakve kazne, kakva je izrečena u našem slučaju, samo su poticaj neodgovornim ubojicama u prometu. Blage kazne razlog su zbog kojih se počinitelj i usudio voziti automobil bez vozačke dozvole. Sudovi koji ne dijele pravdu, a čak niti pravo, riskiraju vječni prezir građana.

    Ovo jučer nije bila pravda, koliko god 7,5 godina zvučalo nekome puno. Aleksandru i nama je oduzeto 40 godina života s njim. Ovo jučer čak nije bilo ni pravo jer je za najviši stupanj odgovornosti dodijeljena samo polovica kazne. Zato neću stati, jer ne želim stati i ne mogu stati. Žalit ću se na ovakvu presudu i pitati ponovo te pravne stručnjake: što je počinitelj u ovom konkretnom slučaju morao napraviti da dobije najstrožu zakonom propisanu kaznu?”

    Prije mjesec i pol dana se oglasila i u vezi odluke Državnog odvjetništva da ne podignu nikakvu optužnicu protiv Smiljanićeve zaručnice, suvozačice, koja mu je dala ključeve auta njezinog oca, iako je znala da nema vozačku te koja nakon nesreće nije pozvala pomoć iako je bila u mogućnosti.

    “Još jednom je poslana poruka društvu da se danas može sjesti na suvozačevo mjesto, juriti tatinim autima po gradu, izazivati nesreće, ne pružiti pomoć, pobjeći s mjesta nesreće, vraćati se na mjesto nesreće po tablicu i ne snositi odgovornost za učinjeno.

    U trenutku kada je Aleksandar Bogdanovic ubijen autom pukovnika Valentina Skroze, njegova kći Magdalena Skroza sjedila je na suvozačevom mjestu i nije pružila pomoć Aleksandru nego je zajedno sa svojim zaručnikom Branislavom koji je upravljao autom pobjegla ne pozivajući hitnu pomoć kako bi pomogli Aleksandru.

    Činjenica da Državno odvjetništvo nije vidjelo njenu odgovornost koja je počinitelju i dala ključeve automobila je razočaravajuća i neprihvatljiva. Bila je svjesna da nema vozačku dozvolu, da predstavlja ogromnu opasnost u prometu i time prešutno pristala na neizbježnu mogućnost da svojim postupcima uništi živote drugih sudionika u prometu. Usto, kao sudionik prometne nesreće, propustila je pozvati hitnu pomoć nakon nesreće i time propustila pružiti pomoć Aleksandru.”

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Udovica preminulog glumca, Sena Krupić, ističe previše nelogičnosti u policijskom izvješću i nestajanje svjedoka - Ima li govora o zataškavanju?

    Pojavila se snimka s mjesta nesreće u kojoj je nastradao Aleksandar Bogdanović

    Više od mjesec dana prošlo je od stravične nesreće u kojoj je 22-godišnji Branislav Smiljanić autom na pješačkom prijelazu u Osijeku Više…

    "Tko si ti mali čovječe koji si se usudio i tko su ti koji su dopustili da se usudiš? Tko ti je osigurao pravo na toliki ego?" :(

    Udovica osječkog glumca: “Čula sam silinu udarca u dnevnoj sobi, sklopila sam ruke i s molitvom išla prema prozoru”

    Aleksandar Bogdanović, nagrađivani glumac HNK u Osijeku, nastradao je u teškoj prometnoj nesreći u Osijeku prije mjesec dana zadobivši ozljede opasne Više…

    "Iako nismo u mogućnosti govoriti o detaljima policijskog postupanja prema osobi o čijem se identitetu u javnosti nagađa, možemo potvrditi da isti spada u kategoriju recidivista"

    Policija iznijela detaljno izvješće o tragičnoj nesreći koja je rezultirala smrću Aleksandra Bogdanovića

    Na Bogdanovića je prije šest dana na pješačkom prijelazu na Trpimirovoj ulici naletio terenac kojim je upravljao 22-godišnji vozač, a Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila