ŽIVOT

Udruga Kreaktiva: U dva projekta sudjelovala čak 72 sudionika

Ideja za razmjenu mladih došla je od samih sudionika koji žele više pridonijeti očuvanju okoliša i planeta putem razmjena „zelenih“ ideja sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja

Objavljeno 06.08.2021
Ivona Amidžić

Nakon uspješne provedbe čak dva Erasmus+ projekta u razdoblju od 18. –  25. srpnja 2021., Udruga Kreaktiva i njeni članovi nastavili su s provedbom aktivnosti u koje su uključene različite europske zemlje.

4 RURAL YOUTH

Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva, od 25.7. – 3.8.2021. godine, zajedno sa svojim partnerima iz Portugala i Španjolske u sklopu Erasmus+ programa provela je razmjenu za mlade „4 RUR(E)AL YOUTH“ u kojoj je sudjelovalo 36 osoba.

Ideja za razmjenu mladih zapravo je došla od samih sudionika koji žele više pridonijeti očuvanju našeg okoliša i planeta putem razmjena „zelenih“ ideja sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja.

Tijekom svih dana razmjene mladi putem različitih neformalnih metoda kritički su promišljali i evaluirali do sada postignuto na području održivog razvoja te dali vlastite prijedloge i preporuke što bi i oni sami mogli provoditi po povratku u svoje domicilne zajednice. Na taj način stvaramo skupinu od malih agenata promjene koji će naučene vještine od drugih nastaviti implementirati u svojim obiteljima, razredima i susjedstvu.

Koncepti koje dijelom mladi već i implementiraju i žele podučiti svoje vršnjake iz drugih zemalja uklopljeni su u zanimljiv koncept koji je ponešto proširena verzija koncepta 3R („reduce“, „reuse“ i „recycle“), a čine ge pojmovi „restore“, „rethink“, „repair“ i „regain” koje je zajedno sa sudionicima osmislila Udruga Kreaktiva.

Specifični ciljevi (Zašto koncept 7R?)

– Važno je usaditi sudionicima osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja te vlastite vrijednosti koji dolazi kroz vrednovanje vlastitog rada, ali i tradicije i baštine koja je pohranjena u predmetima koje će se obnoviti (tijekom razmjene mlade osobe tkaju narodni vez od recikliranih materijala), urediti i kojima će se dati novi sjaj (Repair!)

– Kroz kreativno izražavanje i davanje starim stvarima novi sjaj, utječemo na smanjenje otpada koje proizvodimo i koje gomilamo u našim kućama i ormarima (Reduce!)

– Omogućavanje pojedincu da nauči novu vještinu, kreativno se izrazi i koristi ju u budućnosti (Restore!),

– Stjecanje pozitivnih navika i promišljanje o izborima koje činimo svakodnevno kada je riječ o brizi za okoliš (Rethink!),

– Povećanje svijest o višekratnoj upotrebi predmeta koje koristimo svakodnevno ili pretvaranje predmeta u neki novi sa novom uporabnom vrijednošću (Reuse!)

– Pozitivna orijentacija prema recikliranju predmeta i poticanje na činjenje malih koraka sudionika i možebitno svih članova obitelji (Recycle!)

– Aktivno promišljanje o budućim akcijama u zajednici i individualne odgovornosti svakog od sugrađana kako bi se razvio osjećaj „vlasništva“ i „zajedništva“ (Regain!)

Zajedničko učenje i razumijevanje potrebnih načina promišljanja o održivosti okoliša, poput koncepta 7R, omogućava kretanje u željenom smjeru kada je riječ o održivosti i smanjenju osobnog utjecaja na okoliš što je u fokusu EU.

Believe in yourself

Od 27.7.2021. do 4.8.2021. godine, Udruga je zajedno sa svojim partnerom iz Finske provela razmjenu za mlade „Believe in yourself“. U projektu su sudjelovali mladi iz Finske, no iako rođeni u Finskoj, roditelji su im doseljenici i samim time pripadaju različitim kulturama poput somalijske, palestinske i kurdske.

Ideja za projekt potekla je od mlade voditeljice Karle Blažević koja je zajedno sa Sašom Milakovićem i Mihaeolm Mijić provelai razmjenu za čak 36 osoba.

Opći cilj projekta je povećati svijest o problemima s kojima se mladi susreću i naučiti ih vještinama kako bi se na učinkovitiji način nosili sa svakodnevnim izazovima, poglavito nakon Covid-19 koji je dodatno otežao njihov položaj. Cilj je, kroz neformalne metode, pomoći im biti svjesniji vlastitih vrijednosti koje se temelje na njihovom stvarnom znanju, vještinama i sposobnostima, ali i biti otporniji na negativne utjecaje ili komentare svojih vršnjaka.

Prva mogućnost se dogodila već tijekom razmjene jer je udruga zajedno s Udrugom Breza i Kulturnim centrom Osijek organizirala događaj „U gostima“. Tijekom 3 dana sudionici su predstavljali sebe, svoje vještine i svoju kulturnu baštinu građanima Osijeka, kroz somalijski i finski ples, oslikavanje tijela kanom i pisanje arapskoga pisma.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

Posljednja aktivnost za ovu godinu planirana je u suradnji s članovima udruge Aktivni umirovljenici Osijek i to podjelom zdravog doručka. Projekt "Zdravo i fino"

Aktivan kraj godine uz Udrugu PLANTaža

Pri samom završetku 2023. godine članice i članovi Udruge PLANTaža ne miruju, čemu svjedoče aktivnosti koje su planirane za sam Više…

Za proračun u iznosu od gotovo milijarde kuna u 2023. godini, nije planirano kreditno zaduživanje, gradonačelnik je istaknuo i mnoge strateške projekte čija će realizacija započeti u idućem trogodišnjem razdoblju

Izglasan proračun Grada Osijeka od 128,3 milijuna eura. Gradonačelnik Radić: Proračun je razvojan, odgovoran i održiv

Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 12. sjednici usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu od 128,3 milijuna Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek