POLITIKA

Vrkić: Rješavanje pitanja nestalih osoba temelj budućih dobrih odnosa Hrvatske i Srbije

Vrkić i Matić su se na sastanku složili kako je bol jednaka na jednoj i drugoj strani, a oni će se zajedno potruditi stvoriti klimu u kojoj će se napraviti pomaci i riješiti pitanje nestalih.

    Objavljeno 04.09.2018
    Antonela Verković

    Naš gradonačelnik ujedno je i povjerenih predsjednice RH za nestale u Domovinskom ratu, nedugo nakon što je završio svoj godišnji odmor već se ozbiljno ‘bacio’ na posao i sastančio vezano uz rješavanje pitanja nestalih. Kako je izjavio, hrvatska i srbijanska stranka moraju zajedno učiniti sve što mogu da bi napravili pomake u rješavanju tog pitanja, što je i temelj za buduće odnose Hrvatske i Srbije.

    Nakon sastanka s posebnim izaslanikom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanja nestalih Veranom Matićem, Vrkić je izvijestio kako su njih dvojica dobili mandat nastaviti realizaciju prethodnog dogovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Aleksadra Vučića o traženju nestalih.

    – Složili smo se da je bol jednaka na jednoj i drugoj strani, da je obveza obiju strana, a posebice nas, koji imamo taj strateški zadatak, da stvorimo klimu u kojoj će se napraviti pomaci, kako bi se napokon završio rat na ovom prostoru, da se pokušaju pronaći svi nestali, ili barem većina kako bi obitelji mogle pokopati njihove posmrtne ostatke – istaknuo je Vrkić.

    Ocijenio je kako Matić i on “nemaju političku misiju, već humanitarnu ulogu”, u kojoj moraju pronaći trajna rješenja za taj problem.

    VRKIĆ I MATIĆ SURAĐIVAT ĆE U OVOM HUMANITARNOM POSLU

    – Naša je zadaća depolitizirati ovaj posao, da se i u situacijama kada imamo zahlađene odnose, ovaj humanitarni posao ne zaustavlja – poručio je Matić, a smatra i kako je potrebno pretražiti i arhive Međunarodnog suda u Haagu i međunarodnih organizacija, koje su na ovome području imale svoje promatračke misije.

    Rekao je kako Vrkić i on već imaju nekih saznanja, koja će provjeravati s nadležnim tijelima te da na području Hrvatske ima 76 grobnih mjesta koja još nisu ekshumirana i za koja se, kako tvrdi, zna da su tamo ljudi s popisa nestalih osoba.

    Na upite novinara o broju nestalih osoba koje traže Hrvatska i Srbija Vrkić je kazao kako Hrvatska traži još 1945 nestalih osoba, a Matić kako je u Srbiji na popisu nestalih oko 1500 osoba, od kojih je oko 650 osoba srpske nacionalnosti s područja Hrvatske.

    Matić je ocijenio kako bi bilo dobro napraviti jedinstveni spisak nestalih s obje strane, jer bi omogućio učinkovitiji rad, a izbjegla bi se eventualna preklapanja i zloupotreba brojki, što bi taj proces odvelo dalje od rješenja. Izvijestio je kako će njegova prva preporuka biti da se u Srbiji moraju povećati kapaciteti institucija koje se bave potragom za nestalim osobama.

    – Hrvatsko povjerenstvo tražilo je da se ispita cijeli tok Dunava, sve do Đerdapske klisure, i upravo se radi na tome. Postoje pitanja u vezi nestalih osoba, koje su bile u logorima u Srbiji, ili nekim zdravstvenim institucijama, na tome rade nadležne komisije i nemam točne podatke što je od dokumenata hrvatska komisija tražila od srpske strane – dodao je Matić.

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Orban, koji je 3. travnja osvojio četvrti uzastopni mandat, koristio se izvršnim uredbama i ranije...

    Mađarska proglasila izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini

    Mađarski premijer Viktor Orban uveo je jučer drugo izvanredno stanje, prenosi Index, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini, Više…

    Razgovaralo se o budućoj suradnji, ponajprije u području školstva i kulture, ali i o mogućim prekograničnim projektima

    (FOTO) Gradonačelnik Radić posjetio hrvatsku zajednicu u Subotici: Hrvati u Subotici su most suradnje

    Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić posjetio je u srijedu grad Suboticu gdje se sastao s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Više…

    Ruski Gazprom prekinuo je isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, a postoje li naznake da isti scenarij sprema Hrvatskoj

    Državni tajnik odgovara: Što ako nam Rusija prekine isporuke plina?

    Ruski Gazprom prekinuo je isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, a postoje li naznake da isti scenarij sprema Hrvatskoj, pokušali su Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde