POLITIKA

Vrkić: Rješavanje pitanja nestalih osoba temelj budućih dobrih odnosa Hrvatske i Srbije

Vrkić i Matić su se na sastanku složili kako je bol jednaka na jednoj i drugoj strani, a oni će se zajedno potruditi stvoriti klimu u kojoj će se napraviti pomaci i riješiti pitanje nestalih.

  Objavljeno 04.09.2018
  Antonela Verković

  Naš gradonačelnik ujedno je i povjerenih predsjednice RH za nestale u Domovinskom ratu, nedugo nakon što je završio svoj godišnji odmor već se ozbiljno ‘bacio’ na posao i sastančio vezano uz rješavanje pitanja nestalih. Kako je izjavio, hrvatska i srbijanska stranka moraju zajedno učiniti sve što mogu da bi napravili pomake u rješavanju tog pitanja, što je i temelj za buduće odnose Hrvatske i Srbije.

  Nakon sastanka s posebnim izaslanikom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanja nestalih Veranom Matićem, Vrkić je izvijestio kako su njih dvojica dobili mandat nastaviti realizaciju prethodnog dogovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Aleksadra Vučića o traženju nestalih.

  – Složili smo se da je bol jednaka na jednoj i drugoj strani, da je obveza obiju strana, a posebice nas, koji imamo taj strateški zadatak, da stvorimo klimu u kojoj će se napraviti pomaci, kako bi se napokon završio rat na ovom prostoru, da se pokušaju pronaći svi nestali, ili barem većina kako bi obitelji mogle pokopati njihove posmrtne ostatke – istaknuo je Vrkić.

  Ocijenio je kako Matić i on “nemaju političku misiju, već humanitarnu ulogu”, u kojoj moraju pronaći trajna rješenja za taj problem.

  VRKIĆ I MATIĆ SURAĐIVAT ĆE U OVOM HUMANITARNOM POSLU

  – Naša je zadaća depolitizirati ovaj posao, da se i u situacijama kada imamo zahlađene odnose, ovaj humanitarni posao ne zaustavlja – poručio je Matić, a smatra i kako je potrebno pretražiti i arhive Međunarodnog suda u Haagu i međunarodnih organizacija, koje su na ovome području imale svoje promatračke misije.

  Rekao je kako Vrkić i on već imaju nekih saznanja, koja će provjeravati s nadležnim tijelima te da na području Hrvatske ima 76 grobnih mjesta koja još nisu ekshumirana i za koja se, kako tvrdi, zna da su tamo ljudi s popisa nestalih osoba.

  Na upite novinara o broju nestalih osoba koje traže Hrvatska i Srbija Vrkić je kazao kako Hrvatska traži još 1945 nestalih osoba, a Matić kako je u Srbiji na popisu nestalih oko 1500 osoba, od kojih je oko 650 osoba srpske nacionalnosti s područja Hrvatske.

  Matić je ocijenio kako bi bilo dobro napraviti jedinstveni spisak nestalih s obje strane, jer bi omogućio učinkovitiji rad, a izbjegla bi se eventualna preklapanja i zloupotreba brojki, što bi taj proces odvelo dalje od rješenja. Izvijestio je kako će njegova prva preporuka biti da se u Srbiji moraju povećati kapaciteti institucija koje se bave potragom za nestalim osobama.

  – Hrvatsko povjerenstvo tražilo je da se ispita cijeli tok Dunava, sve do Đerdapske klisure, i upravo se radi na tome. Postoje pitanja u vezi nestalih osoba, koje su bile u logorima u Srbiji, ili nekim zdravstvenim institucijama, na tome rade nadležne komisije i nemam točne podatke što je od dokumenata hrvatska komisija tražila od srpske strane – dodao je Matić.

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Pek ne razumije zašto niti jedna Vlada još nije donijela odluku o naknadi ratne štete, a Vrkić zaključio kako „podržava rješavanje svega onog što je bitno za život građana na tim područjima“.

  Konferencija osječko-baranjske Zajednice povratnika: Treba tražiti naknadu ratne štete

  ‘Ne vidim stoga razloga zašto mi ne bi tražili ratnu odštetu. Ne razumijemo zašto do sada nijedna Vlada RH nije Više…

  Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić vrlo često reagira na Facebook-u na nevolje građana Osijeka, vrlo često riješi problem u kratkom vremenskom roku ... Odgovor je stigao!

  Gradonačelnik ne odgovara na Face-u na upit o poplavi!?

  Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić vrlo često reagira na Facebook-u na nevolje građana Osijeka, vrlo često riješi problem u kratkom vremenskom Više…

  Po našoj skromnoj procjeni, gradonačelnik je 'uhvatio' jedva 14 dana godišnjeg odmora ...

  Gradonačelnik Vrkić završio godišnji odmor ekspresno!?

  Današnji protokol Grada Osijeka uključio je i gradonačelnika Ivana Vrkića. Dakle, godišnji odmor našeg gradonačelnika je završio. Vrkić se vratio. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Povjerenstvo se ne može osnovati samo za onu temu koja je predmet sudskog postupka. Sve ostale teme mogu biti predmet rada istražnog povjerenstva - veli Palić, a piše Nacionalniportal.hr

  Mato Palić tvrdi: Itekako se može osnovati Povjerenstvo za izradu Lex Agrokora, grupu Borg …

  Zašto je Uljanik morao propasti? - pita se u svojoj novoj kolumni za Nacionalniportal.hr prof.dr.sc. Željko Požega i odgovara kratko i britko ...

  Zašto je Uljanik morao propasti? – piše prof.dr.sc. Željko Požega za Nacionalniportal.hr

  Potpisi, provjera, referendum, suđenje i presuda 'ćaći' ... Palić više nije mogao otrpjeti vijesti ...

  Sveučilišni profesor Palić ljut na zbivanja na nacionalnoj razini – 3 dana ‘sipa žuč’