POLITIKA

Vrkić: Rješavanje pitanja nestalih osoba temelj budućih dobrih odnosa Hrvatske i Srbije

Vrkić i Matić su se na sastanku složili kako je bol jednaka na jednoj i drugoj strani, a oni će se zajedno potruditi stvoriti klimu u kojoj će se napraviti pomaci i riješiti pitanje nestalih.

  Objavljeno 04.09.2018
  Antonela Verković

  Naš gradonačelnik ujedno je i povjerenih predsjednice RH za nestale u Domovinskom ratu, nedugo nakon što je završio svoj godišnji odmor već se ozbiljno ‘bacio’ na posao i sastančio vezano uz rješavanje pitanja nestalih. Kako je izjavio, hrvatska i srbijanska stranka moraju zajedno učiniti sve što mogu da bi napravili pomake u rješavanju tog pitanja, što je i temelj za buduće odnose Hrvatske i Srbije.

  Nakon sastanka s posebnim izaslanikom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanja nestalih Veranom Matićem, Vrkić je izvijestio kako su njih dvojica dobili mandat nastaviti realizaciju prethodnog dogovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Aleksadra Vučića o traženju nestalih.

  – Složili smo se da je bol jednaka na jednoj i drugoj strani, da je obveza obiju strana, a posebice nas, koji imamo taj strateški zadatak, da stvorimo klimu u kojoj će se napraviti pomaci, kako bi se napokon završio rat na ovom prostoru, da se pokušaju pronaći svi nestali, ili barem većina kako bi obitelji mogle pokopati njihove posmrtne ostatke – istaknuo je Vrkić.

  Ocijenio je kako Matić i on “nemaju političku misiju, već humanitarnu ulogu”, u kojoj moraju pronaći trajna rješenja za taj problem.

  VRKIĆ I MATIĆ SURAĐIVAT ĆE U OVOM HUMANITARNOM POSLU

  – Naša je zadaća depolitizirati ovaj posao, da se i u situacijama kada imamo zahlađene odnose, ovaj humanitarni posao ne zaustavlja – poručio je Matić, a smatra i kako je potrebno pretražiti i arhive Međunarodnog suda u Haagu i međunarodnih organizacija, koje su na ovome području imale svoje promatračke misije.

  Rekao je kako Vrkić i on već imaju nekih saznanja, koja će provjeravati s nadležnim tijelima te da na području Hrvatske ima 76 grobnih mjesta koja još nisu ekshumirana i za koja se, kako tvrdi, zna da su tamo ljudi s popisa nestalih osoba.

  Na upite novinara o broju nestalih osoba koje traže Hrvatska i Srbija Vrkić je kazao kako Hrvatska traži još 1945 nestalih osoba, a Matić kako je u Srbiji na popisu nestalih oko 1500 osoba, od kojih je oko 650 osoba srpske nacionalnosti s područja Hrvatske.

  Matić je ocijenio kako bi bilo dobro napraviti jedinstveni spisak nestalih s obje strane, jer bi omogućio učinkovitiji rad, a izbjegla bi se eventualna preklapanja i zloupotreba brojki, što bi taj proces odvelo dalje od rješenja. Izvijestio je kako će njegova prva preporuka biti da se u Srbiji moraju povećati kapaciteti institucija koje se bave potragom za nestalim osobama.

  – Hrvatsko povjerenstvo tražilo je da se ispita cijeli tok Dunava, sve do Đerdapske klisure, i upravo se radi na tome. Postoje pitanja u vezi nestalih osoba, koje su bile u logorima u Srbiji, ili nekim zdravstvenim institucijama, na tome rade nadležne komisije i nemam točne podatke što je od dokumenata hrvatska komisija tražila od srpske strane – dodao je Matić.

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Gradonačelnik je rekao kako je teško izabrati prave riječi zahvale za sve ono što je Vukovar učinio za Hrvatsku

  Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Parku Kralja Držislava

  Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Hrvatskom domobranu u osječkom Parku Kralja Držislava u subotu je obilježen Dan sjećanja na Više…

  Protokolarne aktivnosti gradskih i županijskih čelnika u subotu svjedoče snažnom emotivnom prisustvu u vukovarskoj tragediji ...

  Grad i Županija danas počinju s odavanjem počasti Vukovaru – Gradu heroju

  Grad i Županija danas počinju s odavanjem počasti Vukovaru – Gradu heroju. Protokolarne aktivnosti gradskih i županijskih čelnika u subotu Više…

  ''Žalosno je što do danas naš sustav nije saznao gdje je ubijeni i nestali'' - napisao je na Facebooku i obećao dati sve od sebe u pronalasku Nicolierova tijela.

  Vrkić pomaže pronaći posmrtne ostatke Jean-Michela Nicoliera ubijenog na Ovčari

  Francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier ubijen je na Ovčari kao pripadnik HOS-a nakon što je odveden iz vukovarske bolnice u kojoj je ležao kao ranjenik. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Obje varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija ...

  Promjena nepravednih NUTS2 regija

  Ne smeta mene da postoji jedan takav, vjerojatno najgluplji portal na svijetu, smeta me da naši mediji, naši portali, naši urednici i naši novinari prenose masovno jednu takvu vijest bez zadrške - veli za Nacionalniportal.hr dr. Požega

  Jesu li Hrvati najgluplji na svijetu? – piše prof.dr.sc. Željko Požega

  Akcijski plan razvoja javne uprave je usvojen prije gotovo dvije godine, a ne vidi se nikakav napredak, ističu iz Mosta

  Most NL: Iz Hrvatske dnevno iseljava 180 ljudi, a ministar Kuščević povećava broj službenika