OSJEČANI

Zanimljiv filozofski razgovor, prekrasan klavirski koncert i sjajna izvedba predstave…

Filozofski razgovor „O društvenoj (ne)relevantnosti filozofskoga mišljenja“ vodili su u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Marijan Krivak i Srećko Horvat...

Objavljeno 08.07.2021
Ivona Amidžić

Filozofski razgovor „O društvenoj (ne)relevantnosti filozofskoga mišljenja“ vodili su u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Marijan Krivak i Srećko Horvat uz moderatora Igora Loinjaka.

Marijan Krivak ističe kako je važno ukazati na to kako mišljenja zapravo nema, kaže kako postoje razno razni spektakli, medijske manipulacije, upravljanje ljudima na različite načine i zato je priča o tome važna kako bismo prizvali u sjećanje nešto što je nekada postojalo i ono što nas čini ljudima: misliti.

Misliti znači biti čovjekom, a kad od toga odustanemo nismo više sigurni tko smo. Tu smo zato da se pitamo i propitkujemo koji je smisao naše egzistencije, dodaje Krivak.

Igor Loinjak naglasio je kao je u narodu uvriježeno loše mišljenje o ljudima koji „filozofiraju“, odnosno za njih se misli da pričaju nešto što nema veze sa stvarnošću.

Misliti je pozitivno i nešto čemu bi svatko od nas trebao težiti, a kroz razgovor želimo ukazati koliko je mišljenje povezano s političkom dimenzijom i nametnutim stavovima, te na koji način nametnute stavove promišljati u odnosu prema znanstvenim paradigmama i na koji način nam znanost kada se spoji sa filozofijom može pomoći u tome da pokušamo doći do svoje istine, zaključuje Loinjak.

Koncert Ide Gamulin na glasoviru održan je na platou ispred Kulturnoga centra pred velikim brojem ljubitelja klasičnog glazbenog izričaja. Ida Gamulin izrazila je zadovoljstvo što ponovno nastupa u Osijeku i to po prvi puta na otvorenom.

Program „Nedovršena priča“ Ida Gamulin odabrala je tako da korespondira sa skladateljima koji nisu završili svoj put, poput Schuberta, Dore Pejačević, Chopina čiji je život prekinut u ranim godinama, no njihova djela pričaju i danas.

Koncert je započeo Schubertovom Sonatom u B-duru , potom nastavljen Chopinovim Nocturnom, predstavila je i bogatu hrvatsku glazbenu ostavštinu Dore Pejačević.

Posebno se prisjetila i Borisa Papandopula i odsvirala njegov „Zdenkin striptiz“ u povodu 30 obljetnice njegove smrti. Ida Gamulin hrvatska je pijanistica svjetskoga glasa, vodeće ime hrvatskog pijanizma srednje generacije, a ovim je osječkim koncertom na „ljetu kulture“ obilježila 35 godina umjetničkog rada.

Na glavnoj se festivalskoj pozornici ponovno dogodila čarolija kada je nova „ekipa“ Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića izvela praizvedbu B predstave „Bon Ton iza duge“.

Ponovno je gledalište bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a lijepa priča o ljubavi, prijateljstvu i dobroti autora Dražena Alerića u dramatizaciji i režiji Arete Ćurković, s novim je postavom mladih glumaca dobila novu, posebnu svemirsku dimenziju šireći univerzalnu poruku ljubavi i pozitivne energije.

foto: Marin Franov

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ostali programi u sklopu Osječkog ljeta kulture održat će se po redovnom rasporedu, jedino se mijenja termin otvorenja OLJKIĆ-a...

Zbog crvenog meteoalarma otvorenje Oljkića prebacuje se za petak u 19:00 sati

Kulturni centar Osijek, Osječko ljeto kulture, u dogovoru i prema preporuci Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Više…

Osječko ljeto kulture tradicionalno će započeti 29. lipnja na Dan zaštitnika Grada Osijeka – svetih Petra i Pavla

14 dana, 53 programa, 8 premijera: Predstavljen program Osječkog ljeta kulture 2021.

Čak 53 programa u 14 ljetnih dana bit će ponuđena građanima Osijeka i gostima grada na najvećoj kulturnoj manifestaciji na Više…

Kušec: "Osijek je uvijek bio i ostao grad rocka zato u petak uživajte i pokažite kako je Osijek BUDAN!"

Nije halucinacija nego buđenje – koncert Kojota!

U petak, 14. svibnja 2021. od 18.30 sati, rock bend Kojoti održat će koncert na tramvajskoj prikolici te od Zelenog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Razgovarali smo o razvoju zelene strategije Grada Osijeka kao najzelenijeg grada u Hrvatskoj, naša je intencija da grad bude još zeleniji i da se vodimo tom politikom kako bismo radili na poboljšanju obnovljivih izvora energije i svih zelenih projekata"

Crnković: Cilj je detektirati najvažnije zelene projekte i financirati ih izvanproračunskim sredstvima

"Osnovni cilj jest pružiti mladim osobama prostor za učenje o kulturi, svemu što nas kroz kulturu spaja, ali i po čemu smo posebni i različiti"

#Osbridges – Osječki mostovi spajaju kulture

Na cijepljenje mogu doći osobe koje se cijepe prvi puta, a ne osobe koje trebaju primiti II. dozu

Cijepljenje bez prethodnog naručivanja u Osijeku 17. i 18. srpnja