POLITIKA

Borzan: Prehrambena industrija lobira protiv mjera za zdraviju hranu i zaštitu potrošača

Uvođenjem sustava prehrambenih profila EU planira ograničiti reklamiranje nezdravih prehrambenih proizvoda

  Objavljeno 15.10.2021
  Ivona Amidžić

  Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan najavila je novu inicijativu za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava građana. Radi se o uvođenju prehrambenih profila na razini EU, koji će onemogućiti da nezdravi proizvodi nose reklamne tvrdnje da su zdravi ili blagotvorni za organizam. To je jedna od mjera iz EU strategije „Od polja do stola“, za koju je Borzan izvjestiteljica eurosocijalista.

  – Danas je moguće da se nezdravi čokoladni napitak za djecu reklamira s tvrdnjom „sadrži kalcij, dobar za kosti“ ili da kukuruzne pahuljice krcate šećerom nose reklamu „visok udio vlakana korisnih za probavu“. To su manipulacije koje potrošača uvjeravaju da kupuje zdrave proizvode, no stvarnost je vrlo drugačija.  Podsjeća na biljke mesožderke, koje kukce mame s nektarom na ulazu u klopku. No, dio proizvođača žestoko lobira da se prehrambeni profili izbace iz strategije i glasanje bi moglo biti tijesno, – upozorila je Borzan.

  Ako Europski parlament sljedeći tjedan podrži Strategiju „Od polja do stola“, odnosno uvođenje prehrambenih profila, EU će uvesti ograničenja za korištenje zdravstvenih i prehrambenih reklamnih tvrdnji.

  Zdravstvene reklamne tvrdnje poput „dobar za kosti“, „čuva probavu“, će se moći koristiti samo ako proizvod sadržajem ne prelazi propisima određene količine šećera, nezdravih masti i soli, sukladno kategoriji proizvoda.

  Prehrambene reklamne tvrdnje poput “sadrži vitamine i minerale“ ili „visoki udio vlakana“ će se moći koristiti samo ako na jednak način bude označen i visok sadržaj potencijalno nezdravih sastojaka , npr. „Visok udio vlakana-Visok udio šećera“.

  Europska komisija je još 2009. trebala uvesti takav sistem, kroz regulativu 1924/2006 o zdravstvenim i prehrambenim tvrdnjama, no lobiranje i pritisak proizvođača su to tada blokirali.

  – U međuvremenu je problem s pretilošću i povezanim bolestima eksplodirao, svaki drugi odrasli i svako treće dijete u Europi ima prekomjernu težinu. No, ojačala je i svijest o ovom problemu i nadam se da ćemo stoga uspjeti osigurati dovoljan broj glasova. Neće biti lako, lobisti imaju značajna sredstva i doseg. No, za razliku od prije 10-ak godina, svijet je otišao naprijed po tom pitanju i neće biti potrebno izmišljati toplu vodu. Napredne zemlje poput Australije i Novog Zelanda već neko vrijeme koriste sustav prehrambenih profila,  kazala je Borzan.

  Ukoliko inicijativa dobije potporu Parlamenta, Europska komisija je najavila prijedlog zakona tijekom 2022. godine.

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Borzan je podsjetila kako je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci

  SDP-ovci prozvali Beroša: Radi čijeg interesa još nema zabrane prodaje energetskih pića djeci

  SDP-ova europarlamentarka dr. Biljana Borzan i član savjeta za zdravstvo prim. dr. sc. Branko Kolarić održali su danas u Zagrebu konferenciju Više…

  "Direktiva o pravima putnika u zračnom prometu propisuje da u slučaju otkazivanja leta putnik ima pravo na povrat novca u roku 14 dana"

  Biljana Borzan: Aviokompanijama treba pomoći samo ako vrate novac putnicima

  Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je tijekom saslušanja predstavnika Europskog revizorskog suda u Europskom parlamentu tražila da se pomoć aviokompanijama uvjetuje Više…

  "Bez plaćanja vrlo teško može biti isporuka"

  Zorić: Dug veledrogerijama će u biti platiti građani

  Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić govorio je jutros za N1 televiziju o dugovima države prema veledrogerijama, prenosi Index. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Osječani smatraju da će u 4 godine gradonačelnik Radić pokrenuti grad

  Osječki gradonačelnik najbolje ocijenjen, probudio optimizam u Osječanima

  Borzan je podsjetila kako je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci

  SDP-ovci prozvali Beroša: Radi čijeg interesa još nema zabrane prodaje energetskih pića djeci

  Proračun je usvojen s 18 glasova ''za'', šest ''protiv'' i jednim suzdržanim, a predstavio ga je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka

  Izglasan rekordan proračun Grada Osijeka težak milijardu i 87 milijuna