ŽIVOT

Događaji u Osijeku koji su obilježili 2019. godinu

Prethodna je godina bila puna različitih manifestacija koje su značajno doprinijele razvoju grada Osijeka i izgradnji zajedništva njegovih građana

Objavljeno 29.12.2019
Mirela Belaj

2019. godina pri samom je kraju. Sukladno tomu, dobro je prisjetiti se koji su to sve događaji u gradu Osijeku obilježili ne samo prethodnu godinu, nego i gospodarski, politički i društveni razvoj Osijeka.

Primopredaja 12 novih autobusa na Trgu

28. siječnja na Trgu Ante Starčevića GPP je predstavio 12 novih niskopodnih autobusa. Građani su se tako imali priliku provozati gradskim ulicama u luksuznim autobusima, ali i dobro zabaviti uz glazbu, besplatne krofne i topli čaj. U projekt je uloženo 20 milijuna kuna, od čega je 18 milijuna osigurano iz EU fondova i državnog proračuna, a dva milijuna osigurali su grad i GPP. Direktor GPP-a Mario Šapina najavio je da je to početak procesa modernizacije javnog gradskog prijevoza u Osijeku.

gpp

Širenje osječke Promenade u Donjem gradu

Donjogradska šetnica dio je pothvata povezivanja Gornjeg i Donjeg grada uz rijeku Dravu. Radovi na širenju osječke Promenade započeli su 22. svibnja 2017. godine, a završetkom projekta dobit će se prostor koji će uz samu šetnicu sadržavati biciklističku stazu, zeleni pojas i amfiteatralni spust prema Dravi. Riječ je o projektu Hrvatskih voda i Grada Osijeka u vrijednosti od oko 24 milijuna kuna za čiju je realizaciju zadužena Vodogradnja d.d.

Dodana nova vrijednost Šetnici uz Dravu

Osim na širenju Promenade, ove se godine radilo i na njezinu uređenju pa je tako 2. listopada svečano otvorena novoizgrađena biciklističko-trkačka staza koja se proteže uz Promenadu u dužini od 1500 metara. Osječani su tako dobili tartansku stazu za trkače te novu biciklističku stazu koja se proteže cijelom dužinom Promenade, točnije od Ulice Vjekoslava Hengla do Mosta dr. Franje Tuđmana. U projekt se uložilo 4,7 milijuna kuna.

staza_03102019_osijeknews (5)

Održano Osječko ljeto kulture

Osječko ljeto kulture tradicionalno je događanje u Osijeku i najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj. Ovogodišnja je manifestacija započela 28. lipnja predstavom „Doljnjodravska 11“ redatelja Zlatka Svibena, a završila 14. srpnja. U sklopu događanja bilo je predviđeno 58 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, a oni su se izveli na sveukupno 22 lokacije.

Održan jubilarni 20. Pannonian Challenge

Festival ekstremnih sportova Pannonian Challenge održao se od 5. do 9. lipnja i okupio više od 40 tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta. Osim sportske, manifestaciju su obilježile i glazbene izvedbe poznatih hrvatskih bendova i glazbenika poput Hladnog piva, Leta 3, Debelog precjednika, Krankšvestera, Bad copyja i drugih.

Pannonian Challenge 19

Predstavljeni projekti obnove osječke Tvrđe

10. listopada u prostorijama HGK održala se prezentacija novih projekata usmjerenih na obnovu osječke Tvrđe. Riječ je o rekonstrukcijama zgrada namijenjenih promicanju kulturne baštine, ali i obnovi kompletne infrastrukture, sanitarne odvodnje i kanalizacije, DTK mreže i vodovodne mreže te postavljanju nove javne rasvjete i novog popločenja Tvrđe. Potrebno je spomenuti i projekt naziva „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa” kojim se radilo na obnovi nekadašnje Stare pekare austro-ugarske vojske i Trga Vatroslava Lisinskog. Projekt službeno završava l. veljače 2020. godine, a Zgrada i Trg koristit će se najviše u edukativne i kulturne svrhe.

Udomljeno 320 pasa iz Azila

Osječki Azil može se pohvaliti činjenicom da je ove godine iz njega udomljeno sveukupno 320 pasa. Rad Azila kroz cijelu godinu obilježen je i tradicionalnim božićnim ručkom koji se upriličio na drugi dan Božića, 26. prosinca. Iz Azila poručuju građanima da ne kupuju psa, nego da ga udome jer to donosi samo ljubav i sreću u srca i domove ljudi.

moja_akcija_azil_22022019_osijeknews

Održan još jedan Advent u prekrasnoj Tvrđi

Kao šećer na kraju, u Tvrđu se vratio dugoiščekivani Advent i brojnim građanima stavio osmijehe na lica svojim kulturnim manifestacijama, bogatim glazbenim programom, radionicama za djecu, kuhanim vinom i slasnim delicijama. Osim u blagdanskom ugođaju koji je vladao Adventom, posjetitelji su mogli uživati i u klizanju sa svojim najmilijima na Klizalištu Sokol uz prigodan sadržaj.

Kao što je vidljivo, Osijek je i ove godine bio pun pozitivnih priča. 2019. godina pokazala je da je Osijek grad koji živi punim plućima iz dana u dan, a preostaje se samo nadati da će 2020. godina biti ista takva, ako ne i bolja.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tradicionalno podneblje Hrvatske prožeto je većom potrebom za uzajamnošću, povezivanjem, druženjem, pripadnošću, koje će se u tolikoj mjeri u 2024 godini rastočiti, da ćemo se moći slobodno nazivati državom individualaca kakva su već izgrađena na primjer u državama Skandinavije

Futurološki pregled 2024 – Izostanak empatije, samodostatnost i individualizam iduće godine dovest će nas do velike sebičnosti i rastakanja društva

Izostanak empatije, samodostatnost života te ubrzana erozija onoga što nas najviše karakterizira upravo ljudima – a to je naše društveno Više…

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

Na startu je za sve sudionike utrke Red Bull čekao s osvježavajućom okrijepom od koje su trkači dobili krila, a 100% svih donacija i startnina ide izravno u projekte istraživanja leđne moždine

[FOTO] Wings for life u Osijeku

Wings for Life World Run doista je jedinstvena i globalna utrka za trkače i sudionike u invalidskim kolicima. Iako je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje