ŽIVOT

Događaji u Osijeku koji su obilježili 2019. godinu

Prethodna je godina bila puna različitih manifestacija koje su značajno doprinijele razvoju grada Osijeka i izgradnji zajedništva njegovih građana

Objavljeno 29.12.2019
Mirela Belaj

2019. godina pri samom je kraju. Sukladno tomu, dobro je prisjetiti se koji su to sve događaji u gradu Osijeku obilježili ne samo prethodnu godinu, nego i gospodarski, politički i društveni razvoj Osijeka.

Primopredaja 12 novih autobusa na Trgu

28. siječnja na Trgu Ante Starčevića GPP je predstavio 12 novih niskopodnih autobusa. Građani su se tako imali priliku provozati gradskim ulicama u luksuznim autobusima, ali i dobro zabaviti uz glazbu, besplatne krofne i topli čaj. U projekt je uloženo 20 milijuna kuna, od čega je 18 milijuna osigurano iz EU fondova i državnog proračuna, a dva milijuna osigurali su grad i GPP. Direktor GPP-a Mario Šapina najavio je da je to početak procesa modernizacije javnog gradskog prijevoza u Osijeku.

gpp

Širenje osječke Promenade u Donjem gradu

Donjogradska šetnica dio je pothvata povezivanja Gornjeg i Donjeg grada uz rijeku Dravu. Radovi na širenju osječke Promenade započeli su 22. svibnja 2017. godine, a završetkom projekta dobit će se prostor koji će uz samu šetnicu sadržavati biciklističku stazu, zeleni pojas i amfiteatralni spust prema Dravi. Riječ je o projektu Hrvatskih voda i Grada Osijeka u vrijednosti od oko 24 milijuna kuna za čiju je realizaciju zadužena Vodogradnja d.d.

Dodana nova vrijednost Šetnici uz Dravu

Osim na širenju Promenade, ove se godine radilo i na njezinu uređenju pa je tako 2. listopada svečano otvorena novoizgrađena biciklističko-trkačka staza koja se proteže uz Promenadu u dužini od 1500 metara. Osječani su tako dobili tartansku stazu za trkače te novu biciklističku stazu koja se proteže cijelom dužinom Promenade, točnije od Ulice Vjekoslava Hengla do Mosta dr. Franje Tuđmana. U projekt se uložilo 4,7 milijuna kuna.

staza_03102019_osijeknews (5)

Održano Osječko ljeto kulture

Osječko ljeto kulture tradicionalno je događanje u Osijeku i najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj. Ovogodišnja je manifestacija započela 28. lipnja predstavom „Doljnjodravska 11“ redatelja Zlatka Svibena, a završila 14. srpnja. U sklopu događanja bilo je predviđeno 58 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, a oni su se izveli na sveukupno 22 lokacije.

Održan jubilarni 20. Pannonian Challenge

Festival ekstremnih sportova Pannonian Challenge održao se od 5. do 9. lipnja i okupio više od 40 tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta. Osim sportske, manifestaciju su obilježile i glazbene izvedbe poznatih hrvatskih bendova i glazbenika poput Hladnog piva, Leta 3, Debelog precjednika, Krankšvestera, Bad copyja i drugih.

Pannonian Challenge 19

Predstavljeni projekti obnove osječke Tvrđe

10. listopada u prostorijama HGK održala se prezentacija novih projekata usmjerenih na obnovu osječke Tvrđe. Riječ je o rekonstrukcijama zgrada namijenjenih promicanju kulturne baštine, ali i obnovi kompletne infrastrukture, sanitarne odvodnje i kanalizacije, DTK mreže i vodovodne mreže te postavljanju nove javne rasvjete i novog popločenja Tvrđe. Potrebno je spomenuti i projekt naziva „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa” kojim se radilo na obnovi nekadašnje Stare pekare austro-ugarske vojske i Trga Vatroslava Lisinskog. Projekt službeno završava l. veljače 2020. godine, a Zgrada i Trg koristit će se najviše u edukativne i kulturne svrhe.

Udomljeno 320 pasa iz Azila

Osječki Azil može se pohvaliti činjenicom da je ove godine iz njega udomljeno sveukupno 320 pasa. Rad Azila kroz cijelu godinu obilježen je i tradicionalnim božićnim ručkom koji se upriličio na drugi dan Božića, 26. prosinca. Iz Azila poručuju građanima da ne kupuju psa, nego da ga udome jer to donosi samo ljubav i sreću u srca i domove ljudi.

moja_akcija_azil_22022019_osijeknews

Održan još jedan Advent u prekrasnoj Tvrđi

Kao šećer na kraju, u Tvrđu se vratio dugoiščekivani Advent i brojnim građanima stavio osmijehe na lica svojim kulturnim manifestacijama, bogatim glazbenim programom, radionicama za djecu, kuhanim vinom i slasnim delicijama. Osim u blagdanskom ugođaju koji je vladao Adventom, posjetitelji su mogli uživati i u klizanju sa svojim najmilijima na Klizalištu Sokol uz prigodan sadržaj.

Kao što je vidljivo, Osijek je i ove godine bio pun pozitivnih priča. 2019. godina pokazala je da je Osijek grad koji živi punim plućima iz dana u dan, a preostaje se samo nadati da će 2020. godina biti ista takva, ako ne i bolja.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Događaj će se održati 26. veljače od 14 do 16 sati u svečanoj Auli Rektorata na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Edukativno-stručna panel rasprava „Učinimo (zajedno) mali korak velikim…“

Marijan Gubina u ime Zaklade ,,Hrvatska za djecu” poziva sve zainteresirane na edukativno-stručnu panel raspravu pod nazivom „Učinimo (zajedno) mali korak Više…

Hrvatska podigla stupanj pripravnosti - Zbog sprečavanja koronavirusa od sinoć uveden zdravstveni nadzor svih koji dolaze iz pokrajina Veneto i Lombardija

Nestašica maski u Osijeku i Čepinu – Stručnjakinja: “Maske ne pomažu”

Tijekom ponedjeljka Hrvatska je uvela stroge kontrole, a to su napravile i zemlje u susjedstvu Austrija i Slovenija, piše Index. Više…

Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi dajte svoj glas ginku iz Daruvara kako bi odnio pobjedničku titulu!

Osječki ginko traži potporu kandidaturi daruvarskog ginka za Europsko stablo 2020.

Između 16 kandidata za Europsko stablo 2020. godine, Hrvatsku će predstavljati Ginko iz Daruvara, pobjednik nacionalnog natjecanja ,,Hrvatsko stablo 2019”. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Četiri je dana Ella šutjela, a nakon što se odmorila otkriva: "Ovo mi je bio posljednji put"

Ella Dvornik rodila pet tjedana prije termina – Za dijete su izabrali neobično ime

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području RH

Poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

Jesmo li zaista u velikoj opasnosti i možemo li se zaštititi?

(FOTO) Kako koronavirus izgleda u usporedbi s ostalim velikim epidemijama?