ŽIVOT

Koje su vrste stabala i lokacije sadnje u Osijeku?

Poznati su gotovo svi detalji kolektivne sadnje u Osijeku, osim jednoga, Osječanima itekako važnoga detalja: o vrstama koje se sade

Objavljeno 05.11.2019
Ivona Amidžić

Iz raznih krajeva Lijepe naše, u okviru građanske inicijative “Dani kolektivne sadnje drveća”, ovih su dana uz fotografije lopata i sadnica, odaslane poruke o značaju svakog posađenog stabla i zelene budućnosti uključenih zajednica.

Hvalevrijedna akcija ozelenjivanja “Zasadi drvo, ne budi panj” svesrdno je prihvaćena i u gradu na Dravi, koji – kao jedini grad u Hrvatskoj s više parkova nego trgova – nosi titulu Zelenoga grada. Poznati su gotovo svi detalji kolektivne sadnje u Osijeku, osim jednoga, Osječanima itekako važnoga detalja – o vrstama koje se sade.

Zbog natprosječno visokih temperatura u listopadu, u Osijeku se akcija kolektivne sadnje realizira dva tjedna kasnije – 8. i 9. studenoga. Osječani će tih dana, uz stručne službe Grada Osijeka, zasaditi 269 stabala na sedam lokacija, dok će preostala 204 stabla Grad Osijek samostalno zasaditi na još 15 lokacija.

Osječki parkovi i ulični drvoredi postat će domovi šarolikim vrstama visokoga i srednje visokoga rasta – od magnolije, japanske trešnje, jasena i hrasta do javora, bagrema, lipe i drugih.

Cjeloviti popis stabala i lokacija sadnje dostupan je ovdje.

Zanimljivo je spomenuti i kako će osječki olimpijac David Šain u Parku Oscara Nemona zasaditi Gupčevu lipu, dok će Robert Seligman, uspješni hrvatski gimnastičar, sadnjom hrasta lužnjaka iz Prašnika udahnuti prašumski život Trgu bana Josipa Jelačića.

Podsjetimo kako su akciju ozelenjivanja površina podržale i Hrvatske šume, donacijom 544 sadnica jasena, hrasta i graba – od kojih će minimalno 200 biti posađeno na području Osijeka. Pridoda li se ta brojka spomenutim sadnicama Grada Osijeka (473 u okviru akcije “Zasadi drvo, ne budi panj” i dodatne 642 ranije planirane sadnice) – osječki zeleni fond bit će bogatiji za oko 1300-1500 stabala.

Prema riječima osječkog dogradonačelnika Borisa Piližote, ta će brojka označiti gotovo tri puta više posađenih stabala na javnim površinama nego što ih je uklonjeno.

“Osijek je grad u parku, zeleni grad. Naši parkovi i urbano zelenilo su nam, uz prometnice, najvažniji segment komunalne djelatnosti. Sadnja stabala važna nam je zbog smanjenja utjecaja klimatskih promjena, ali i nove vizure grada”, istaknuo je Piližota, koji će se i sam pridružiti kolektivnoj sadnji na jednoj od navedenih lokacija.

Detalji o organiziranoj sadnji stabala u Osijeku dostupni su ovdje.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ova aplikacija je ”zdravstveni karton” svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada, jer će, između ostalog, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području grada

Osijek ima mobilnu aplikaciju za stabla na javnim površinama, pa to je super!

Check Trees ili kontrola stabala nova je aplikacija koju je s početkom proljeća radi povećanja brige o svojim stablima uveo Više…

Ukupna vrijednost projekta je 700 tisuća eura, od čega je bespovratnih 80%, financirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iz ovoga projekta, zasadit ćemo 1700 stabala

Osijeku 557 tisuća eura za sadnju 1700 stabala

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Gradu Osijeku 557 tisuća eura za dva projekta- ozelenjivanje urbanih površina Više…

Na glavnoj osječkoj tržnici u naletima vjetra oštećen je dio krova, zbog čega je tržnica jučer prijepodne evakuirana. Danas je vanjski dio tržnice zatvoren i ne radi, a mi se ne sjećamo se kada se to zadnji puta dogodilo.

Olujni vjetar rušio stabla u Osijeku, vanjski dio tržnice je jučer evakuiran, a danas zatvoren

Zbog jakog vjetra, na Glavnoj osječkoj tržnici pukao je dio nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema ozlijeđenih. Na glavnoj osječkoj Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša