POLITIKA

MIG-21 (NATO naziv: Fishbed) ponovno juri!

Moguće probijanje zvučnog zida u četvrtak i petak

  Objavljeno 19.04.2018
  Alan Srčnik

  Iako zadnji puta, prije koji dan, nismo čuli probijanje zvučnog zida nad Slavonijom, a ispravite me ako griješim, danas i sutra ponovno postoji mogućnost da hrvatski avioni MIG-21, tijekom provođenja redovitih letačkih aktivnosti, postignu tu brzinu za probijanje zvučnog zida, što je praćeno jakim zvučnim efektom, pucnjem.

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo priopćenjem izvještava kako će se letovi provoditi iznad Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije, na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera. Letovi će se obavljati 19. i 20. travnja, danas i sutra, dakle četvrtak i petak, a od 9 do 16 sati.

  Usput, prvi MIG-21 je uveden u uporabu 1959. godine. Probni let je imao ’56. Proizvedeno ih je skoro 12.000, a pojedine zemlje, uključujući i nas, još uvijek ih imaju u svojoj floti. I nije to tako šaljivo, jer MIG-21, s brzinom od 2 maha, predstavlja brži avion od brojnih kasnije proizvedenih. Naši su, razumije se, mlađi. Naziv kojeg mu je dodijelio NATO glasi – Fishbed.

  Još jedna zanimljivost – na engleskoj verziji Wikipedijinog opisa aviona MIG-21 stoji fotografija hrvatske letjelice.