ŽIVOT

Mljekari strahuju: Tko će nakon Megglea otkupljivati njihovo mlijeko?

Iako su im iz resornog ministvarstva poručili da nemaju razloga za strah, neki od njih boje se za svoju budućnost...

Objavljeno 24.07.2020
Ivona Amidžić

Nakon što je tvrtka Meggle prošlog četvrtka u Osijeku najavila gašenje proizvodnje, mljekari strahuju, piše Radio Osijek.

Iako su im u utorak iz resornog ministvarstva poručili da nemaju razloga za strah i da će se otkup mlijeka odvijati bez poteškoća, neki od njih boje se za svoju budućnost.

Milenko Bajić iz Negoslavaca dugogodišnji je Meggleov kooperant: “Bio sam i kooperant i MIA-e Osijek. Ovo što se dogodilo, malo nas je uzdrmalo, no nadam se da će se sve dobro posložiti i da ćemo se prilagoditi. Mljekar sam dugo i gospodarim s 50 krava od 2003. godine. Teško je danas biti stočar. Nismo se još oporavili od krize s aflatoksinom, kada je velik dio mljekara stavio „ključ u bravu“. I sami smo bili pred odlukom ugasiti prozvodnju ili ne, no ipak smo se do danas uspjeli održati. Na žalost i dalje je prisutan trend gašenja manjih gospodarstava.”

“Meggleu dnevno predajemo od 900 do 1.000 litara mlijeka. Imam laktofiz i djelatnici te tvrtke svaki su dan skupljali  mlijeko u našem selu. Otkupna je cijena takva kakva je, a parametri za otkup doneseni su na državnoj razini. Što se tiče roka plaćanja, bili su stvarno korektni i plaćali su na vrijeme, svakog 15. u mjesecu novac je bio na računu. Uvijek imam ekstra klasu mlijeka, jer se inače ne bi isplatilo proizvoditi. Cijena se kreće oko 2,5 kn/l, no kad imaš veće količine, ipak se može preživjeti”, navodi.

Nastavlja kako im je najveći problem u Negoslavcima: “Nismo dobili ni četvorni metar državne zemlje. Sve je uzeo Agrokor, a omladina je otišla u Njemačku, Irsku i Englesku. Tako je zbog Agrokora doveden u pitanje opstanak cjelokupnog gospodarstva oko nas. Imam samo 15 ha vlastite zemlje, dok je ostalo (35 ha) u zakupu od privatnih osoba. Cijena je za nas vrlo visoka – čak 200 eura po jutru zemlje. Nije to dovoljno za nas s 50 grla stoke pa proizvodim sve što mogu, kukuruz za silažu i sijeno, a žitarice dokupljujem, jer ih nemam dovoljno.”

“Nadam se da kod nas neće biti problema s otkupom mlijeka od Meggleovih kooperanata, s obzirom da u našem selu ima i pet sabirnih mjesta za mlijeko koje „kupi“ Vindija. Nisam još kontaktirao s drugim otkupljivačima jer sam vjerovao da će se ova situacija nekako pozitivno riješiti”, zaključuje.

Janja Trepšić iz sela Prnjavor u općini Oprisavci kaže kako im odluka Megllea da ugase proizvodnju u Osijeku još uvijek nije sjela. „Rastreseni smo, bojimo se. Sve je bilo dobro, bili smo zadovoljni s otkupom. Cijena je bila niska, ali su redovito plaćali. Mljekarstvom se bavimo 35 godina, a posljednjih je godina sve preneseno na sina. Imamo 23 muzne krave koje dnevno daju tristotinjak litara mlijeka. Stalno slušamo vijesti, nadamo se da nećemo ostati na vjetrometini. Nismo ni sa kim pojedinačno pregovarali, nadam se da će odluka donijeti na razini države.”

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazno oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija se radna mjesta gase

Meggle grupa do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku

Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj donijela je odluku o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje do kraja godine Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iako se na razvoju cjepiva protiv Covida-19 intenzivno radi, još uvijek nije u potpunosti razvijeno i odobreno za uporabu...

Postoji mogućnost nestanka šprica kad se pojavi cjepivo za Covid-19

Prolazeći putem pored Batine, Aljmaša, Erduta i Dalja brod je prešao više od 150 riječnih kilometara

Riječni ophodni brod „Šokadija” plovidbom od Osijeka do Vukovara obilježio obljetnicu VRO Oluja

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 633

Nove informacije Stožera: Još 58 novih slučajeva u Hrvatskoj