ŽIVOT

Mljekari strahuju: Tko će nakon Megglea otkupljivati njihovo mlijeko?

Iako su im iz resornog ministvarstva poručili da nemaju razloga za strah, neki od njih boje se za svoju budućnost...

Objavljeno 24.07.2020
Ivona Amidžić

Nakon što je tvrtka Meggle prošlog četvrtka u Osijeku najavila gašenje proizvodnje, mljekari strahuju, piše Radio Osijek.

Iako su im u utorak iz resornog ministvarstva poručili da nemaju razloga za strah i da će se otkup mlijeka odvijati bez poteškoća, neki od njih boje se za svoju budućnost.

Milenko Bajić iz Negoslavaca dugogodišnji je Meggleov kooperant: “Bio sam i kooperant i MIA-e Osijek. Ovo što se dogodilo, malo nas je uzdrmalo, no nadam se da će se sve dobro posložiti i da ćemo se prilagoditi. Mljekar sam dugo i gospodarim s 50 krava od 2003. godine. Teško je danas biti stočar. Nismo se još oporavili od krize s aflatoksinom, kada je velik dio mljekara stavio „ključ u bravu“. I sami smo bili pred odlukom ugasiti prozvodnju ili ne, no ipak smo se do danas uspjeli održati. Na žalost i dalje je prisutan trend gašenja manjih gospodarstava.”

“Meggleu dnevno predajemo od 900 do 1.000 litara mlijeka. Imam laktofiz i djelatnici te tvrtke svaki su dan skupljali  mlijeko u našem selu. Otkupna je cijena takva kakva je, a parametri za otkup doneseni su na državnoj razini. Što se tiče roka plaćanja, bili su stvarno korektni i plaćali su na vrijeme, svakog 15. u mjesecu novac je bio na računu. Uvijek imam ekstra klasu mlijeka, jer se inače ne bi isplatilo proizvoditi. Cijena se kreće oko 2,5 kn/l, no kad imaš veće količine, ipak se može preživjeti”, navodi.

Nastavlja kako im je najveći problem u Negoslavcima: “Nismo dobili ni četvorni metar državne zemlje. Sve je uzeo Agrokor, a omladina je otišla u Njemačku, Irsku i Englesku. Tako je zbog Agrokora doveden u pitanje opstanak cjelokupnog gospodarstva oko nas. Imam samo 15 ha vlastite zemlje, dok je ostalo (35 ha) u zakupu od privatnih osoba. Cijena je za nas vrlo visoka – čak 200 eura po jutru zemlje. Nije to dovoljno za nas s 50 grla stoke pa proizvodim sve što mogu, kukuruz za silažu i sijeno, a žitarice dokupljujem, jer ih nemam dovoljno.”

“Nadam se da kod nas neće biti problema s otkupom mlijeka od Meggleovih kooperanata, s obzirom da u našem selu ima i pet sabirnih mjesta za mlijeko koje „kupi“ Vindija. Nisam još kontaktirao s drugim otkupljivačima jer sam vjerovao da će se ova situacija nekako pozitivno riješiti”, zaključuje.

Janja Trepšić iz sela Prnjavor u općini Oprisavci kaže kako im odluka Megllea da ugase proizvodnju u Osijeku još uvijek nije sjela. „Rastreseni smo, bojimo se. Sve je bilo dobro, bili smo zadovoljni s otkupom. Cijena je bila niska, ali su redovito plaćali. Mljekarstvom se bavimo 35 godina, a posljednjih je godina sve preneseno na sina. Imamo 23 muzne krave koje dnevno daju tristotinjak litara mlijeka. Stalno slušamo vijesti, nadamo se da nećemo ostati na vjetrometini. Nismo ni sa kim pojedinačno pregovarali, nadam se da će odluka donijeti na razini države.”

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Stanovnicima Siska, Petrinje i Gline predano je 10.000 litara mlijeka i 1.000 paketa prehrambenih proizvoda Belja

Mlijeko iz osječke mljekare Belje doniralo Banovini

Prvu količinu mlijeka proizvedenog u osječkoj mljekari, koju je preuzelo posljednjeg dana u 2020. godini, Belje je namijenilo stradalima u Više…

Otkup mlijeka započinje danas, a prerada u subotu, 2. siječnja

Fortenova grupa preuzela osječki mljekaru

Osječka mljekara od danas, 1. siječnja 2021. nastavlja s proizvodnjom u sklopu Belja. Otkup mlijeka započinje danas, a prerada u Više…

„Meggle grupa je svjesna koliko je važno sačuvati proizvodnju mlijeka u Osijeku zbog čega smo našu odluku odlagali dok je god to bilo moguće"

Potpisan sporazum: Belje plus preuzima Meggle mljekaru u Osijeku

Belje plus, članica Fortenova grupe, i MEGGLE Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine MEGGLE-ove mljekare u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!